Newsroom

Newsroom

Τσίπρας από Κίνα: Νέα ελπιδοφόρα περίοδος για την ελληνική οικονομία

Στο Ελληνοκινεζικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, στο Πεκίνο, μίλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για «νέα ελπιδοφόρα περίοδο για την ελληνική οικονομία», ενώ απηύθυνε κάλεσμα για εμβάθυνση της συνεργασίας και φιλίας μεταξύ των δύο χωρών.

577a9d4e1dc524a85f8b4621

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση διεκδίκησε και πέτυχε μια νέα συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους «που βοηθά τη χώρα μας να ξανασταθεί στα πόδια της και να τηρεί με συνέπεια τις υποχρεώσεις της, αλλά χωρίς να συντρίβεται η κοινωνία μας».

Σημείωσε ότι «η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους έχει την υποστηρικτική εγγύηση των Ευρωπαίων εταίρων μας, όποτε κι αν αυτό κριθεί σκόπιμο» και ότι «ταυτόχρονα, υπάρχει η σαφής ρήτρα ότι το κόστος εξυπηρέτησης δεν θα υπερβαίνει το 15% του ΑΕΠ σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι οι προεκτάσεις των παραπάνω αποφάσεων και οι αναμενόμενες εξειδικεύσεις το επόμενο διάστημα «στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα στις διεθνείς αγορές ότι η Ελλάδα εισέρχεται οριστικά σε νέα φάση». «Μπαίνουμε δυναμικά», τόνισε, «σε μια νέα περίοδο ανάκαμψης και ανακτούμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στο κράτος και τον αναπτυξιακό προσανατολισμό της χώρας, στην αύξηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, τη δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας με σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά και στις πλήρως ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες.

Ελληνοκινεζική συνεργασία

Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε «τη νέα ελπιδοφόρα περίοδο για την ελληνική οικονομία» για να δικαιώσει «την εμπιστοσύνη που έδειξαν στην ελληνική οικονομία, όχι στα εύκολα, αλλά στα δύσκολα χρόνια της βαθιάς ύφεσης». Αναφερόμενος στην επικύρωση της σύμβασης για Cosco – ΟΛΠ από το ελληνικό κοινοβούλιο, έκανε λόγο για συμφωνία «αμοιβαία επωφελή, επικερδή επιχειρηματικά, που διανοίγει δρόμους για τις κινεζικές επιχειρήσεις και αποφέρει θετικά οφέλη στην ελληνική οικονομία».

Όπως είπε, η παρέμβασή του αποτελεί κάλεσμα για εμβάθυνση της κινεζοελληνικής συνεργασίας και φιλίας. «Η σημαντική στήριξη του ελληνικού τουρισμού, η συνεργασία ελληνικών και κινεζικών πανεπιστημίων, οι αμοιβαίες πολιτισμικές και εκπαιδευτικές ανταλλαγές, οι εξαγωγές των ευγενών αγροτικών μας προϊόντων στην Κίνα, η ναυπήγηση ελληνικών πλοίων στα υπερσύγχρονα κινεζικά ναυπηγεία και η μεταφορά των Κινέζων πολιτών στην Κρήτη κατά την κρίση της Λιβύης, μεταξύ άλλων, επιβεβαιώνουν ότι είμαστε στρατηγικοί εταίροι κι όχι απλώς ευκαιριακοί συναλλασσόμενοι», τόνισε.

Brexit και Ευρώπη

Ο Πρωθυπουργός είπε για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, ότι πρόκειται για ισχυρό πλήγμα, τόσο για το Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και για το συνολικό ευρωπαϊκό εγχείρημα. Είπε επίσης ότι οι αναταράξεις των αγορών είναι δικαιολογημένες ως ένα βαθμό, ωστόσο εκτίμησε ότι θα είναι παροδικές.

Πρόσθεσε ότι τα ευρωπαϊκά όργανα θα εισέλθουν σε μια γόνιμη περίοδο διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο για την όσο γίνεται πιο ομαλή έξοδο. «Το μήνυμα όμως που σαν Ευρώπη δεν πρέπει να υποβαθμίσουμε, είναι ότι η Ένωση δεν είναι κάτι δεδομένο, αλλά υπάρχουν αντικειμενικοί παράγοντες κρίσης που πρέπει να αντιμετωπιστούν με αίσθημα επείγοντος και αμοιβαίας υποστήριξης», είπε.

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

4944461

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

Μετά την θύελλα αντιδράσεων ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας αναμένεται να ασκήσει έφεση στο βούλευμα, αναφέροντας ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί…