Newsroom

Newsroom

Το περιβαλλοντικό "έγκλημα" του Survival στην Ηλεία

Τις τελευταίες εβδομάδες καταγγέλλεται ότι βαρέως τύπου σκαπτικά μηχανήματα ισοπέδωσαν την παραλία μέχρι το σημείο που σκάει το κύμα, ενώ βάρβαρες παρεμβάσεις έγιναν και στη δασική έκταση με σκοπό να δημιουργηθεί η υποδομή για τα γυρίσματα του νέου και πολυδιαφημισμένου τηλεοπτικού σόου.

59b7a0481dc5241c3d8b46a5 1

Όλα στο όνομα της τηλεθέασης του αμφιλεγόμενου από άποψη αισθητικής ριάλιτι παιχνιδιού «Survival secret» του καναλιού Epsilon και της δήθεν διαφήμισης της Ηλείας.

Και όλα αυτά σε προστατευόμενη περιοχή. Σύμφωνα με την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η περιοχή της Κουρούτας αποτελεί χώρο ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας καρέτα καρέτα. Η ακτή εντάσσεται στο υδατικό διαμέρισμα βόρειας Πελοποννήσου (GR02), στη λεκάνη απορροής Πείρου – Βέργα – Πηνειού (GR28) και στο παράκτιο υδατικό σύστημα Ακτές Πελοποννήσου στον Δίαυλο Ζακύνθου (GR0228C0009N), του οποίου η οικολογική κατάσταση –όπως σημειώνεται– έχει χαρακτηριστεί υψηλή, με βάση τα αποτελέσματα της ταξινόμησης που πραγματοποιήθηκε στο σχετικό σχέδιο διαχείρισης (αρ. οικ. 391/21.04.2013 Υ.Α. (ΦΕΚ Β΄ 1004)

Χώρος ωοτοκίας καρέτα καρέτα

«Κάθε χρόνο τους καλοκαιρινούς μήνες καταγράφονται στην ευρύτερη περιοχή της Κουρούτας φωλιές καρέτα καρέτα και μάλιστα ευαισθητοποιημένοι λουόμενοι τοποθετούν ειδικές σημάνσεις για προστασία τους. Δυστυχώς, όμως, με τις δραστηριότητες που έχουν πραγματοποιηθεί για τη διαμόρφωση χώρου από βαρέως τύπου οχήματα στην παραλία για τις ανάγκες του τηλεοπτικού παιχνιδιού αλλοιώθηκε η φυσική μορφολογία του αιγιαλού-παραλίας. Αν υπήρχαν φωλιές στη ζώνη αυτή θα έχουν καταστραφεί από τη συμπίεση της άμμου και τις δονήσεις, με επακόλουθο τη μεταβολή του οικοσυστήματος. Η φυσική ποιότητα της άμμου είναι εξαιρετικά σημαντική ώστε να μην επηρεάζονται οι πληθυσμοί και η κατανομή της θαλάσσιας χελώνας αλλά και άλλων ειδών (θαλασσοσφυριχτές, κρινάκια της άμμου κ.λπ.)» λέει στο Documento o περιβαλλοντολόγος Διονύσης Μαμάσης, υπεύθυνος προγράμματος για την ανάδειξη και προστασίας της θαλάσσιας χελώνας στην ακτογραμμή του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου Στροφυλιάς.

Απαιτείται ειδική άδεια

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, για τη χρήση – παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας απαγορεύεται η είσοδος βαρέων οχημάτων στις παραλίες ωοτοκίας από την 1η Μαΐου μέχρι την 31η Οκτωβρίου, δηλαδή την περίοδο ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας, επώασης των αυγών και εκκόλαψης των νεοσσών (χελωνάκια). Για οποιαδήποτε διαμόρφωση χώρου, επέμβαση ή παρέμβαση έργου απαιτείται ειδική άδεια από τις αρμόδιες υπηρεσιακές αρχές για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο δήμαρχος Ηλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος δηλώνει κατηγορηματικά στο Documento ότι ο δήμος δεν εμπλέκεται στο ζήτημα και ότι οι συγκεκριμένες δραστηριότητες πραγματοποιούνται μέσα σε έναν χώρο 55 στρεμμάτων που ανήκει στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Ο κ. Χριστοδουλόπουλος ξεκαθαρίζει ότι ο Δήμος Ηλιδας δεν έχει δώσει ποτέ και σε κανέναν καμία άδεια για να πραγματοποιηθεί το συγκεκριμένο παιχνίδι στον συγκεκριμένο χώρο.

Διαβάστε τη συνέχεια στο documentonews.gr

Ασλανίδης: Οργή κατά Μητσοτάκη – «Ας έρθει να μας τα πει κατάμουτρα και να μην πηγαίνει στο κανάλι που μυρίζει βόθρο» (video)

Ασλανίδης

Ασλανίδης: Οργή κατά Μητσοτάκη – «Ας έρθει να μας τα πει κατάμουτρα και να μην πηγαίνει στο κανάλι που μυρίζει βόθρο» (video)

«Όχι κύριε Πρωθυπουργέ, θα κάνετε άρση της βουλευτικής ασυλίας και θα πάνε να καταθέσουν στον…

Ο ανεκδιήγητος Τραμπ εξισώνει τους διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης με τους νεοναζί της Σάρλοτσβιλ

5a621d8a1dc5248e048b4573 1

Ο ανεκδιήγητος Τραμπ εξισώνει τους διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης με τους νεοναζί της Σάρλοτσβιλ

«Η Σάρλοτσβιλ δεν ήταν τίποτε απολύτως, τίποτε σε σύγκριση με το επίπεδο μίσους που έχετε…