"Το ασφαλιστικό έχει κλείσει", διαβεβαιώνει ο Γιώργος Κατρούγκαλος

Τη δέσμευσή του ότι δεν πρόκειται να ανοίξει εκ νέου ζήτημα ασφαλιστικού, επανέλαβε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, σχολιάζοντας έγγραφο του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με το οποίο μέτρα για το ασφαλιστικό και τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας θα βρεθούν στο επίκεντρο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

5818b80c1dc52454678b4baf

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι «το ασφαλιστικό έχει κλείσει», διευκρινίζοντας παράλληλα ότι «αυτό που γίνεται τώρα, είναι ο έλεγχος της εφαρμογής του νόμου και της λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης». Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε πάντως ότι εκκρεμούν ακόμη, οι εκδόσεις αποφάσεων και εγκυκλίων, οι οποίες «αποτελούν ένα πολύ δύσκολο έργο».

Σχολιάζοντας το ίδιο έγγραφο του προέδρου του Eurogroup, το υπουργείο Εργασίας εξήγησε, με ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα της Τρίτης, πως το ασφαλιστικό δεν αποτελεί θέμα της δεύτερης αξιολόγησης και πρόσθεσε ότι η διαρροή του εγγράφου του Γερούν Ντάισελμπλουμ, αποτελεί «γενικευμένη παρερμηνεία».

Το έγγραφο Ντάισελμπλουμ που «άναψε φωτιές»

Υπενθυμίζεται πάντως ότι στο καθιερωμένο έγγραφο που εκδίδει ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών πριν από κάθε Eurogroup, σημειώνεται αναφορικά με την Ελλάδα ότι έχει ξεκινήσει η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και ότι η ολλανδική κυβέρνηση θεωρεί σημαντική την ταχεία ολοκλήρωσή της. Επίσης επισημαίνει ότι η δεύτερη αξιολόγηση περιλαμβάνει ένα «ευρύ φάσμα μέτρων» και ότι οι θεσμοί θα ενημερώσουν σχετικά τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, το έγγραφο του ολλανδού αναφέρει επιπλέον ότι «μέτρα στο πεδίο της κοινωνικής ασφάλισης και της μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της δεύτερης αξιολόγησης», ενώ προσθέτει ότι θα πρέπει, επίσης, να ληφθούν μέτρα και στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων, στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στην αγορά ενέργειας, στη δημόσια διοίκηση, στη νομοθεσία για τη στρατηγική του προϋπολογισμού μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, στο επιχειρηματικό κλίμα, στις αγορές προϊόντων και στην παιδεία.

Σχετικά με τα μέτρα για το χρέος, ο Ντάισελμπλουμ τονίζει ότι με την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, ολοκληρώθηκε επισήμως η πρώτη αξιολόγηση και τώρα ανοίγει ο δρόμος για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για τη ρύθμιση του χρέους, όπως ανακοίνωσε το Eurogroup της 24ης Μαϊου. Σε αυτά τα μέτρα περιλαμβάνεται ένα ηπιότερο προφίλ για τα δάνεια του EFSF, μέτρα για να μειωθεί ο κίνδυνος από τα επιτόκια, καθώς και μέτρα εξομάλυνσης των τοκοχρεολυσίων κυρίως για το 2017.

«Κανένα ζήτημα περικοπής επιδομάτων ειδικών κατηγοριών»

Στο μεταξύ, αναφορικά με το ζήτημα που έχει ανακύψει με την ενδεχόμενη κατάργηση επιδομάτων, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε νωρίτερα την Τρίτη ότι «όπου υπάρχουν επικαλύψεις επιδομάτων με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, δεν υπάρχει λόγος να παραμείνουν αυτά τα επιδόματα». Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται ζήτημα περικοπής επιδομάτων ειδικών κατηγοριών, όπως για παράδειγμα τα αναπηρικά και τα οικογενειακά.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος επίσης συμμετείχε στη σημερινή σύσκεψη του υπουργείο Οικονομικών, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο περικοπής του επιδόματος θέρμανσης, σημειώνοντας ότι το κονδύλι των 105 εκατ. ευρώ έχει ενταχθεί κανονικά στον προϋπολογισμό του 2017.

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη