Newsroom

Newsroom

Τη Δευτέρα οι τελικές αποφάσεις για τα νέα μέτρα

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του υπουγού Εργασίας Γιάννη…

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του υπουγού Εργασίας Γιάννη Βρούτση με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ προκειμένου να οριστικοποιηθεί το πακέτο των 11,5 δις στις περικοπές δαπανών.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε με τους επικεφαλής της τρόικας. Όπως έχει γίνει γνωστό, οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να παραμείνουν στην Αθήνα μέχρις ότου οριστικοποιηθεί το πακέτο των μέτρων.
Στην απογευματινή σύσκεψη (στις 18.00) του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, θα εξετασθεί το πακέτο των προτάσεων, αλλά δεν θεωρείται πιθανό να καταλήξουν σήμερα σε οριστικές αποφάσεις ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι οριστικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν σε νέα συνάντηση που θα έχουν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί της συγκυβέρνησης τη Δευτέρα.

Τα μέτρα τα οποία συζητούνται και συγκεντρώνουν και τις περισσότερες αντιδράσεις είναι:

Για τις συντάξεις:

Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους. Ψαλίδι 5% για όλες τις κύριες συντάξεις από 1.000 έως 1.400 ευρώ και 10% για τις άνω των 1.400 ευρώ. Στην περίπτωση όπου ένας συνταξιούχος λαμβάνει περισσότερες από μία συντάξεις, η περικοπή θα επιβάλλεται στο άθροισμα των αποδοχών. Πλαφόν ανώτατης κύριας και επικουρικής σύνταξης μαζί με τα προνοιακά επιδόματα στα 2.200 ευρώ, με απώλειες 2,1 δισ. ευρώ για τους συνταξιούχους. Ψαλίδι 30 ευρώ και στις συντάξεις του ΟΓΑ προκειμένου να επιστρέψουν στα επίπεδα των 330 ευρώ του 2009.

Για το εφάπαξ:

Αναδρομική μείωση των εφάπαξ στα περισσότερα Ταμεία. Η μείωση θα φθάνει το 40%, μέτρο που θα εξοικονομήσει για το δημόσιο 400 εκατ. Ευρώ. Ήδη ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει ανακοινώσει ότι η μείωση στα εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων θα είναι 22,67% και σύμφωνα με πληροφορίες θα εφαρμοστεί αμέσως, ίσως και με αναδρομική ισχύ, ώστε να αγγίξει και τους 53.000 δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής εφάπαξ την τελευταία διετία.

Για την υγεία :

Καθιέρωση πλαφόν 1.500 ευρώ σε ετήσια βάση στις δαπάνες φαρμάκων και ιατρικής περίθαλψης που θα καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται η συνταγογράφηση φαρμάκων, δύο τσεκάπ το χρόνο και μία νοσηλεία σε ιδιωτικό ή δημόσιο θεραπευτήριο. Αν ο λογαριασμός ξεπερνά τα 1.500 ευρώ, ο ασφαλισμένος θα πληρώνει 10 ευρώ για κάθε έξτρα επίσκεψη σε γιατρούς και το 15% του ημερήσιου νοσηλίου.

Για την παιδεία:

Επιβολή διδάκτρων στους λεγόμενους «αιώνιους» φοιτητές, σε όσους δηλαδή υπερβαίνουν τον χρόνο των κανονικών σπουδών, καθώς και στους μεταπτυχιακούς από 200 έως 2.000 ευρώ ετησίως. Συγχωνεύσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ και αύξηση των ωρών διδασκαλίας των εκπαιδευτικών.

Για τα επιδόματα:

Από τον κατάλογο των 89 κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων φαίνεται να διασώζονται μόνο επίδομα ανεργίας και ΕΚΑΣ. Για όλα τα υπόλοιπα θα καθιερωθούν εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια, για εξοικονόμηση δαπανών ύψους 3 δισ. ευρώ.

Για τους μισθούς:

Νέο μαχαίρι στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων με στόχο εξοικονομήσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ, κατάργηση των «υπολειμμάτων» από τον 13ο και 14ο μισθό τόσο στον στενό όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και αναδρομική επέκταση του ενιαίου μισθολογίου και στις ΔΕΚΟ.


«Βλέπουμε πολλές ταινίες» – Τι λέει η ερευνήτρια του ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος» για τον καρχαρία στη Γλυφάδα (video)

Καρχαρία Γλυφάδα

«Βλέπουμε πολλές ταινίες» – Τι λέει η ερευνήτρια του ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος» για τον καρχαρία στη Γλυφάδα (video)

Η Αναστασία Μήλιου εξήγησε τι ακριβώς συμβαίνει με την εμφάνιση του γαλάζιου καρχαρία στη Γλυφάδα

Πάτρα: Συγκλονίζει ο αδερφός της 48χρονης που έπεσε με το αμάξι απ’ το λιμάνι – «Θα έχω έναν άγγελο στον ουρανό»

πατρα λιμανι 1

Πάτρα: Συγκλονίζει ο αδερφός της 48χρονης που έπεσε με το αμάξι απ’ το λιμάνι – «Θα έχω έναν άγγελο στον ουρανό»

Δεν μπορεί να πιστέψει αυτό που συνέβη ο αδερφός της 48χρονης γυναίκας απ' την Πάτρα