Newsroom

Newsroom

Τσίπρας: "Εξαιρετική συγκυρία για μεταρρυθμίσεις" – Γκουρία: "Δουλεύουμε για την Ελλάδα"

Από Θωμαίς Παπαιωάννου, Παρίσι Το απόγευμα της Πέμπτης συναντήθηκε ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με τον Γενικό…

tsipras gouria

Από Θωμαίς Παπαιωάννου, Παρίσι

Το απόγευμα της Πέμπτης συναντήθηκε ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.), Ανχελ Γκουρία, στη έδρα του διεθνούς οργανισμού στο Παρίσι. 

Σύμφωνα με τον  τον Ανχελ Γκουρία, η ημερίδα εργασίας  της Πέμπτης επικεντρώθηκε στην υπογραφή συμφωνίας ΟΟΣΑ-Ελλάδας για το σχεδιασμό και εφαρμογή απαραίτητων μεταρρυθμίσεων. “Οχι για να πούμε στην Ελλάδα τί πρέπει να κάνει, αλλά τί εφαρμόζουν οι χώρες σε άλλα μερη του κόσμου, ποιές πολιτικές λειτουργούν και ποιές απέτυχαν” υποστήριξε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ στην κοινή συνέντευξη τύπου, παρουσία του Ελληνα υπουργού οικονομίας Γιάνη Βαρουφάκη. 

Ο Ελληνας Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε οτι ο ΟΟΣΑ δεσμεύεται να βοηθήσει την Ελλάδα γιατί για τέσσερα χρόνια, η λέξη μεταρρύθμιση είχε αρνητικό πρόσημο, τωρα θα εχει θετικό προοδευτικό πρόσημο.

“Οι μεταρρυθμίσεις θα σηματοδοτήσουν ρήξη με τη χρόνια παθογένεια και τις οικονομικές ολιγαρχίες.” δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στα ελληνικά. Και επέμεινε οτι “πρόκειται για  μεταρρυθμίσεις  που πρέπει να προωθήσουμε” γιατί ” η συγκυρία είναι εξαιρετική, υπάρχει πλατιά κοινωνική συναίνεση” συμπλήρωσε.

Ο Ανχελ Γκούρια αποκάλυψε οτι στην πρώτη τους συνάντηση στη Αθήνα λίγες μόνο μέρες μετά τις εκλογές, ο νεοεκλεγείς Ελληνας Πρωθυπουργός του έδωσε πολύ μελέτη και δουλειά να κάνει όταν θα επέστρεφε στο Παρίσι: “Ο ΟΟΣΑ δουλεύει οχι για να βραχυκυκλώσει την “πρώην Τρόικα”  ή να αντικαταστήσει άλλους θεσμούς αλλά να ενδυναμώσει τον ανταγωνισμό, να τελειώσουν όλα τα μονοπώλια, ολιγοπώλια…” υπογράμμισε, “πράγματι, αυτές οι λέξεις σε -πώλια είναι ελληνικές” συμπλήρωσε με χιούμορ.

Γι’αυτό ο σκοπός της επίσκεψης της ελληνικής αντιπροσωπείας στον ΟΟΣΑ ειναι για να δημιουργήσουν,  να χτίσουν το πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων :

-Ενδυνάμωση της δημιουργίας θέσεων εργασίας.

-Μείωση της γραφειοκρατίας για τις επιχειρήσεις

-Δημοσιονομικά και δαπάνες

-Διαφάνεια και καταπολέμηση της διαφθοράς

-Ενίσχυση του φορολογικού μηχανισμού

-Καταπολέμηση των ολιγοπωλίων και καρτέλ μέσω μεγαλύτερης ανταγωνιστικότητας και μεταρρύθμισης της αγοράς προιόντων.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζητάει την τεχνογνωσία του ΟΟΣΑ, “τα τελευταία τέσσερα χρόνια,  οι δανειστές εκβίαζαν οτι αν δεν μειωθούν οι μισθοί δεν θα δωθούν οι δόσεις. Δεν έκαναν ποτέ εκβιασμό για απόδοση δικαιοσύνης: δεν έλεγαν αν δεν καταργηθούν τα καρτέλ και τα ολιγοπώλια δεν θα δώσουμε τις δόσεις.[…] Μόνος στόχος ήταν η εσωτερική υποτίμηση”. Ομως συμπλήρωσε οτι θα “μείνουμε πιστοί στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου”.

Αναφορικά με το πρόβλημα ρευστότητας, Ο Ελληνας πρωθυπουργός διαβεβαίωσε οτι δεν υπάρχει ανησυχία και “αν δεν υπάρξει εκταμίευση, η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Αλλα θα σημαίνει οτι στα πλαίσια μιας συμφωνίας υπάρχει κάποιος που θέλει να την πραγματοποιήσει και κάποιος που θέλει να τη δυναμιτίσει.”  Παραδέχθηκε οτι “υπάρχει αμοιβαία καχυποψία και πρέπει να οικοδομήσουμε γέφυρες εμπιστοσύνης με κοινό πρόσημο.”  Παρ’όλα αυτά ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει αισιόδοξος.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ρόλος του ΟΟΣΑ είναι να βάλει τη σφραγίδα του, συμφώνησαν Γκούρια και Τσίπρας.

 

Θεσσαλονίκη: Σοκαριστικό περιστατικό βίας μεταξύ ανηλίκων – Την απείλησε με μαχαίρι, τη λήστεψε και την ξυλοκόπησε

via 252863 212661 type13262

Θεσσαλονίκη: Σοκαριστικό περιστατικό βίας μεταξύ ανηλίκων – Την απείλησε με μαχαίρι, τη λήστεψε και την ξυλοκόπησε

Ακόμα ένα περιστατικό με βία ανηλίκων που σοκάρει

Θρίλερ με τους πληροφοριοδότες που μίλησαν για τα ελαττώματα παραγωγής στην Boeing – Βρέθηκε και ο δεύτερος νεκρός

ap boet5

Θρίλερ με τους πληροφοριοδότες που μίλησαν για τα ελαττώματα παραγωγής στην Boeing – Βρέθηκε και ο δεύτερος νεκρός

Σαν σε ταινία βρέθηκε νεκρός και ο δεύτερος πληροφοριοδότης που μίλησε για τα ελαττώματα της…

Συγκλόνισε η Μαρία Μπακοδήμου: «Έχω δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση και ήταν πολύ δύσκολο»

mpakodimou 4

Συγκλόνισε η Μαρία Μπακοδήμου: «Έχω δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση και ήταν πολύ δύσκολο»

Μάλιστα η Μαρία Μπακοδήμου ανέφερε ότι όταν συνέβη το συγκεκριμένο περιστατικό ήταν ανήλικη