Τηλεοπτική άδεια με απλήρωτους εργαζομένους

Κυρίαρχο ερώτημα στην τηλεοπτική αγορά, είναι η αιφνιδιαστική κίνηση της Alter Ego του Βαγγέλη Μαρινάκη να διεκδικήσει τηλεοπτική άδεια.

Πέρα από το τυπικό κομμάτι που αφορά στη δημοσίευση της προκήρυξης, υπάρχει και το ουσιαστικό σκέλος, εκείνο των αντιδράσεων από μεριάς εργαζομένων αλλά και των προθέσεων των ανταγωνιστών. 

Οι  πέντε καναλάρχες, δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι την πρόθεση του Μαρινάκη να διεκδικήσει την έκτη τηλεοπτική άδεια. Προτιμούν όπως είναι αυτονόητο η αγορά να παραμείνει ως έχει, αντί να μπει ένας ακόμη παίκτης διεκδικώντας μερίδιο από την πενιχρή (ακόμη) διαφημιστική πίτα που θα στερήσει από τους ίδιους!

Στο ίδιο μήκος κύματος, αλλά για διαφορετικούς λόγους, είναι και η Ένωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας οι οποίοι δεν έχουν ξεχάσει την «τακτική των εκκαθαρίσεων» που εφαρμόστηκε στον Όμιλο «ALTER EGO» (πρώην ΔΟΛ), και με ανάρτηση τους εκφράζουν την απορία τους πώς θα διεκδικήσει άδεια ένας επιχειρηματίας που άφησε στο δρόμο δεκάδες συναδέλφους τους:

«Έκπληκτοι πληροφορηθήκαμε στις 18-10-18 την αίτηση, για άδεια σταθμού πανελλαδικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου, που κατέθεσε στο ΕΣΡ η εταιρεία ALTER EGO συμφερόντων Βαγγέλη Μαρινάκη. Το αίτημα κατατέθηκε στο ΕΣΡ μαζί με την εγγυητική επιστολή των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Με ανακούφιση ακούσαμε στις 29-10-18 τον Λ. Κρέτσο, υφυπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, σε συνέντευξη του να λέει ότι το MEGA, είναι το τελευταίο επεισόδιο κακοδιαχείρησης στα ελληνικά ΜΜΕ και πως στο συγκεκριμένο χώρο υπάρχουν πλέον κανόνες και επιχειρηματικά κίνητρα που ήδη αποδίδουν.

Στις 12-11-18 εκδικάζεται στο πρωτοδικείο Αθηνών το αίτημα της ALTER EGO -της ίδιας που διεκδικεί τηλεοπτική άδεια- που ζητάει τον διορισμό διοικητικού Συμβουλίου στην εταιρία «ΒΗΜΑ FM», που συμμετέχει η ALTER EGO με ποσοστό 99,75%, με μόνη υποχρέωση την πτώχευση.

Με δεδομένο ότι, η ALTER EGO διεκδικεί άδεια και διαθέτει τουλάχιστον 3,5 εκατομμύρια για αυτή και με εγγυητή από την πλευρά της πολιτείας τον υφυπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, που δεν επιτρέπει άλλο επεισόδιο κακοδιαχείρησης, δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την ALTER EGO και το μεγαλομέτοχό της κύριο Μαρινάκη, από το να διορίσει η ίδια διοικητικό συμβούλιο, να πληρώσει τους εργαζόμενους, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους φόρους που οφείλει και, εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις, να πάρει τηλεοπτική άδεια. Τα νόμιμα να ισχύσουν και για κάθε μεγαλοεπιχειρηματία που επιχειρεί ή θέλει να επιχειρήσει στο χώρο των ΜΜΕ. Αυτό άλλωστε είναι το βασικό χαρακτηριστικό ενός κράτος δικαίου.

Αλλιώς δεν μπορούμε να καταλάβουμε πως η Alter Ego, όπως και κάθε αντίστοιχη εταιρεία, ενώ θα έχει στην ουσία κακοδιαχειριστεί ένα περιουσιακό της στοιχείο, θα λάβει τηλεοπτική άδεια και αυτό θα είναι “καθαρό τοπίο, με διαδικασίες και κανόνες που τηρούνται από όλους, που φέρνει σταθερότητα και στην απασχόληση “.

Το Διοικητικό Συμβούλιο»