Newsroom

Newsroom

Τι σηματοδοτεί η δολοφονία του Νεμτσόφ για τα πολιτικά δικαιώματα στη Ρωσία;

Το θέμα της καταπάτησης των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων στη Ρωσία επαναφέρει η δολοφονία του στελέχους της φιλοδυτικής αντιπολίτευσης Μπόρις Νεμτσόφ,…

936 k1c4q.aust .55

Το θέμα της καταπάτησης των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων στη Ρωσία επαναφέρει η δολοφονία του στελέχους της φιλοδυτικής αντιπολίτευσης Μπόρις Νεμτσόφ, κοντά στο Κρεμλίνο. Όλα τα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα πως το έγκλημα ήταν προμελετημένο ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ένδειξη κινήτρου που θα μπορούσε να σχετίζεται με την προσωπική ζωή του 55χρονου πολιτικού.  

Ο Μπόρις Νεμτσόφ επρόκειτο να συμμετάσχει αύριο, Κυριακή, σε μια διαδήλωση της αντιπολίτευσης σε συνοικία έξω από το κέντρο της Μόσχας. Ένας υπεύθυνος για τη διαδήλωση, ο Λεονίντ Βολκόφ, ανακοίνωσε πως αυτή θα ματαιωθεί και να αντικατασταθεί από μια πορεία στη μνήμη του δολοφονημένου αντιπολιτευόμενου πολιτικού.

Σε ραδιοσταθμό της Μόσχας, τρεις μόλις ώρες πριν από το θάνατό του, ο Νεμτσόφ είχε καλέσει τους ακροατές να διαδηλώσουν με μια πύρινη ομιλία του για την Ουκρανία και τον πρόεδρο Πούτιν, υπογράφοντας έτσι την πολιτική διαθήκη του. Επί 45 λεπτά, με αυστηρή φωνή και πολύ σοβαρό τόνο, ο αντιπολιτευόμενος πολιτικός παρουσίασε τις προτάσεις του για “να αλλάξουμε τη Ρωσία”, μη διστάζοντας να διακόπτει τους συνομιλητές του, δύο δημοσιογράφους του ραδιοσταθμού Ηχώ της Μόσχας, που μάταια προσπαθούσαν να τον κάνουν να χαλαρώσει.

Ο δυτικός κόσμος εμφανίζεται συγκλονισμένος από τη δολοφονία και το τι αυτή σηματοδοτεί για τα πολιτικά δικαιώματα στη Ρωσία. Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε “τον άγριο φόνο” του Μπόρις Νεμτσόφ και κάλεσε “τη ρωσική κυβέρνηση να διεξαγάγει γρήγορα μια αμερόληπτη και διαφανή έρευνα” ενώ ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε “σοκαρισμένος και θλιμμένος”.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης, δια του γενικού γραμματέα του Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ, εξέφρασε επίσης το σοκ του. Η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κάλεσε τις ρωσικές αρχές να ερευνήσουν τη δολοφονία αυτή “με αμερόλπητο τρόπο”.

Δήλωση έκανε κι ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο αντέδρασε επίσης: “(Ο Μπόρις Νεμτσόφ) ήταν μια γέφυρα ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία και η γέφυρα αυτή καταστράφηκε από τους πυροβολισμούς ενός δολοφόνου. Πιστεύω πως αυτό δεν έγινε κατά τύχη”, έγραψε στο Facebook.

Αλλά και στη Μόσχα οι αντιδράσεις είναι πολλές. “Όχι λιγότεροι από έξι ή επτά πυροβολισμοί ρίχθηκαν εναντίον του Μπόρις Νεμτσόφ από έναν άγνωστο που κυκλοφορούσε με αυτοκίνητο” είπε ο Βλαντίμιρ Μάρκιν, ένας υπεύθυνος της Επιτροπής Ερευνών. “Είναι μια τρομερή τραγωδία για όλη τη χώρα”, δήλωσε αμέσως ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Αλεξέι Κουντρίν. Ένας από τους συντρόφους του Μπόρις Νεμτσόφ στην αντιπολίτευση, ο πρώην πρωθυπουργός του Βλαντίμιρ Πούτιν Μιχαήλ Κασιάνοφ, δήλωσε πως η δολοφονία αυτή είναι “το τίμημα για το γεγονός ότι ο Μπόρις αγωνίσθηκε επί χρόνια για να γίνει η Ρωσία μια χώρα ελεύθερη και δημοκρατική”. “Τον 21ο αιώνα, το 2015, ένας αρχηγός της αντιπολίτευσης σκοτώθηκε κάτω από τα τείχη του Κρεμλίνου. Αυτό υπερβαίνει τη φαντασία”, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους που ήταν παρόντες στον τόπο της δολοφονίας.

Επικός πιτσιρικάς ξενέρωσε στο λιμάνι του Πειραιά: «Μόλις κατάλαβα ότι σε μια εβδομάδα αρχίζει το σχολείο» (video)

Πιτσιρικάς

Επικός πιτσιρικάς ξενέρωσε στο λιμάνι του Πειραιά: «Μόλις κατάλαβα ότι σε μια εβδομάδα αρχίζει το σχολείο» (video)

Ο μικρός ταξίδευε για τη Σύρο από τον Πειραιά αλλά από ότι φαίνεται δεν ήταν…

Χριστίνα Βίδου: Λύγισε με όσα είπε η καλεσμένη της – «Να μην υπάρξουν άλλες μανάδες σαν εμένα» (video)

ΕΡΤ

Χριστίνα Βίδου: Λύγισε με όσα είπε η καλεσμένη της – «Να μην υπάρξουν άλλες μανάδες σαν εμένα» (video)

Η παρουσιάστρια της ΕΡΤ υποδέχθηκε στην εκπομπή «Συνδέσεις» την μητέρα του αδικοχαμένου στην άσφαλτο, Αδαμάντιου…