Newsroom

Newsroom

Τουρκικό "βέτο" για την ΑΟΖ της Κύπρου

Απορρίπτουν η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή κοινότητα ως “μονομερείς” τις συμφωνίες της “ελληνοκυπριακής διοίκησης” με γειτονικές χώρες για τον προσδιορισμό θαλάσσιων…

kypros 14

Απορρίπτουν η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή κοινότητα ως “μονομερείς” τις συμφωνίες της “ελληνοκυπριακής διοίκησης” με γειτονικές χώρες για τον προσδιορισμό θαλάσσιων ζωνών και την έναρξη ερευνών για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο. Σε επιστολή τους προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, που κυκλοφόρησε χθες ως επίσημο έγγραφο του ΟΗΕ, υποστηρίζουν ότι οι οι συμφωνίες αυτές έγιναν “πριν από τη διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος”.

“Ως τουρκοκυπριακή πλευρά, είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να ερευνήσουμε την ύπαρξη και να εκμεταλλευτούμε τις φυσικές πηγές πλούτου του νησιού, σε συνεργασία με την ελληνοκυπριακή πλευρά, στη βάση της αρχής της δίκαιης και ισότιμης διανομής” υποστηρίζεται στην επιστολή.

Στο μεταξύ, την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, ο γ.γ. του ΟΗΕ θα δώσει στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας την έκθεσή του για την Ειρηνευτική Δύναμη στην Κύπρο, στην οποία θα κάνει αναφορά και στο Κυπριακό, ενώ το σχετικό ψήφισμα αναμένεται να εγκριθεί προς το τέλος Ιουλίου.

Το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου αναμένεται να συναντηθεί ο Μπαν Κι-μουν με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Επίσης, όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, λίγες μέρες μετά, θα έχει συνάντηση και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου.

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

ΦΙΤΕΣΕ

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

Η Φίτεσε υποβιβάστηκε εφέτος από την πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια,…