Τι βγαίνει από τις δημοσκοπήσεις;

Εν ολίγοις οι δημοσκοπικές εταιρείες έχουν πολλά κοινά με την ελληνική δημοσιογραφία με πρώτο και κύριο τα κοινά συμφέροντα και πρόσωπα.

Δημοσκοπήσεις εκλογες

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα αποδεικνύονται αναξιόπιστες. Ο βασικός είναι ότι λειτουργούν με πρόθεση τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Προσπαθούν να προκαλέσουν αυτό που ήδη λένε ότι υπάρχει (αυτοεπιβεβαιούμενη προφητεία). Αν λένε δηλαδή ότι η ΝΔ έχει 35%, μπορεί και να οδηγήσουν τον κόσμο σε αυτή την κατεύθυνση.

Υπάρχουν όμως και άλλες αιτίες αναξιοπιστίας που αφορούν τον τρόπο επιλογής του δείγματος, την επιστημονική ανάλυση, τα εργαλεία, πράγματα που  δεν έχουν ελεγχθεί ποτέ, ακριβώς για να μπορούν να λειτουργούν όπως λειτουργούν. Σαν τζουκ μποξ δηλαδή, όπου έριχνες κέρμα και έπαιζε τραγούδι (πλάκα για τους παλιότερους). Εν ολίγοις οι δημοσκοπικές εταιρείες έχουν πολλά κοινά με την ελληνική δημοσιογραφία με πρώτο και κύριο τα κοινά συμφέροντα και πρόσωπα.

Θέλω όμως να σταθώ σε μια αλήθεια των δημοσκοπήσεων. Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούν τις δημοσκοπήσεις  εργαλείο εξαπάτησης. Για μεγάλο κομμάτι των ψηφορόρων του κόμματος, οι δημοσκοπήσεις είναι κάτι συστημικό. Άλλωστε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει ασκήσει κριτική και έχει αμφισβητήσει ευθέως την αξιοπιστία τους ζητώντας ακόμη και παρέμβαση Εισαγγελέα.

‘Ετσι είναι λογικό οι ψηφοφόροι να μην απαντούν στις δημοσκοπήσεις και μοιραία να μην δίνουν τη δυνατότητα καταγραφής του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ. Το 2019 για παράδειγμα, οι δημοσκοπικές, ενώ έδιναν τα πραγματικά ποσοστά για τη ΝΔ, έδιναν μόλις 21% για τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος πήρε τελικώς 32%. Άρα αν υποθέσουμε ότι οι δημοσκοπήσεις πιάνουν σήμερα μόνο το ποσοστό της ΝΔ, σημαίνει ότι έχει πέσει από το 39,85% που πήρε στις εκλογές στο 32,7% που  έδωσε η χθεσινή δημοσκόπηση. Έχει χάσει περίπου 7,5 μονάδες.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν γνωρίζουμε το ποσοστό του αλλά μόνο το δεδομένο (το παραδέχθηκε και ο Δημήτρης Μαύρος της  ΜRΒ  σε συνέντευξή του), ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποεκπροσωπείται στο δείγμα των δημοσκοπήσεων. Οπότε μένουμε στο κοινώς αποδεκτό από όλες τις δημοσκοπήσεις ότι η ΝΔ έχει πέσει 7,5 % από το 2019.

Ποιος παίρνει αυτό το ποσοστό; Πόσο οικειοποιείται ο ΣΥΡΙΖΑ; Και κυρίως υπάρχει πραγματικός λόγος για να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ από το 32% των εκλογών του 2019; Δεν κυβέρνησε, δεν έχει κυβερνητική φθορά, ενώ (το κυριότερο) το 32% το έλαβε σε πολύ άσχημες συνθήκες με αντισυριζα μέτωπο και τη γενική επίθεση από τη συμφωνία των Πρεσπών. Στην χειρότερη περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ίσως  το ίδιο ποσοστό με τη ΝΔ. Αλλά το δεδομένο είναι το τι έχει η ΝΔ. Αυτή ίσως είναι η μόνη αλήθεια των δημοσκοπήσεων αυτή τη στιγμή. Η κάθετη πτώση του Μητσοτάκη κατά 7,5 μονάδες.

 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Κασσελάκης για Τέμπη: Ζητώ την επίσπευση των ερευνών μετά τις νέες πληροφορίες για το ξυλόλιο

Κασσελάκης 2

Κασσελάκης για Τέμπη: Ζητώ την επίσπευση των ερευνών μετά τις νέες πληροφορίες για το ξυλόλιο

«Υπήρχε παράνομη μεταφορά υλικού από την εμπορική αμαξοστοιχία; Ανιχνεύτηκε ξυλόλιο και πιθανώς λοιπές ουσίες στα…