Τους άφησαν μόνους με τα κύματα για 24 ώρες!

Εγκληματικές ευθύνες του Λιμενικού και επιχείρηση συγκάληψης της υπόθεσης καταγγέλουν οι επιζώντες από το ναυάγιο στο Αγαθονήσι, ενώ κινούνται και νομικά έτσι ώστε να διαλευκανθεί η υπόθεση και να αποδοθεί δικαιοσύνη

5a53aebc1dc52440118b45ff

του Δημήτρη Αγγελίδη

Οι μαρτυρίες των τριών επιζώντων από το τραγικό ναυάγιο στο Αγαθονήσι στα μέσα Μαρτίου και ενός συγγενή τους ανατρέπουν όσα ήταν μέχρι σήμερα γνωστά για την υπόθεση και εγείρουν αμείλικτα ερωτήματα για ενδεχόμενη εγκληματική ευθύνη του Λιμενικού για τον θάνατο τουλάχιστον 16 ανθρώπων, αλλά και για τη διαφαινόμενη επιχείρηση συγκάλυψης της υπόθεσης για δέκα ολόκληρες ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.» και με αναλυτικό δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Σπίγκελ» τη Δευτέρα, οι επιζώντες ισχυρίζονται ότι το ναυάγιο έγινε τις πρωινές ώρες της Παρασκευής, 16 Μαρτίου, και όχι το Σάββατο, 17 Μαρτίου, όπως ισχυρίζεται το Λιμενικό.

Οπως λένε, λίγο πριν από τις 6.30 το πρωί εκείνης της Παρασκευής, η ξύλινη βάρκα, με την οποία είχαν ξεκινήσει από τα τουρκικά παράλια, αναποδογύρισε για άγνωστη αιτία έξω από το Αγαθονήσι.

Πρόλαβαν να ειδοποιήσουν μέσω της εφαρμογής what’s up συγγενή τους, έναν Αφγανό δικηγόρο που είχε φτάσει το προηγούμενο διάστημα με την αδελφή του στη Σάμο και διέμενε στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Στη βάρκα βρίσκονταν ο πατέρας του και τα υπόλοιπα αδέλφια του και μια οικογένεια Ιρακινών.

Γύρω στις 6.30 το πρωί της Παρασκευής, ο Αφγανός τηλεφώνησε στη γραμμή κινδύνου 112 και στη συνέχεια επικοινώνησε με το Λιμενικό, την αστυνομία του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης και το αστυνομικό τμήμα.

Του απάντησαν ότι είναι εντάξει οι συγγενείς του, δεν μπορούσε όμως να επικοινωνήσει μαζί τους ούτε να τους εντοπίσει στο νησί και συνέχισε να επικοινωνεί εναγωνίως με τις αρχές μέχρι το βράδυ.

Σύμφωνα με τους επιζώντες, εκείνη την ημέρα δεν έγινε καμία επιχείρηση διάσωσης. Μάλιστα, το μεσημέρι πλησίασε τους ναυαγούς πλοίο με ελληνική σημαία, το οποίο δεν έκανε καμία ενέργεια διάσωσης.

Οι ναυαγοί, ανάμεσα στους οποίους ένα βρέφος λίγων μηνών, παιδιά και έφηβοι, πάλευαν με τα κύματα, το ψύχος και τον τρόμο, καθώς συνειδητοποιούσαν ότι δεν θα κατάφερναν να τους σώσουν για πολύ ακόμα τα σωσίβια που φορούσαν.

Οι μεγαλύτεροι έβλεπαν πρώτα τα παιδιά τους να χάνουν τη ζωή τους, έπειτα τους άλλους συγγενείς τους, μέχρι που ήρθε και το δικό τους τέλος.

Μόνο τρεις επιζώντες, δύο γυναίκες και ένας άντρας, κατάφεραν να βγουν στην ακτή στο Αγαθονήσι το επόμενο πρωί και να γίνουν αντιληπτοί από κατοίκους.

Τότε μόνο ξεκίνησε μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης το Λιμενικό. Ηταν όμως αργά. Η επιχείρηση κατάφερε να περισυλλέξει τους νεκρούς, εκτός από δύο που αγνοούνται.

Στο μεταξύ, οι επιζώντες μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Σάμου για να δεχτούν τις πρώτες βοήθειες και να προσπαθήσουν να ξεκουραστούν.

Διαφορετική γνώμη είχαν οι λιμενικοί, που δεν έφευγαν από δίπλα τους. Επέμειναν να τους ανακρίνουν το ίδιο βράδυ, στον θάλαμο του νοσοκομείου, και ξανά πάλι το πρωί της Κυριακής.

Η ανάκριση άφησε τους επιζώντες με την απορία: «Γιατί μας έβαλαν να υπογράψουμε ότι το ναυάγιο έγινε Σάββατο, 17 Μαρτίου, μία ημέρα μετά την πραγματική ημερομηνία;».

Κινούνται νομικά

Οι επιζώντες, στο πλευρό των οποίων έχουν καταφτάσει από τη Γερμανία και την Αμερική τα υπόλοιπα παιδιά τους, ετοιμάζονται να προβούν σε νομικές ενέργειες για να διαλευκανθεί η υπόθεση και να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Εκτός από τα ερωτήματα για τη στάση του Λιμενικού τη μοιραία Παρασκευή, εγείρονται επίσης ερωτήματα που αφορούν τους μετέπειτα χειρισμούς των αρχών, που δείχνουν προς την κατεύθυνση της αποσιώπησης, αν όχι της συγκάλυψης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, που βρέθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Σάμο στο πλαίσιο περιοδείας του, επισκέφτηκε το νοσοκομείο και αντιμετώπισε τις οργισμένες διαμαρτυρίες των επιζώντων και των συγγενών τους, παρουσία δημοσιογράφων.

Είναι άγνωστο αν προχώρησε παρασκηνιακά ο κ. Βίτσας σε ενέργειες για να διερευνηθούν οι σοβαρές καταγγελίες.

Ωστόσο στις δηλώσεις του δεν αναφέρθηκε στο περιστατικό, το οποίο δεν απασχόλησε ούτε τους παρόντες δημοσιογράφους, μεταξύ των οποίων η δημόσια τηλεόραση.

Η υπόθεση βγήκε στο φως την περασμένη Κυριακή, όταν ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, αφού ολοκλήρωσε την επίσημη επίσκεψή του στους Αρκιούς και στην Πάτμο για την 25η Μαρτίου, επισκέφτηκε εκτός προγράμματος τους επιζώντες στο νοσοκομείο της Σάμου και μίλησε μαζί τους, αφού ζήτησε να απομακρυνθούν οι κάμερες. Βγαίνοντας από το νοσοκομείο, ανακοίνωσε ότι θα γίνει ενδελεχής έρευνα και, αν διαπιστωθούν παραλείψεις, «θα πέσουν κεφάλια».

Τη Δευτέρα, το «Σπίγκελ» δημοσίευσε ρεπορτάζ με τις μαρτυρίες των επιζώντων, αναφέροντας πως έχει στη διάθεσή του στοιχεία, τα οποία επρόκειτο να δημοσιοποιήσει, από την επικοινωνία του Αφγανού δικηγόρου με τις αρχές τη μοιραία Παρασκευή.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Λιμενικό, απαντώντας σε ερώτηση του κ. Κουρουμπλή, επιβεβαίωσε ότι δέχτηκε κλήση για ναυάγιο το πρωί της Παρασκευής 16 Μαρτίου, αλλά προσπάθησε να τηλεφωνήσει στη συνέχεια στον καλούντα, ο οποίος δεν απάντησε.

Αυτός ο ισχυρισμός διαψεύδεται από στοιχεία του περιοδικού, που δείχνουν ότι ο Αφγανός δικηγόρος είχε συνεχή επικοινωνία με τις αρχές μέχρι το βράδυ της μοιραίας ημέρας.

Πηγή: efsyn.gr

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη