Τι είπαν "on camera" Αλέξης Τσίπρας και Εμανουέλ Μακρόν

Νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης ο Γάλλος Πρόεδρος και η γαλλική αντιπροσωπεία μετέβη από το Προεδρικό Μέγαρο στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας υποδέχτηκε τον Εμανουέλ Μακρόν.

«Εμανουέλ, θέλω να σε καλοσωρίσω στην Ελλάδα, πριν από όλα θα ήθελα να εκφράσω τη λύπη μου, τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια για τα θύματα της φυσικής καταστροφής που έπληξε τις προηγούμενες ώρες τις Γαλλικές Αντίλλες» ανέφερε ο πρωθυπουγός, Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον Γάλλο Πρόεδρο.

«Πιστεύω ότι η σημερινή επίσκεψή σου έχει εξαιρετική σημασία για την εμβάθυνση των ελληνογαλλικών σχέσεων, της ελληνογαλλικής συνεργασίας, ταυτόχρονα, όμως, είναι και μία πολύ σημαντική ευκαιρία για να μπορέσουμε να μιλήσουμε όχι μόνο για το παρόν αλλά και για το μέλλον της Ευρώπης» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Πιστεύω δεν θα μπορούσαμε να διαλέξουμε πιο συμβολικό τόπο από τον λόφο της Πνύκνας, όπου έκανε τα πρώτα της βήματα η Δημοκρατία, για να διατυπώσουμε τα οράμά μας για τις αναγκαίες αλλαγές, τις γενναίες αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε για να ξανακάνουμε την Ευρώπη πιο ελκυστική στη γενιά μας, αλλά και στις γενιές που έρχονται» πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Πιστεύω, λοιπόν, ότι η σημερινή επίσκεψή σου μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό ορόσημο τόσο για τις ελληνογαλλικες σχέσεις που παραδοσιακά είναι στενές, έχουμε μεγάλες ρίζες σε βάθος χρόνου, τόσο όμως και για τις αναγκαίες τομές που πρέπει να σχεδιάσουμε για να βγει οριστικά η Ευρώπη από τη σημερινη της κρίση».

«Ας μην ξενχνάμε ότι η ελληνική κρίση ήταν ταυτόχρονα και ευρωπαϊκή κρίση. Η έξοδος, λοιπόν, της Ελλάδας από την κρίση θα σηματοδοτήσει και το οριστικό τέλος της κρίσης και για την Ευρώπη», συμπλήρωσε.

«Θέλω να σε ευχαριστησω για το γεγονός ότι βρίσκεσαι σήμερα εδώ, παρότι η σκέψη όλων μας είναι στα θύματα της μεγάλης καταστροφής, θέλω να σε ευχαριστήσω ειλικρινά και να ευχηθώ να είναι η παραμονή σου στην Ελλάδα δημιουργική και να καταφέρουμε να πετύχουμε τους σημαντικούς στόχους μας, εσύ ιδίως τους στόχους που έχεις βάλει για τη θητεία σου ως νέος Πρόεδρος της Γαλλίας, που βρίσκεται στα πρώτα της βήματα, αλλά και τους σημαντικούς στόχους για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής ιδέας, την έξοδο από την κρίση, την αναγέννηση της Ευρώπης» υπογράμμισε καταλήγοντας ο κ. Τσίπρας.

Δηλώσεις Μακρόν

Παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Έλληνα πρωθυπουργό για την καταστροφή που προκαλεί ο τυφώνας σε γαλλικά εδάφη στον Ατλαντικό Ωκεανό, ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε, στο διάλογο που είχαν οι δύο ηγέτες μπροστά στους δημοσιογράφους και τις κάμερες, ότι η χώρα του γνώρισε μεγάλη καταστροφή στα νησιά του Αγίου Μαρτίνου και του Αγίου Βαρθολομαίου, με πολλά θύματα και φρικτές καταστροφές, όπως παρατήρησε σχετικά. «Από χθες όλοι είμαστε στραμμένοι σε αυτή τη γωνιά του πλανήτη», ενώ «όλη η γαλλική κυβέρνηση και εγώ προσωπικώς, έχουμε κινητοποιηθεί», και κάνουν ό,τι μπορούν για τη στήριξη των θυμάτων. Γνωστοποίησε δε, ότι θα μεταβεί στον τόπο της καταστροφής, μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

Ζήτησε όμως «να μην ξεχνάμε ότι οι φυσικές καταστροφές έχουν αίτια, οφείλονται στην κλιματική αλλαγή -και αυτήν πρέπει να αντιμετωπίσουμε», σημείωσε με έμφαση ο Γάλλος Πρόεδρος.

Στη συνέχεια, ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα προσωπικώς για αυτήν την πρόσκληση, υπογραμμίζοντας ότι είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη εκτός Γαλλίας, που πραγματοποιεί, από την ημέρα που εξελέγη. Γιατί, «η Ελλάδα είναι για μένα κάτι πολύ σημαντικό», υπογράμμισε.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι προσβλέπει στις επαφές και τις συζητήσεις που έχει στην Αθήνα, γιατί «πρέπει να μιλήσουμε για την έξοδο από την κρίση. Μετά τις δικές σας μεταρρυθμίσεις και τις τρομακτικές προσπάθειες του ελληνικού λαού, πρέπει επιτέλους να μιλήσουμε και για το μέλλον. Για το πώς θα βγούμε όλοι από την κρίση», ανέφερε εμφατικά ο Εμ. Μακρόν.

Και κατέληξε σημειώνοντας ότι είναι πολύ ευτυχής που βρίσκεται σήμερα στην Ελλάδα.

Αυτήν την ώρα, οι δυο άνδρες πραγματοποιούν κατ’ ιδίαν συνάντηση. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις.