Newsroom

Newsroom

Tι αλλάζει στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων – ποιοι θα πληρώσουν το μάρμαρο

Με ρήτρα ΦΑΠ κλείνει το σχέδιο του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων το οποίο αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση την…

Με ρήτρα ΦΑΠ κλείνει το σχέδιο του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων το οποίο αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα. Σημαντικό “αγκάθι” παραμένει η εισπραξιμότητα, αφού η μεν τρόικα την εκτιμά στο 75% και ζητά βεβαίωση φόρων 3,8- 3,9 δισ. ευρώ για είσπραξη 2,9 δισ. ευρώ, η δε κυβέρνηση θεωρεί ότι θα φθάσει το 80%. Σε κάθε περίπτωση πάντως, υψηλότερη φορολογία θα ισχύσει για εκείνους που έχουν μονοκατοικία, καθώς και για όσους έχουν ακίνητο με πρόσοψη σε κάποιον δρόμο, αφού θα ισχύσουν ειδικοί συντελεστές προσαύξησης.

Όλα, πάντως, θα κριθούν από τη «ρήτρα» ΦΑΠ, από το εάν δηλαδή η κυβέρνηση θα καταφέρει να εισπράξει περισσότερα απ’ όσα υπολογίζει από τα εκκαθαριστικά του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας έως και το 2013, αλλά και το «χαράτσι» της ΔΕΗ έως το Μάρτιο του 2014. Ειδικότερα, όπως έχει αποφασιστεί σε κυβερνητικό επίπεδο, μόνο εάν οι εισπράξεις από το ΦΑΠ και το «χαράτσι» κινηθούν σε υψηλότερα από το αναμενόμενο επίπεδα, τότε το οικονομικό επιτελείο θα επανεξετάσει το Φεβρουάριο – Μάρτιο τους συντελεστές του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων και ίσως προχωρήσει σε μείωση.

Βέβαια, έντονες εξακολουθούν να είναι οι επιφυλάξεις των δανειστών για το εάν τελικά η νέα υπηρεσία που θα συσταθεί για την είσπραξη του Ενιαίου Φόρου θα καταφέρει να φέρει εις πέρας το έργο της, υποκαθιστώντας επάξια τη ΔΕΗ, καθώς σε διαφορετική περίπτωση όχι μόνο όλα τα σχέδια θα παραμείνουν στα χαρτιά, αλλά θα πρέπει, εάν δεν υλοποιηθούν οι στόχοι, είτε να ληφθούν νέα μέτρα είτε να αυξηθούν οι συντελεστές του νέου φόρου.

Πάντως, τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, για δικαιότερη φορολόγηση των αγροτεμαχίων και οικοπέδων σε αγροτικές περιοχές, φαίνεται ότι υιοθετεί τελικά η κυβέρνηση, προκειμένου να αποφύγει ενδοκυβερνητικές τριβές, αλλά και για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις στην κοινή γνώμη.

Οι χαμηλότερες επιβαρύνσεις πάντως, σε σύγκριση με το «χαράτσι» του 2013 θα προκύψουν για όσους έχουν διαμερίσματα στις λεγόμενες «φτηνές» περιοχές και τα ακίνητά τους είναι χαμηλού ορόφου. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις θα υπάρξουν πρόσθετες επιβαρύνσεις, ενώ για πρώτη φορά θα φορολογηθούν ουσιαστικά τα εκτός σχεδίου ακίνητα – αγροτεμάχια.

Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την τρόικα αναμένεται να τεθεί εκ νέου και η μείωση του φόρου μεταβίβασης, που επιθυμεί μεν η τρόικα, αλλά -προς το παρόν τουλάχιστον- απεύχεται το οικονομικό επιτελείο, δεδομένου ότι εάν υιοθετηθεί η πρόταση των δανειστών και καταργηθεί ο εν λόγω φόρος, τότε θα προκύψει «τρύπα» 200 εκατ. ευρώ, η οποία -όπως είναι φυσικό- θα πρέπει να καλυφθεί από τον Ενιαίο Φόρο, απομακρύνοντας τις όποιες σκέψεις για μείωση των συντελεστών.

Με πληροφορίες από naftemporiki.gr

Χαμός στην Κέρκυρα: Ομοφοβικό ξέσπασμα του Μητροπολίτη το βράδυ της ανάστασης παρουσία Κασσελάκη – Αντέδρασε ο κόσμος

ek nektt

Χαμός στην Κέρκυρα: Ομοφοβικό ξέσπασμα του Μητροπολίτη το βράδυ της ανάστασης παρουσία Κασσελάκη – Αντέδρασε ο κόσμος

Ο ίδιος μίλησε ψευδοδικαιωματισμούς μειοψηφιών την ώρα που περνούσε μηνύματα... αγάπης και αναστάσεως