Newsroom

Newsroom

Το χαμένο τρένο των Ολυμπιακών του Ρίο

Το μεγαλύτερο αθλητικό ραντεβού του πλανήτη έφτασε, όμως η συνήθης φιέστα μοιάζει με ένα άδειο κουτί, του οποίου το περιτύλιγμα δεν είναι καν λαμπερό. Και είναι, αλήθεια, θλιβερό.

57a48cca1dc524d3178b50bd

Της Μαριλίζ Φασουλοπούλου

Δεν αρμόζει σε μια μεγάλη δύναμη, όπως η Βραζιλία. Και σίγουρα δεν αρμόζει ούτε στο ολυμπιακό κίνημα, παρά το γεγονός ότι τα ιδεώδη και οι ιστορικές αξίες του έχουν προ πολλού πάει… περίπατο, πέφτοντας θύματα της εμπορευματοποίησης, των συμφερόντων και του κέρδους.

Οι άνεμοι βέβαια ήταν αρνητικοί για τη χώρα, σε όλα τα επίπεδα, από τις αρχές της χρονιάς, προμηνύοντας ότι η ολυμπιακή χρονιά της Βραζιλίας, η χρονιά όπου το άστρο της κυριότερης πολιτικο-οικονομικής δύναμης της νοτίου Αμερικής θα έλαμπε σε όλες τις γωνιές του πλανήτη, δεν θα πήγαινε όπως είχε ελπίσει.

Τα διογκούμενα οικονομικά προβλήματα, αποτέλεσμα της παγκόσμιας κρίσης και της πτώσης στις τιμές των commodities, έστρεψαν τον απλό κόσμο κατά της διοργάνωσης, η οποία σταδιακά μεταβλήθηκε στα μάτια του σε μια ακόμη τρύπα για την κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, αλλά και μια ευκαιρία για τους κάθε είδους μεσάζοντες και εργολάβους να γεμίσουν τις τσέπες τους από τα συμβόλαια και τις μίζες. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι η κοινωνία ήταν ήδη στα… κάγκελα για τα διάφορα σκάνδαλα διαφθοράς, με αποκορύφωμα το μέγκα σκάνδαλο της Petrobras που έφτασε να εμπλέκει έως και τον δημοφιλή πρώην πρόεδρο Λούλα ντα Σίλβα, και σε ένα διάστημα ισχνών αγελάδων η οργή διογκώθηκε.

«Καπάκι» σε όλα αυτά ήρθε, βεβαίως, και η καθαίρεση της μέχρι πρόσφατα προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ, ως αποτέλεσμα ενός ακόμη σκανδάλου, ήτοι της παραβίασης των δημοσιονομικών κανόνων προκειμένου να εμφανίσει καλύτερα νούμερα και να διασφαλίσει την επανεκλογή της. Η πρόθεση της αντιπολίτευσης να δώσει τέλος στη χρόνια διακυβέρνησης της Κεντροαριστεράς βρήκε πρόσφορο έδαφος στην διογκούμενη αγανάκτηση του κόσμου, που είχε πλέον απηυδήσει από την ανέχεια, τη διαφθορά και τα προβλήματα. Όμως, παρά το γεγονός ότι για πολλούς η Ρούσεφ έγινε εύκολα η προσωποποίηση των δεινών της σημερινής Βραζιλίας, είναι σαφές ότι η απομάκρυνση της το μόνο που κατάφερε ήταν απλά να εκτονώσει κάπως την λαϊκή οργή και να σταματήσει πρόσκαιρα τις διαδηλώσεις, αλλά όχι να λύσει τα ίδια τα προβλήματα.

Δεν είναι τυχαίο ότι ελάχιστοι ακόμη και στο συνήθως χαρούμενο Ρίο ντι Τζανέιρο έχουν διάθεση για να απολαύσουν πραγματικά την χρυσοπληρωμένη ολυμπιακή γιορτή. Και το ίδιο, βεβαίως, συμβαίνει με τους ξένους επισκέπτες και αθλητές, που έφτασαν σε ένα Ρίο ανέτοιμο, και με μύρια προβλήματα στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις, που έχουν κάνει το γύρο του κόσμου μέσα από τα διεθνή ΜΜΕ καταφέρνοντας να αμαυρώσουν τη διοργάνωση πριν καν αυτή ξεκινήσει.

Έτσι, η φιέστα δεν θα είναι ακριβώς φιέστα. Ειδικά δε, για τους 75.000(!) κατοίκους που υποχρεώθηκαν τα τελευταία χρόνια να μετεγκατασταθούν επειδή τα σπίτια τους γκρεμίστηκαν προς χάριν των ολυμπιακών έργων. Και ο υπέρογκος λογαριασμός της διοργάνωσης (που, βεβαίως, ξεπέρασε κατά πολύ τον αρχικό προϋπολογισμό) θα επιβαρύνει, αντί να τονώσει την οικονομία και την απασχόληση, με λίαν ενδεικτικό στοιχείο ότι το ίδιο το Ρίο βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας, η οποία αποφεύχθηκε πρόσκαιρα προ διμήνου μόνο χάρη σε έκτακτο πακέτο στήριξης της κεντρικής κυβέρνησης.

Ακόμη και οι εκατομμύρια τουρίστες που περίμεναν διακαώς οι διοργανωτές δεν έφτασαν ποτέ στα νούμερα που περίμεναν, καθώς πολλοί αποφάσισαν τελικά να μείνουν μακριά, φοβισμένοι από τις αρνητικές ειδήσεις που διάβαζαν, αλλά και το φόβο της επιδημίας του Ζίκα, που ναι μεν έχει καταλαγιάσει, αλλά δεν έχει εξαφανιστεί.

Μέχρι και δύο ημέρες πριν τη σημερινή τελετή έναρξης, στις 20:00 τοπική ώρα (κάποια από τα αθλήματα, όπως το ποδόσφαιρο, ξεκίνησαν από τη Τετάρτη), πάνω από το 20% των εισιτηρίων παρέμενε απούλητο, ενώ ξενοδοχεία και πράκτορες συμφωνούσαν ότι οι κρατήσεις είναι αρκετά κάτω από τον αναμενόμενο στόχο, σε ποσοστό που πλησιάζει το 30%.

Βεβαίως, οι διοργανωτές επιμένουν να ελπίζουν σε αφίξεις της τελευταίας στιγμής χάρη και στις μεγάλες προσφορές που αναγκάστηκαν να τρέξουν οι διάφοροι πράκτορες. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η Latam Travel, ένας από τους μεγαλύτερους travel operators της χώρας, και επίσημος ολυμπιακός σπόνσορας έβγαλε σε προσφορά, στη μισή τιμή, 12.000 (!) δωμάτια στη πόλη. Όμως, τα διόλου κολακευτικά ρεπορτάζ των πρώτων ξένων ανταποκριτών που έφτασαν στο Ρίο δεν σκιαγραφούν μια εικόνα στην οποία θα… έτρεχε κάποιος να προλάβει να ταξιδέψει, με αποτέλεσμα πολλές διεθνείς αεροπορικές εταιρίες να ακυρώνουν επιπλέον δρομολόγια, που είχαν σχεδιάσει.

Ραντεβού, λοιπόν, το 2020, στην επόμενη ολυμπιακή φούσκα του Τόκιο!

Πηγή: fmvoice.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

ΦΙΤΕΣΕ

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

Η Φίτεσε υποβιβάστηκε εφέτος από την πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια,…