Newsroom

Newsroom

Το Ισραήλ ετοιμάζεται για χερσαία επιχείρηση στη Γάζα, η Χαμάς αψηφά τη διαταγή εκκένωσης

Ο στρατός του Ισραήλ διέταξε την κατεπείγουσα απομάκρυνση «όλων των αμάχων» από την πόλη της Γάζας - Πάνω από 423.000 εκτοπισμένοι

AP23285611821247

Ο στρατός του Ισραήλ διέταξε σήμερα την κατεπείγουσα απομάκρυνση μέσα σε 24 ώρες «όλων των αμάχων» από την πόλη της Γάζας, την έβδομη ημέρα του πολέμου του εναντίον της Χαμάς.

Από την έναρξη των εχθροπραξιών, την 7η Οκτωβρίου, με την πολυαίμακτη έφοδο της Χαμάς, πάνω από 1.300 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχασαν τη ζωή τους στο Ισραήλ. Στη Λωρίδα της Γάζας, τα μαζικά ισραηλινά πλήγματα σε αντίποινα έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 1.500 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων πολλών αμάχων, κατά τις τοπικές αρχές.

Ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός «διατάσσει την εκκένωση όλων των αμάχων από τα σπίτια τους στην πόλη προς νότο, για την ασφάλειά τους και την προστασία τους», ανέφερε σε ανακοινωθέν του που έδωσε στη δημοσιότητα το ξημέρωμα, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι άμαχοι καλούνται «να μεταβούν στον τομέα νότια του Ουάντι Γάζα», μικρού ποταμού στο νότιο τμήμα της πόλης της Γάζας. «Δεν θα επιτραπεί να επιστρέψετε στην πόλη της Γάζας παρά με νεότερο ανακοινωθέν», πρόσθεσε.

Στη Νέα Υόρκη, ο Στεφάν Ντουζαρίκ, εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, γνωστοποίησε προτού καν δημοσιοποιηθεί η διαταγή του ισραηλινού στρατού πως επρόκειτο να ζητηθεί η κατεπείγουσα απομάκρυνση των αμάχων, υπολογίζοντας πως αφορά περίπου 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Προειδοποίησε πως εκκένωση αυτού του εύρους θα ήταν «αδύνατη» χωρίς να «προκληθούν καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες».

Σε αυτές τις περιστάσεις «τα Ηνωμένα Έθνη καλούν αυτή η διαταγή (…) να ανακληθεί για να αποτραπεί η μεταμόρφωση αυτής που είναι τραγωδία σε καταστροφή», επέμεινε.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, ο Γκιλάντ Ερντάν, αντέδρασε έντονα.

«Η αντίδραση του ΟΗΕ» στην προειδοποίηση του Ισραήλ στους κατοίκους της Γάζας είναι «ντροπή» ανέφερε, κατηγορώντας παράλληλα τις υπηρεσίες του ότι «για χρόνια κάνουν τα στραβά μάτια» στη χρήση του άμαχου πληθυσμού ως ασπίδας και πολιτικών υποδομών για αποθήκευση όπλων από μέρους της Χαμάς.

Μερικές ώρες νωρίτερα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε, έπειτα από συνάντησή του με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, να αφανίσει τη Χαμάς, που βρίσκεται στην εξουσία στον παλαιστινιακό θύλακα από το 2007.

«Όπως συνετρίβη το Νταές, θα συντριβεί και η Χαμάς», πρόσθεσε ο κ. Νετανιάχου, αναφερόμενος στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Δηλώσεις που άφησαν να εννοηθεί πως πλησιάζει η έναρξη χερσαίας επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας.

AP23284780984023

Χαμάς: Αγνοήστε τη διαταγή

Από την πλευρά του, το ο γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα κάλεσε σήμερα τους κατοίκους να αγνοήσουν την προειδοποίηση του Ισραήλ να μετακινηθεί ολόκληρος ο πληθυσμός του βόρειου τμήματος της Λωρίδας προς νότιες περιοχές.

Ο Σαλάμα Μαρούφ, επικεφαλής του γραφείου Τύπου της Χαμάς στη Γάζα, δήλωσε πως η προειδοποίηση για απομάκρυνση του πληθυσμού είναι μια απόπειρα του Ισραήλ «να μεταδώσει και να περάσει ψευδή προπαγάνδα, με στόχο να σπείρει σύγχυση μεταξύ των κατοίκων και να βλάψει την συνοχή του εσωτερικού μετώπου μας», όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Καλούμε τους πολίτες μας να μην ασχοληθούν μ’ αυτές τις απόπειρες, που εντάσονται στο πλαίσιο του ψυχολογικού πολέμου».

gaza

Στο Ισραήλ ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν έφτασε σήμερα στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP, για επίσκεψη σε ένδειξη αλληλεγγύης στο Ισραήλ το οποίο τελεί ακόμη υπό το σοκ της πρωτοφανούς για το εβραϊκό κράτος πολυαίμακτης επίθεσης που εξαπέλυσε το Σάββατο το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος.

Ο Όστιν αναμένεται να έχει συνάντηση κυρίως με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ κατά την επίσκεψή του, η οποία γίνεται την επομένη αυτής του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Την ίδια στιγμή, πάνω από 423.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία παραμένει σε κατάσταση πολιορκίας και υφίσταται σφυροκόπημα από τον ισραηλινό στρατό, σύμφωνα με νεότερους αριθμούς του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.

Ο αριθμός των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν στον πυκνοκατοικημένο θύλακα των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων αυξήθηκε ως χθες Πέμπτη το βράδυ κατά 84.444 ανθρώπους και έφθασε τους 423.378, εξηγεί το OCHA σε ανακοίνωσή του την οποία δημοσιοποιεί σήμερα.

Οργή στο συλλαλητήριο οπαδών του Παναθηναϊκού: Επεισόδια κοντά στο γήπεδο (video)

pao 2

Οργή στο συλλαλητήριο οπαδών του Παναθηναϊκού: Επεισόδια κοντά στο γήπεδο (video)

Χιλιάδες φίλοι του Παναθηναϊκού συγκεντρώθηκαν στο Πεδίο του Άρεως και ακολούθησε πορεία προς το «Απόστολος…

Ντέρμπι τίτλου ΠΑΟΚ-Άρης: «Πέσιμο» οπαδών του ΠΑΟΚ στον Καρυπίδη – Τον κατηγόρησαν για τις σχέσεις του με τον Μελισσανίδη

Screenshot 2024 05 19 124828

Ντέρμπι τίτλου ΠΑΟΚ-Άρης: «Πέσιμο» οπαδών του ΠΑΟΚ στον Καρυπίδη – Τον κατηγόρησαν για τις σχέσεις του με τον Μελισσανίδη

Σε τεντωμένο σκοινί η κατάσταση στην Θεσσαλονίκη πριν το ντέρμπι τίτλου της Superleague

Συναγερμός: Αγνοείται το ελικόπτερο που επέβαινε ο πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί

ραισι

Συναγερμός: Αγνοείται το ελικόπτερο που επέβαινε ο πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί

Σύμφωνα με την κρατική ιρανική τηλεόραση διασώστες αναφέρουν ότι το ελικόπτερο αναγκάστηκε σε ανώμαλη προσγείωση…