Newsroom

Newsroom

Το φιάσκο συνεχίζεται: Ούτε με την έκτη έβγαλαν πρόεδρο βουλής οι Ρεπουμπλικάνοι

Για τρίτη φορά σήμερα και έκτη συνεχόμενη από χθες, η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν κατάφερε να εκλέξει τον νέο πρόεδρό της, καθώς 20 Ρεπουμπλικάνοι «αντάρτες» αρνούνται να στηρίξουν τον υποψήφιο του κόμματος Κέβιν Μακάρθι.

republicans vouli

Η Βουλή των Αντιπροσώπων συνεδρίασε εκ νέου σήμερα στην Ουάσιγκτον, χωρίς όμως να καταφέρει να εκλέξει πρόεδρο. Σημειώνεται, δε, πως και στη συνεδρίαση που είχε προηγηθεί χθες, η ρεπουμπλικανική πλειοψηφία είχε επίσης αποτύχει να καταλήξει στην εκλογή προέδρου, πράγμα που συμβαίνει για πρώτη φορά στις ΗΠΑ έπειτα από δεκαετίες.

Είναι η πρώτη φορά από το 1923 που δεν εκλέγεται νέος πρόεδρος του σώματος από την πρώτη ημέρα. Τότε, το 1923, για να εκλεγεί ο Ρεπουμπλικάνος Φρέντερικ Τζιλέτ είχαν χρειαστεί εννέα ψηφοφορίες.

Λίγες ώρες νωρίτερα ο Κέβιν Μακάρθι έχασε και την πέμπτη ψηφοφορία, με τους Ρεπουμπλικάνους να μην έχουν καταφέρει ακόμη να εκλέξουν πρόεδρο στη Βουλή, καθώς 20 από τους βουλευτές τους επιμένουν να απορρίπτουν τον Κέβιν Μακάρθι από την Καλιφόρνια.

Οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν συνολικά 222 έδρες στη Βουλή. Για να εκλεγεί πρόεδρος ο Μακάρθι, χρειάζεται να τον στηρίξουν 218 βουλευτές. Ωστόσο, οι ίδιοι οι Ρεπουμπλικάνοι στην πράξη δεν ψηφίζουν τον δικό τους υποψήφιο, με τον Μακάρθι την Τρίτη να συγκεντρώνει 203 ψήφους και την Τετάρτη ακόμη λιγότερες: 201.

Στο μεταξύ, ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τους 20 Ρεπουμπλικάνους βουλευτές που έχουν διαφοροποιηθεί να στηρίξουν τον Κέβιν Μακάρθι για τη θέση του προέδρου της Βουλής, ωστόσο η έκκλησή του δεν εισακούστηκε. Σημειώνεται ότι οι εν λόγω είκοσι βουλευτές θέλουν για πρόεδρο έναν άλλο Ρεπουμπλικάνο: τον Μπάιρον Ντόναλντς από τη Φλόριντα. Ο Ντόναλντς, ένας 44χρονος πρώην επιχειρηματίας, θεωρείται ανερχόμενος αστέρας του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων. Φλογερός συντηρητικός, έχει εκφράσει ανοιχτά τις απόψεις του κατά των αμβλώσεων και την υποστήριξή του για τα δικαιώματα στην οπλοκατοχή.

Οι ψηφοφορίες θα συνεχιστούν μέχρι ένας εκ των υποψηφίων να συγκεντρώσει την πλειοψηφία, στο μεταξύ αρχίζουν να ακούγονται οι φωνές που προτείνουν να αποσυρθεί ο Μακάρθι υπέρ του Στηβ Σκάλις από τη Λουιζιάνα, που φαίνεται να συγκεντρώνει την υποστήριξη και των «ανταρτών».

Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι «θέλουν ένα νέο πρόσωπο, νέο όραμα, νέα ηγεσία», είπε ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Τσιπ Ρόι, υποστηρίζοντας ότι ο κόσμος έχει κουραστεί από την υφιστάμενη ηγεσία. Την Τρίτη, οι «αντάρτες» είχαν προτείνει ως υποψηφίους τον Τζιμ Τζόρνταν από το Οχάιο και τον Στιβ Σκάλις από τη Λουιζιάνα, και οι δύο όμως υποστήριξαν την εκλογή του Μακάρθι. Ο Δημοκρατικός υποψήφιος, ο Χακίμ Τζέφρις, έλαβε 212 ψήφους, δέκα περισσότερες από τον Μακάρθι, όμως για την εκλογή προέδρου απαιτείται πλειοψηφία.

Ο Μακάρθι δήλωσε πριν από την τέταρτη ψηφοφορία ότι τελικά θα επικρατήσει αλλά δεν είναι σαφές ποια τακτική θα ακολουθήσει ώστε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία. «Η συζήτηση θα συνεχιστεί. Θα φτάσουμε εκεί», είπε στους δημοσιογράφους.

Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι είπαν ότι αν συνεχιστεί το αδιέξοδο μπορεί να συνεργαστούν με τους Δημοκρατικούς για να εκλέξουν έναν μετριοπαθή Ρεπουμπλικάνο. Ο Τζέφρις είπε στους δημοσιογράφους όμως ότι οι Ρεπουμπλικάνοι δεν έχουν προσεγγίσει τους Δημοκρατικούς ζητώντας τους να στηρίξουν από κοινού έναν υποψήφιο και τόνισε ότι οι Δημοκρατικοί δεν πρόκειται να λύσουν τα προβλήματα των Ρεπουμπλικάνων.

Εάν εκλεγεί, ο Μακάρθι θα είναι τρίτος στην ιεραρχία της πολιτικής εξουσίας και δεύτερος στη διαδοχή του Τζο Μπάιντεν, μετά την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις.

«Η νομοθετική διαδικασία είναι σε αδιέξοδο: Τα μέλη δεν μπορούν να ορκιστούν, να εγκρίνουν κανόνες ή να ψηφίσουν νομοσχέδια έως ότου εκλεγεί πρόεδρος», σημειώνουν σε άρθρο τους οι New York Times.

Τζο Μπάιντεν: «Ντροπιαστικός» ο κυκεώνας με την εκλογή προέδρου στη Βουλή των Αντιπροσώπων

Ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε σήμερα «ντροπιαστική» τη δυσκολία των Ρεπουμπλικανών βουλευτών να συμφωνήσουν στην εκλογή του προέδρου στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου εντούτοις έχουν την πλειοψηφία.

Ο «υπόλοιπος κόσμος» παρακολουθεί τι συμβαίνει στο Κογκρέσο, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στους δημοσιογράφους πριν από ένα ταξίδι στο Κεντάκι.

Ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης ότι ελπίζει η Βουλή να «συνεργαστεί» προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο σε σχέση με την ηγεσία της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά ότι ελπίζει οι βουλευτές να «συνεργάζονται» καθώς η μάχη για την ηγεσία της Βουλής των Αντιπροσώπων έχει αρνητική αντανάκλαση συνολικά στη χώρα. «Δεν φαίνεται ωραίο», δήλωσε στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο. «Ελπίζω ότι θα τα καταφέρουν».

Οικογένεια Φύσσα για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: «Mέγιστη προσβολή των θυμάτων της Χρυσής Αυγής»

5777998

Οικογένεια Φύσσα για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: «Mέγιστη προσβολή των θυμάτων της Χρυσής Αυγής»

«Ο εν λόγω καταδικασθείς για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης δεν έχει επιδείξει κανένα ίχνος μεταμέλειας από…

Η καλύτερη διασκευή του «Ζαριού» έγινε από μαγαζί με κάρβουνα – «Τηλέφωνο θα πάρω τον Κολίτσα, Τρίκαλα καλέ όχι Καρδίτσα…» (video)

Σαττι

Η καλύτερη διασκευή του «Ζαριού» έγινε από μαγαζί με κάρβουνα – «Τηλέφωνο θα πάρω τον Κολίτσα, Τρίκαλα καλέ όχι Καρδίτσα…» (video)

Υποψηφιότητα για την καλύτερη διαφήμιση της χρονιάς θέτει το συγκεκριμένο μαγαζί

Καρυστιανού: Πρέπει να παίρνω ηρεμιστικό πριν ακούσω τον Μητσοτάκη να μιλάει για τα Τέμπη (video)

Μαρία Καρυστιάνου 1296x864 1

Καρυστιανού: Πρέπει να παίρνω ηρεμιστικό πριν ακούσω τον Μητσοτάκη να μιλάει για τα Τέμπη (video)

«Για ακόμη μια φορά η συνέντευξη έγινε σε πολύ ασφαλές περιβάλλον, με δημοσιογράφο ένα συγγενικό…

Η απίστευτη αποκάλυψη του Ματίας Αλμέιδα για τη μάχη του με την κατάθλιψη: «Είχα πρόβλημα με το αλκοόλ, νόμιζα ότι θα πεθάνω»

5990083

Η απίστευτη αποκάλυψη του Ματίας Αλμέιδα για τη μάχη του με την κατάθλιψη: «Είχα πρόβλημα με το αλκοόλ, νόμιζα ότι θα πεθάνω»

Συγκλονίζουν όσα αναφέρει ο Ματίας Αλμέιδα στην αυτοβιογραφία του

Συγκλόνισε ο Δημήτρης Παπανικολάου: «Σχολεία έδιωχναν την κόρη μου λόγω αυτισμού» (video)

παπανικολαου

Συγκλόνισε ο Δημήτρης Παπανικολάου: «Σχολεία έδιωχναν την κόρη μου λόγω αυτισμού» (video)

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης ο πρώην μπασκετμπολίστας προέβη σε μια συγκλονιστική αποκάλυψη σχετικά με την…