Toυλάχιστον 200.000 μικροί ελαιοπαραγωγοί στην Ισπανία κινδυνεύουν να χάσουν τα πάντα

Οι μηχανοποιημένες εκμεταλλεύσεις, η αύξηση της παραγωγής ελαιολάδου και η πτώση της κατανάλωσης θέτουν σε κίνδυνο τη δουλειά 200.000 μικρών ελαιοπαραγωγών στην Ισπανία, γράφει η El Periodico de Catalunya.

FS Elia

«Η εντατική μηχανοποίηση και η αύξηση του ανταγωνισμού απειλεί τη συνέχιση των μικρότερων γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην Ισπανία», σύμφωνα με μελέτη της πολυεθνικής Deoleo, η οποία περιλαμβάνει brands όπως η Carbonell, η Koipe, Hojiblanca, Bertolli, Carapelli και Sasso. Η Deoleo προειδοποιεί ότι περίπου 200.000 Ισπανοί μικροί ελαιοπαραγωγοί είναι πιθανό να εξαφανιστούν μέσα στα επόμενα 10 χρόνια ως αποτέλεσμα της αυξημένης διεθνούς παραγωγής, της συγκράτησης των τιμών και την πτώση της κατανάλωσης ελαιολάδου.

Περίπου 300.000 οικογένειες στην Ανδαλουσία, στην Καστίλλη ,τη Βαλένθια, την Αραγονία και την Καταλονία πλήττονται άμεσα από την κρίση, με αποτέλεσμα πάνω από 500.000 στρέμματα ελαιώνων να έχουν ήδη εγκαταλειφθεί. Ο συγγραφέας της μελέτης, Χουάν Βιλάρ τονίζει ότι «πρέπει να υπάρχει δέσμευση όλων των συντελεστών του κλάδου να διατηρηθεί ένα είδος ελαιώνα που έχει σημαντικό κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό ρόλο, που είναι τυπικά ισπανικός».

«Πάνω από το 20% του παραδοσιακού μη μηχανοποιημένου ισπανικού ελαιώνα απειλείται άμεσα» γράφει η ισπανική εφημερίδα. Εκείνες που έχουν περισσότερες οικονομικές δυσκολίες είναι οι μικρές εκμεταλλεύσεις μεταξύ τεσσάρων και 12 στρεμμάτων. Το μέσο κόστος παραγωγής του ελαιολάδου ανά λίτρο και είδος καλλιέργειας κυμαίνεται μεταξύ 0,8 και 2,4 ευρώ στα μεγάλα αγροκτήματα και έως τρία ευρώ στα μικρά παραδοσιακά αγροκτήματα. Η διαφορά αυτή στο κόστος παραγωγής εξαλείφει από την αγορά τους μικρούς ελαιοπαραγωγούς.

Η Ισπανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας ελαιολάδου στον κόσμο με συνολικές εκτάσεις 2,7 εκατ. εκτάρια παραγωγικών ελαιώνων να ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια στρέμματα, το 90% των οποίων προορίζονται για την παραγωγή ελαιολάδου. Προς το παρόν, οι εξαγωγές ελαιολάδου αποφέρουν στην ισπανική οικονομία περισσότερα από τρία δισεκατομμύρια ευρώ ή το 15% των συνολικών εξαγωγών αγροτικών προϊόντων της χώρας.

Οι τάσεις της αγοράς ελαιολάδου

Τα τελευταία έξι χρόνια, η παραγωγή ελαιολάδου έχει αυξηθεί καθώς στις 64 ελαιοπαραγωγικές χώρες καλλιεργούνται περίπου 50 εκατομμύρια στρέμματα με ελαιόδενδρα. Η κατανάλωση τα τελευταία εννέα χρόνια μειώθηκε σε Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα κατά 286.000 τόνους, αλλά και στη Γερμανία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ. Η παγκόσμια παραγωγή, εν αναμονή της εμφάνισης και της Κίνας στην αγορά, «αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό από την κατανάλωση», τονίζεται στη μελέτη.

Δέκα ελαιόδενδρα φυτεύονται ανά δευτερόλεπτο στον κόσμο και σχεδόν το 40% του παραγόμενου ελαιολάδου προέρχεται από αποδοτικές εκμεταλλεύσεις, με κόστος 49% χαμηλότερο ανά εκτάριο.

«Ποτέ δεν πήρα φακελάκι με 500 ευρώ» υποστηρίζει ο γιατρός του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου

Καλλιάνος

«Ποτέ δεν πήρα φακελάκι με 500 ευρώ» υποστηρίζει ο γιατρός του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου

Απάντηση δίνει ο καθηγητής Αγγειοχειρουργικής που παρακολουθούσε τον πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου ότι αποδέχτηκε χρηματικό…

23 λόγους για τους οποίους θα κινηθεί δικαστικά για τον θάνατο του πατέρα του ο Γ. Καλλιάνος

kallianos

23 λόγους για τους οποίους θα κινηθεί δικαστικά για τον θάνατο του πατέρα του ο Γ. Καλλιάνος

Απευθυνόμενος στη διοίκηση του νοσοκομείου «Αττικόν», το Διοικητικό Συμβούλιο της Επαγγελματικής Ένωσης Αγγειοχειρουργών Ελλάδος (ΕΕΑΕ), στην…

Μοριοδοτούμενα σεμινάρια έως και 10 μόρια σε συνεργασία με το ΚΔΒΜ Πελοποννήσου στη σχολική ψυχολογία και στην ειδική αγωγή

eikona2

Μοριοδοτούμενα σεμινάρια έως και 10 μόρια σε συνεργασία με το ΚΔΒΜ Πελοποννήσου στη σχολική ψυχολογία και στην ειδική αγωγή

Η έναρξη των μαθημάτων του επόμενου κύκλου είναι 17 Μαΐου 2024.

Σοκ στη Νάουσα: Ιδιοκτήτης στάβλου παρενόχλησε ανήλικα κορίτσια σε εκδρομή ενώ έκαναν ιππασία (Video)

ναουσα

Σοκ στη Νάουσα: Ιδιοκτήτης στάβλου παρενόχλησε ανήλικα κορίτσια σε εκδρομή ενώ έκαναν ιππασία (Video)

Ο διευθυντής του Γυμνασίου κατήγγειλε τον 59χρονο ιδιοκτήτη του στάβλου