Τηλεοπτικές άδειες: Ομαλή η πλειοδοτική διαδικασία

Ομαλά συνεχίζεται η πλειοδοτική διαδικασία για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, ενώ όπως πληροφορείται το koutipandoras.gr μετά από 30 ώρες η διαδικασία έχει κολλήσει στη δεύτερη άδεια η οποία ακόμη δεν έχει δοθεί.

57c6cec01dc5248a228b46c1

Σχολιάζοντας τη διάρκεια που χρειάζεται ώστε να καταλήξει η δεύτερη άδεια στα χέρια εκείνου που θα καταβάλλει το μεγαλύτερο τίμημα, κυβερνητικές πηγές εκφράζουν την ικανοποίησή τους, εκτιμώντας ότι πιθανότατα θα υπάρξει σημαντικότατη οικονομική απολαβή για το Δημόσιο, αφού προφανώς το ποσό για το οποίο θα δοθεί θα είναι πολύ μεγάλο.

Πηγές από το Μαξίμου εξηγούν παράλληλα, αναφορικά με τα ασφαλιστικά μέτρα που καταθέτουν οι εταιρίες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό, ότι είναι άνευ ουσιαστικού περιεχομένου και γίνονται για λόγους εντυπωσιασμού. Άλλωστε, επισημαίνουν, τα ασφαλιστικά μέτρα θα εξεταστούν από το ΣτΕ στις 16 Σεπτεμβρίου, ενώ οι διαγωνιζόμενοι με τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό έχουν αποδεχτεί πλήρως τη νομιμότητά του.

Στο μεταξύ, διαψεύδονται οι πληροφορίες που κυκλοφορούν και θέλουν τον Βαγγέλη Μαρινάκη να έχει πάρει την πρώτη άδεια, αφού ουδείς έξω από τα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας γνωρίζει το οτιδήποτε για τα αποτελέσματα της διαδικασίας. Μόλις ολοκληρωθεί η δημοπρασία, θα εκδοθεί λεπτομερής κυβερνητική ανακοίνωση στην οποία θα αναφέρονται οι νικητές και το τελικό τίμημα κατακύρωσης της κάθε τηλεοπτικής άδειας, ή το σύνολο του τιμήματος για όλες μαζί.

Τα ασφαλιστικά μέτρα 

Αναφορικά με τα περιβόητα ασφαλιστικά μέτρα, η εξέλιξη που προέκυψε ήταν η αναμενόμενη κοινοποίηση με θυροκόλληση στη ΓΓΕΕ των αιτήσεων  που είχαν καταθέσει κατά της διαδικασίας οι σταθμοί Star, Alpha, ΑΝΤ1 και Mega, οι οποίες θα εξεσταστούν από το ΣτΕ στις 16 Σεπτεμβρίου.

Τα σσφαλιστικά μέτρα του Star στρέφονται κατά της συμμετοχής των εταιρειών του Ιβάν Σαββίδη και του Ιωάννη-Βλαδίμηρου Καλογρίτσα, στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Σύμφωνα με την αίτηση η συμμετοχή των δύο εταιρειών παραβιάζει όρους του διαγωνισμού.

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει ο τηλεοπτικός σταθμός, υπάρχει η παραβίαση του όρου ότι οι υποψήφιες υπό σύσταση ανώνυμες εταιρίες θα πρέπει να δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στον τομέα των μέσων μαζικής ενημέρωσης, ενώ οι δύο εταιρείες δεν περιορίζονται στον τομέα των ΜΜΕ.

Όσον αφορά στα ασφαλιστικά μέτρα του Alpha αφορούν στη συμμετοχή στον διαγωνισμό του καναλιού «Ε» (σ.σ. που έχει πλέον βρεθεί εκτός συναγωνισμού), της εταιρείας του κ. Καλογρίτσα με το σκεπτικό ότι ενώ στην προκήρυξη για το διαγωνισμό αναφέρεται ότι οι εταιρείες πρέπει να έχουν αποκλειστικό αντικείμενο την παροχή ραδιοτηλεπτικων υπηρεσιών στο καταστατικό της γίνεται αναφορά και σε άλλους σκοπούς όπως εκδόσεις, της εταιρείας Dimera του Ιβάν Σαββίδη, του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ και της εταιρείας ALTER EGO.

Ήδη, το κονταροχτύπημα για την πρώτη άδεια έλαβε τέλος περίπου στις 19:00 της Τρίτης, δηλαδή σχεδόν δέκα ώρες μετά την έναρξη του διαγωνισμού, ο πλειστηριασμός για τη δεύτερη άδεια πιθανόν να άρχισε γύρω στις 23:00 και να ολοκληρωθεί το πρωί της Τετάρτης.

Υποχώρηση και αναδίπλωση από τη ΝΔ

Η στάση της αξιωματική αντιπολίτευσης περί διαγωνισμού που δεν θα έχει καμία ισχύ όταν και εφόσον το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη γίνει κυβέρνηση, αποτελεί παρελθόν. Ο λόγος είναι πως η αξιωματική αντιπολίτευση για κάποιο λόγο πόνταρε στο ότι τελικά οι συμμετέχοντες δεν θα έδιναν το «παρών» στη διαδικασία, εφόσον τα ασφαλιστικά μέτρα που θα εκδικαστούν το Σεπτέμβρη έπονται της δημοπράτησης. 

Τελικά, όμως, η ιστορία δεν ευθυγραμμίστηκε με τις βλέψεις της ΝΔ, αφού όλοι οι εγκεκριμένοι -επί της διαδικασίας- συμμετέχοντες βρίσκονται από χθες στη ΓΓΕΕ. Μάλιστα, προέκυψαν και βολές από επιτελικά γαλάζια στελέχη περί «συνευθύνης» των επιχειρηματιών που αποφάσισαν να νομιμοποιήσουν το κυβερνητικό παιχνίδι πριν αποφανθεί το ΣτΕ, γεγονός που καταδεικνύει το «βραχυκύκλωμα» που καταγράφεται στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Εδώ, να προστεθεί πως αν επέμενε σε αυτή τη θέση η ηγετική ομάδα του Μοσχάτου, τότε, αυτομάτως θα προκαλούσε και τη δυσαρέσκεια των νέων καναλαρχών, με δεδομένο ότι θα είχαν καταβάλλει σημαντικά ποσά για να εξασφαλίσουν τις άδειες και δεν θα ήξερα τι μέλλει γεννέσθαι. Μάλ

Πλέον, το μήνυμα που εκπέμπεται από την ηγετική ομάδα του Μοσχάτου είναι πως το αποτέλεσμα του διαγωνισμού θα γίνει αποδεκτό, όμως ο νόμος Παππά θα καταργηθεί εν μέρει, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιμένουν στην Πειραιώς την απόφαση του Σεπτεμβρίου από το ΣτΕ.

Παππάς: Ο διαγωνισμός διασφαλίζει ότι θα μεγιστοποιηθεί το τίμημα για το Δημόσιο

«Για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Δημοσίου σε έναν διαγωνισμό πρέπει να αποτραπεί η ροή πληροφοριών μεταξύ των διαγωνιζομένων. Αυτήν την πρόνοια είχαμε και γι’ αυτό σχεδιάσαμε τον διαγωνισμό με αυτόν τον τρόπο», ανέφερε, σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα στην ΕΡΤ, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς.

Ο κ. Παππάς ερωτηθείς για την κριτική που ασκείται αναφορικά με τα δρακόντεια μέτρα της δημοπρασίας υπογράμμισε ότι η σημερινή διαδικασία βρίσκεται σε αντιπαραβολή και σε αντίθεση με τον διαγωνισμό για τον ψηφιακό πάροχο- με τον οποίο δόθηκε σε πάρα πολύ χαμηλή τιμή για 15 χρόνια όλο το ψηφιακό φάσμα- όταν οι συμμετέχοντες λειτουργούντες τηλεοπτικοί σταθμοί, εκείνον τον καιρό, είχαν τη δυνατότητα, όχι μόνο να ανταλλάξουν πληροφορίες, αλλά είχαν και τον χρόνο να συνασπιστούν σε ένα επιχειρηματικό σχήμα. «Σε αντίθεση με τις τακτικές αυτές, ο σημερινός διαγωνισμός, κατ’ εφαρμογή του Συντάγματος, διασφαλίζει ακριβώς ότι θα μεγιστοποιηθεί το τίμημα για το ελληνικό Δημόσιο και ότι θα είναι καθαροί οι όροι», σημείωσε.

Κληθείς να σχολιάσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν αναγνωρίζει τον διαγωνισμό, ο υπουργός Επικρατείας τνισε ότι «η ΝΔ οφείλει να αλλάξει αυτήν τη θέση σήμερα».

«Είναι νομίζω προσβολή στη νοημοσύνη του Έλληνα πολίτη και οφείλει σήμερα να βγει και να διατυπώσει τη θέση ότι θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα του διαγωνισμού», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Ο διαγωνισμός αυτός είναι ο διαγωνισμός, ο οποίος για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα απονείμει νόμιμες άδειες και η ταύτιση της ΝΔ με ορισμένα πάρα πολύ συγκεκριμένα και ιδιαίτερα συμφέροντα είναι, νομίζω, ένα πάρα πολύ αρνητικό γεγονός».

Τελεσίγραφο του Iσραήλ: Μια εβδομάδα προθεσμία στη Χαμάς για τους ομήρους αλλιώς επιτίθεται στη Ράφα

tanks israel

Τελεσίγραφο του Iσραήλ: Μια εβδομάδα προθεσμία στη Χαμάς για τους ομήρους αλλιώς επιτίθεται στη Ράφα

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απειλεί εδώ και μήνες να εισέλθει στη Ράφα.