Τι έκανες στον πόλεμο μπαμπά;

«Στον πόλεμο υπερασπίστηκα τον πόλεμο»

Στον πόλεμο αγόρι μου εγώ έστειλα μια καραβιά όπλα στην χώρα που δέχτηκε την επίθεση κι οι φίλοι μας έφερναν τρεις καραβιές πετρέλαιο από τη χώρα που έκανε την επίθεση. Ο πόλεμος δεν είναι ανταλλαγή ιδεών αλλά συμφερόντων. Μπορεί να πλήττεται η ζωή αλλά ποτέ το κέρδος. Προπαντός το προσωπικό μας κέρδος. Να το θυμάσαι αυτό παιδί μου, θα σου χρειαστεί αργότερα.

Στον πόλεμο υπερασπίστηκα τον πόλεμο. Πόλεμος και ειρήνη είναι δυο πράγματα ολότελα διαφορετικά. Εγώ δεν υπήρξα μέρος της λύσης, γιατί αυτός ο πόλεμος ήταν για την πολιτική μας οικογένεια μια πασπαρτού εξήγηση, ήταν η απάντηση όποια κι αν ήταν η ερώτηση. Η ειρήνη μεταξύ των λαών είναι θέμα για σχολική έκθεση κι η ζωή δεν είναι έκθεση ιδεών αλλά διαρκείς ευκαιρίες που πρέπει να τις αρπάζεις. Να το θυμάσαι αυτό, θα σου χρειαστεί αργότερα.

Στη χώρα μας δεν κερδίζεις γιατί αξίζεις παρά αξίζεις γιατί κερδίζεις. Το να κερδίζουμε είναι ένα σύστημα νομιμοποίησης όλων των πράξεων μας, συμπεριλαμβανομένων κι αυτών που οι αντίπαλοι μας ισχυρίζονται ότι παραβιάζουν αποδεκτούς ηθικούς κανόνες. Όμως η πολιτική ανηθικότητα εξαρτάται από τα κριτήρια ορισμού της, κι αυτά τα κριτήρια τα θέτουμε εμείς. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Ζελένσκι, είναι ένας φασίστας, αλλά δεν το λέμε επίσημα αυτό. Τώρα όμως που η χώρα του δέχεται μιαν άδικη επίθεση, θα του παραχωρήσουμε το δικαίωμα να μιλήσει στην ελληνική βουλή και θα τον χειροκροτήσουμε. Γιατί εμείς ορίζουμε τι είναι ηθικά αποδεκτό. Εμείς αποφασίζουμε ποιες πράξεις αλληλεγγύης είναι ηθικές. Να το θυμάσαι αυτό, θα σου χρειαστεί αργότερα.

Το άγχος που προκαλεί κάθε πόλεμος, σπρώχνει τις μάζες να ταυτιστούν με τον ηγέτη. Αυτόν λοιπόν τον πόλεμο Ουκρανίας- Ρωσίας θα τον φέρουμε ως συμβάν και ως ιδέα όσο πιο κοντά στη χώρα μας γίνεται. Είναι μια καλοδεχούμενη ευκαιρία να επανεμφανιστεί η πολιτική μας οικογένεια ως μια ηγεσία ανάγκης. Που θα κρατήσει τις μάζες των ψηφοφόρων μας πιστές. Δες το σαν μία συνομωσία της ιστορίας υπέρ ημών. Και έχει κατά νου το σημαντικότερο όλων: τα πραγματικά συμφέροντα ενός ηγέτη δεν αντιστοιχούν απαραίτητα με τα συμφέροντα του λαού του. Να το θυμάσαι αυτό, θα σου χρειαστεί αργότερα.
Πήγαινε τώρα να κάνεις μια ανάρτηση στα social media.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr