Newsroom

Newsroom

"Θα τελειώσω τον ISIS" (δείτε βίντεο)

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Κουάλα Λουμπούρ της Ινδονησίας, όπου γινόταν η σύνοδος κορυφής των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας…

obama 33

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Κουάλα Λουμπούρ της Ινδονησίας, όπου γινόταν η σύνοδος κορυφής των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας («Asean»), ο Μπαράκ Ομπάμα έδειξε αποφασισμένος να χτυπήσει μέχρι τέλους τον ISIS. «Οι ΗΠΑ δεν θα κάνουν πίσω. Θα τους τελειώσουμε. Θα ανακτήσουμε τα εδάφη όπου βρίσκονται, θα σταματήσουμε τη χρηματοδότησή τους, θα συλλάβουμε τους επικεφαλής τους, θα εξαρθρώσουμε τα κυκλώματά τους, τις γραμμές ανατροφοδοσίας τους και θα τους τελειώσουμε».

«Εκτός από να κυνηγήσουμε τους τρομοκράτες, εκτός από να λαμβάνουμε αποτελεσματικές πληροφορίες, εκτός από να χτυπάμε με πυραύλους και να τους κόψουμε τη χρηματοδότηση, το πιο δυνατό εργαλείο που διαθέτουμε για να νικήσουμε το Ισλαμικό Κράτος είναι να δηλώσουμε ότι δεν φοβόμαστε».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ απέδωσε τιμή στην Nohemi Gonzalez, μια αμερικανο-μεξικανή φοιτήτρια που χάθηκε στο μακελειό στο Παρίσι καθώς και στην αμερικανίδα Anita Ashok Datar, που σκοτώθηκε στην τρομοκρατική επίθεση στο Μάλι της Αφρικής. «Αυτές οι δύο λαμπρές γυναίκες μου θυμίζουν τις κόρες και τη μητέρα μου. Δεν θα υποκύψουμε στο φόβο που είναι και η βασική εξουσία αυτών των τρομοκρατών».

Ο Μπαράκ Ομπάμα Θα λάβει μέρος κανονικά στη Σύνοδο του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, τον Δεκέμβριο, παρά τις επιθέσεις. Θα συναντηθεί, εξάλλου, με τον Φρανσουά Ολάντ την Τρίτη στον Λευκό Οίκο. Στο μεταξύ, ο αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τη Ρωσία, η οποία συμμετέχει στις αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία, να συνεχίσει τις προσπάθειές της και να χτυπά το Ισλαμικό Κράτος. Οι ΗΠΑ ελπίζουν πως η Ρωσία θα δεχθεί τελικά μια μεταβατική εξουσία στη Συρία, η οποία θα προβλέπει την αποχώρηση του Ασαντ από την εξουσία. Για το θέμα αυτό, άλλωστε, θα συζητήσουν ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Φρανσουά Ολάντ την Πέμπτη, στη Μόσχα.