Τι ακριβώς συνέβη στη Λιβύη: Η περίεργη απολογία ΓΕΕΘΑ και ο ανήξερος Μαρινάκης

«Δεν μπορούμε εμείς να το πούμε με βεβαιότητα, τι συνέβη ή δεν συνέβη, ούτε μπορώ να σας πω εγώ» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη κόστισε τη ζωή πέντε Ελλήνων στρατιωτικών οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους σε ένα τραγικό δυστύχημα που κανείς μέχρι τώρα δεν δίνει σαφείς απαντήσεις για το ποια ήταν τα αίτια του.

Η πρώτη ενημέρωση που έγινε χθες από τη μεριά του ΓΕΕΘΑ έκανε λόγο για εμπλοκή Ελλήνων σε κάποιο τροχαίο δίχως να αναφέρονται νεκροί αλλά μόνο τραυματίες και μάλιστα ελαφρά. Όμως λίγο αργότερα ήρθε η τραγική επιβεβαίωση δημοσιευμάτων που μιλούσαν για νεκρούς.

Μάλιστα φαίνεται πως από τη μεριά του ΓΕΕΘΑ υπάρχει μία εικόνα διάλυσης καθώς φαίνεται να μην υπάρχει ούτε και τώρα σαφή ενημέρωση για το τι ακριβώς συνέβη αλλά φαίνεται να απολογείται για τις ασάφειες που μεταδίδει από χθες.

«Η αρχική πληροφόρηση βασιζόταν στην ενημέρωση που παρείχαν οι αρχές της Λιβύης προς τις αρμόδιες αρχές της Ελλάδας», υποστηρίζεται μεταξύ άλλων στις εξηγήσεις που επιχειρεί να δώσει το ΓΕΕΘΑ για το τι συνέβη με την ελληνική αποστολή στη Λιβύη και γιατί μιλούσε για πολλές ώρες για «ελαφρά τραυματίες»

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ:

«Η αρχική πληροφόρηση βασιζόταν στην ενημέρωση που παρείχαν οι αρχές της Λιβύης προς τις αρμόδιες αρχές της Ελλάδας, στην οποία αναφερόταν κατηγορηματικά ότι δεν υπήρχαν θύματα μεταξύ των μελών της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Είναι ευνόητο ότι στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούσαν επί του πεδίου δεν υπήρχε άλλος τρόπος διασταύρωσης της σχετικής πληροφόρησης, πλην της ενημέρωσης από τις αρχές της Λιβύης διά της διπλωματικής οδού, δεδομένου ότι δεν λειτουργούσε στην περιοχή δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και τα δορυφορικά τηλέφωνα που είχε μαζί της η ελληνική αποστολή καταστράφηκαν κατά την πυρκαγιά που ακολούθησε τη σύγκρουση των οχημάτων.

Αργότερα, οι αρχές της Λιβύης, διά του Υπουργείου Υγείας, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της ελληνικής πλευράς, προχώρησαν σε ανακοίνωση στην οποία συμπεριλαμβάνονταν μέλη της ελληνικής αποστολής στα θύματα.

Λαμβάνοντας υπόψη το εξαιρετικό ευαίσθητο ζήτημα της πληροφόρησης των οικογενειών των θυμάτων, το ΓΕΕΘΑ όφειλε επίσης να αναμένει μετά τη νεότερη ενημέρωση από τη Λιβύη και πριν εκδοθεί διορθωτική ανακοίνωση, να ειδοποιηθούν προηγουμένως οι συγγενείς τους από τις στρατιωτικές αρχές και να μην πληροφορηθούν τη θλιβερή είδηση από τα ΜΜΕ. Ευθύς ως ολοκληρώθηκε η σχετική ενημέρωση, εκδόθηκε η νέα ανακοίνωση.»

Οι ασάφειες του Παύλου Μαρινάκη για τα μέτρα ασφαλείας

Το χάος που επικρατεί σε όλα τα επίπεδα επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σήμερα με όσα ανέφερε για το τραγικό δυστύχημα στη Λιβύη που προκάλεσε τον θάνατο πέντε Ελλήνων καθώς σε ερώτηση για την ύπαρξη μέτρων ασφαλείας «πέταξε τη μπάλα στον αέρα» με την απάντηση του να είναι «Θα διερευνηθούν τα ακριβή αίτια του συμβάντος».

«Οι πρώτες πληροφορίες μιλάνε για ένα τραγικό αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Αυτό δεν μπορούμε εμείς να το πούμε με βεβαιότητα, τι συνέβη ή δεν συνέβη, ούτε μπορώ να σας πω εγώ πριν γίνει η σχετική έρευνα, πριν δοθούν οι σχετικές επίσημες απαντήσεις από το υπουργείο Άμυνας.

Εγώ μπορώ να σας πω ότι θα γίνει άμεσα η διερεύνηση των αιτίων. Και βέβαια του οδηγού, τι συνέβη, ποια είναι η ευθύνη που οι άνθρωποι αυτοί δεν γύρισαν στην πατρίδα μας μετά από αυτή την ανθρωπιστική βοήθεια στην οποία συνέτρεξαν».

Ο αρχηγός Κωνσταντίνος Φλώρος αλλά και η κυβέρνηση οφείλουν να δώσουν άμεσα απαντήσεις για το τι συνέβη στη Λιβύη και πέντε συμπατριώτες μας έχασαν τη ζωή τους αλλά και γιατί για τόσες πολλές ώρες δεν υπήρχε ενημέρωση για ύπαρξη νεκρών παρά μόνο ελαφρά τραυματισμένων.

Αυγέρη για ΑΔΑΕ: «Μάταια ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι η δράση του παρακράτους που έστησε, θα μείνει στο σκοτάδι»

Αυγέρη για ΑΔΑΕ: «Μάταια ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι η δράση του παρακράτους που έστησε, θα μείνει στο σκοτάδι»

«Ξεπέρασε ακόμα και τον πιο κακό εαυτό της» η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην περίπτωση της ΑΔΑΕ,…