Newsroom

Newsroom

Θετική η Δαμασκός στην παράδοση του χημικού της οπλοστασίου

Θετική ήταν η απάντηση της Δαμασκού στη ρωσική πρόταση να παραδώσει το χημικό της οπλοστάσιο στο διεθνή έλεγχο. Στην πρώτη…

Θετική ήταν η απάντηση της Δαμασκού στη ρωσική πρόταση να παραδώσει το χημικό της οπλοστάσιο στο διεθνή έλεγχο. Στην πρώτη επίσημη αντίδραση, αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξετάζει την πρόταση της Ρωσίας να συνεργαστεί με τη Συρία για να τεθεί υπό διεθνή επίβλεψη το χημικό οπλοστάσιο της τελευταίας, όμως αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό την απάντηση του σύρου υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος φάνηκε να χαιρέτισε την ιδέα αυτή. Νωρίτερα είχαν μιλήσει τηλεφωνικά για το θέμα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και ο ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον αντιμετωπίζει τη ρωσική πρόταση με “σκεπτικισμό” θεωρώντας την ως μια πιθανή “τακτική καθυστέρησης”. “Δεν αποτελεί σύμπτωση” ότι αυτή η ρωσική πρόταση και η υιοθέτησή της από τη Συρία σημειώνονται “υπό την απειλή ανάληψης στρατιωτικής δράσης από τις ΗΠΑ”, σημείωσε.

Η ρωσική πρόταση δημοσιοποιήθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας μετά τη συνάντηση που είχε με τον σύρο ομόλογό του Ουάλιντ Μουάλεμ στη Μόσχα: «Καλούμε τους σύρους αξιωματούχους όχι μόνο να δεχθούν να θέσουν υπό διεθνή έλεγχο τα αποθέματα των χημικών τους όπλων και στη συνέχεια να τα καταστρέψουν, αλλά επίσης να εντάξουν τη χώρα τους στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων».

Απειλεί με αντίποινα ο Άσαντ

Ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ προειδοποίησε σε συνέντευξή του στο CBS για αντίποινα σε περίπτωση που οι ΗΠΑ επιτεθούν, ενώ επεσήμανε ότι οι Αμερικανοί θα πρέπει να «αναμένουν τα πάντα» εφόσον εμμείνουν στην επέμβαση. «Η απάντησή μας μπορεί να λάβει διάφορες μορφές με άμεσα και έμμεσα αποτελέσματα» είπε ο Άσαντ στο αμερικανικό δίκτυο κάνοντας λόγο για «αστάθεια και εξάπλωση της τρομοκρατίας σε ολόκληρη την περιοχή που θα επηρεάσουν άμεσα τη Δύση».

Την Τετάρτη αποφασίζει η Γερουσία

Η πρώτη σημαντική ψηφοφορία στην αμερικανική Γερουσία για το θέμα της Συρίας θα διεξαχθεί την Τετάρτη, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών, Χάρι Ρέιντ. Πρόκειται για μια διαδικαστική ψηφοφορία, από την οποία θα δοθεί μια πρώτη γενική ιδέα του κατά πόσο οι γερουσιαστές στηρίζουν το σχέδιο απόφασης του Μπαράκ Ομπάμα για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Η διαδικασία αυτή αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για τη συνέχιση της συζήτησης της πρότασης στο Σώμα.

Η τελική ψηφοφορία και η έγκριση της πρότασης μπορεί να γίνει μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

ΦΙΤΕΣΕ

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

Η Φίτεσε υποβιβάστηκε εφέτος από την πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια,…