Newsroom

Newsroom

Τι ιθαγένεια θέλουμε για τα παιδιά των μεταναστών;

Στα πλαίσια της Πρωτοβουλίας για την υπεράσπιση της ιθαγένειας για τα παιδιά μεταναστών που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στη χώρα…

Στα πλαίσια της Πρωτοβουλίας για την υπεράσπιση της ιθαγένειας για τα παιδιά μεταναστών που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στη χώρα μας, δόθηκε συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια της οποίας μίλησαν 3 νέοι-μετανάστες οι οποίοι μέσα από προσωπικές τους εμπειρίες για το πώς βιώνουν τον κρατικό ρατσισμό και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της άδικης απόφασης του ΣτΕ, που έκρινε αντισυνταγματική μια σειρά άρθρων του «νόμου Ραγκούση» αλλά και ο Γ. Ραγκούσης.

Ο Γιάννης Αλμπάνης,  μέλος του «Δικτύου για τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα», που συντόνισε τη συζήτηση τόνισε ότι «Διεκδικούμε το αυτονόητο, ιθαγένεια για όλα τα παιδιά μεταναστών. Διεκδικούμε ένα νόμο που θα καλύψει αυτά τα παιδιά και θα υπερασπίζεται τα θεμελιώδη δικαιώματα για μια αξιοπρεπή ζωή. Από τα 200.000 παιδιά μόνο σε 6.072 έχει χορηγηθεί ιθαγένεια». Για το νόμο Ραγκούση σχολίασε ότι ήταν ένας νόμος με ατέλειες, αλλά ήταν και η μοναδική προσπάθεια από την πλευρά της τότε κυβέρνησης για το θέμα της ιθαγένειας. «Η κατά πλειοψηφία απόφαση του ΣτΕ, άλλωστε, δεν δικαιολογεί ολική κατάργηση του νόμου Ραγκούση», κατέληξε.

Η Σόλες Γκόντγουιν, 27 χρονών, με καταγωγή από τη Νιγηρία, ήρθε στην Ελλάδα στα δεκατεσσάρων χρόνων. Αποφοίτησε από την ιατρική του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, αλλά δεν μπορεί να πάρει ειδικότητα επειδή δεν έχει ελληνική ιθαγένεια. «Η απόφαση αυτή παγώνει τη ζωή μου, το πτυχίο μου ουσιαστικά δεν έχει αξία, αφού δεν μπορώ να δουλέψω, μόνο να κάνω κάποιες εφημερίες σε ιδιωτικές κλινικές. Η απόφαση του ΣτΕ είναι άδικη και καταστρέφει τις ζωές μας, αφού αρνείται να δώσει πραγματικά δικαιώματα». Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία που έδωσε η Σόλες σε αριθμούς  για την ιθαγένεια σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες. Σε Αυστρία, Σουηδία και Ολλανδία οι κυβερνήσεις έχουν παραχωρήσει 300.000 ιθαγένειες, ενώ στην Ελλάδα μόνο 29.600.
Η Εμανουέλα Ρεπούση γεννήθηκε στην Αλβανία και ήρθε στην Ελλάδα το 1992, όταν ήταν 9 χρονών. Μεγάλωσε στη Χίο, έμαθε σε 4 μήνες τη γλώσσα. Πέρασε σε πανεπιστήμιο της Κρήτης, που όμως δεν παρακολούθησε για οικονομικούς λόγους. «Το ελληνικό κράτος με έχει ενσωματώσει ως φορολογούμενη, καθώς πληρώνω κανονικά φόρους. Απ’ την άλλη με κάνει να νιώθω ανασφάλεια και το φόβο ότι μπορεί να απελαθώ. Αυτό για μένα θα είναι δεύτερη μετανάστευση». «Είναι άδικο», συμπλήρωσε, «για τα παιδιά που μεγαλώνουν και ζουν εδώ να βιώνουν μια τέτοια κατάσταση. Πρέπει εμείς να διεκδικήσουμε και θέλουμε τη στήριξη φίλων οργανώσεων κοινωνικών και πολιτικών». Ολοκληρώνοντας το λόγο της τόνισε: «Έχω όνειρα, είναι άδικο να ζούμε στο περιθώριο».
Η 21χρονη Μαριάνθη Ίντοου, που γεννήθηκε στην Ελλάδα. Η Μαριάνθη έχει σπουδάσει προσχολική αγωγή και δούλεψε για τρία χρόνια σε παιδικό σταθμό. Με την κατάργηση του νόμου, δεν θα έχει καμιά δυνατότητα να δουλέψει σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. «Ο νόμος πάγωσε. Μπορεί να πάρουν τα χαρτιά πίσω από παιδιά που τα έχουν ήδη. Αυτό είναι άδικο. Πάει πολύ πίσω ο τρόπος σκέψης της κυβέρνησης. Για να πάει μια χώρα μπροστά πρέπει να σκέφτεται μπροστά».

Ο Γιάννης Ραγκούση από  τη πλευρά του δήλωσε  «Το κρίσιμο θέμα για τα παιδιά ποιό είναι; Εγώ το λέω με μια λέξη. Γέννηση. Είναι αν θα παίρνουν την ιθαγένεια με τη γέννησή τους ή όχι. Τι λέει η άλλη άποψη; Η άλλη άποψη του κ. Σαμαρά, της Χρυσής Αυγής και αν θέλετε να το πω κι αυτό, η συγκροτημένη αντίπαλη άποψη του 4ου Τμήματος του ΣτΕ με την οποία διαφωνώ ριζικά, τη θεωρώ τελείως λανθασμένη κι εγώ και φαντάζομαι και οι περισσότεροι από σας, αλλά η άποψη τους είναι συγκροτημένη, λέει όχι. Πρέπει τα παιδιά αυτά που γεννιούνται εδώ από νόμιμους μετανάστες να φτάνουν στη στιγμή της ενηλικίωσης και αφού τα προσκαλέσουμε, αν μας το ζητήσουν, να έρθουν σε μια διαδικασία εξατομικευμένης κρίσης, τότε θα κρίνουμε αν θα πάρουν την ελληνική ιθαγένεια. Είναι δύο άλλες λογικές. Αντίπαλες. Διαφορετικές. Άλλη κοινωνία χτίζει η μία λογική, άλλη ελληνική κοινωνία χτίζει η άλλη λογική. Όμως αυτά είναι ακριβώς όπως σας τα περιγράφω» και συμπλήρωσε «Ένα παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα από νόμιμους και τους δύο γονείς, προσέξτε, άραγε ποιά μεγαλύτερη διασφάλιση μπορεί να δώσεις από το να πεις ότι και οι δύο γονείς πρέπει να είναι εδώ τουλάχιστον πέντε χρόνια, για να δικαιούται το παιδί τους με τη γέννησή του την ελληνική ιθαγένεια. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη. Γιατί ζητάς, ζητήσαμε, και οι δύο γονείς να είναι εδώ».

Μίλησε όμως και για το καθεστώς της διπλής ιθαγένειας: «Εάν η Ελλάδα καταργούσε το καθεστώς της διπλής ιθαγένειας, αυτομάτως θα κινδύνευαν εκατομμύρια Έλληνες απόδημοι να στερηθούν την ελληνική ιθαγένεια. Αυτομάτως θα δίναμε το άλλοθι σε όποιο κράτος ήθελε να στερήσει από τους έλληνες απόδημους την ελληνική τους ιθαγένεια, να το πράξει ακολουθώντας την πρωτοβουλία της Ελλάδας. Θα είναι καταστροφική απόφαση, με γνώμονα το καλώς εννοούμενο εθνικό συμφέρον, μια τέτοια απόφαση αυτής της κυβέρνησης, εάν στέκει η δυνατότητά της να διακρίνει τους έλληνες πολίτες» αλλά και για την ιθαγένεια που δίνεται στους μεγαλοεπενδυτές: «Έχετε συνειδητοποιήσει τι σημαίνει η επίσημη εξαγγελία της κυβέρνησης του κ. Α.Σαμαρά ότι θα παρέχει την ελληνική ιθαγένεια σε όσους αποφασίσουν να επενδύσουν στην Ελλάδα; Τι σημαίνει αυτή; Σημαίνει ότι η ελληνική ιθαγένεια που έχει αξία, να πω η ελληνική ιθαγένεια που έχει μεγάλη ιστορική και όχι μόνο, αξία. Ο κ. Α.Σαμαράς λέει ότι έχει και εμπορική τιμή».

Ο κ. Ραγκούσης κλείνοντας τη συνέντευξη Τύπου τόνισε πως η Ελλάδα δεν κινδυνεύει  απ’ αυτά τα παιδιά. Η Ελλάδα κινδυνεύει από όλες εκείνες τις ακραίες, τις ακροδεξιές, τις φασιστικές, τις ολοκληρωτικές, τις έξω και πέρα από κάθε επαφή με τον ελληνικό πολιτισμό, με το ελληνικό έθνος, με την ιστορική του διαδρομή, με τις βασικές του αξίες, με τα βασικά χαρακτηριστικά αυτού του λαού.