Τραμπ: Οι Αμερικανοί δικαιούνται να μάθουν τον νικητή την ημέρα των εκλογών

Οι Αμερικάνοι «δικαιούνται να μάθουν τον νικητή» την ημέρα των εκλογών, δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στα κεντρικά της προεκλογικής εκστρατείας του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, στα περίχωρα της Ουάσιγκτον.
 

NewsRoom 03/11/2020 | 22:16

«Έχουμε το δικαίωμα να μάθουμε τον νικητή την 3η Νοεμβρίου», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος. 

Η μεγάλη συμμετοχή των Αμερικανών ψηφοφόρων στην επιστολική ψήφο θα μπορούσε να καθυστερήσει την καταμέτρηση των ψήφων κι επομένως την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κάποιες πολιτείες, όπως η Αριζόνα και η Φλόριντα, επιτρέπεται η προετοιμασία των επιστολικών ψήφων (δηλαδή το άνοιγμά τους για έλεγχο υπογραφών και άλλες διαδικασίες), ενώ σε άλλες, όπως το Μίσιγκαν και η Πενσιλβάνια, απαγορεύεται κάθε παρόμοια διαδικασία πριν το κλείσιμό της κάλπης.  


Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι έως τα μεσάνυχτα της Τρίτης (7 το πρωί, ώρα Ελλάδος) ο πλανήτης θα γνωρίζει το όνομα του νικητή των εκλογών. Εάν το αποτέλεσμα αποδειχθεί αμφίρροπο, τότε ο νικητής ίσως να μην βγει παρά την Τετάρτη, ενώ εάν τα πράγματα είναι εντελώς οριακά, τότε η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων και οι αγωγές στις κρίσιμες Πολιτείες ενδεχομένως να απαιτήσουν μέρες ή ακόμα και εβδομάδες.