Τη Δευτέρα η εξέταση ασύλου των Τούρκων αξιωματικών

Άμεσα θα ξεκινήσει η διαδικασία εξέτασης του αιτήματος ασύλου για τους 8 αξιωματικούς που έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη με ελικόπτερο, ενώ άμεσα θα επιστραφεί το ελικόπτερο στην Τουρκία.

578a3c5b1dc524f51e8b4bb7

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ένα δεύτερο τουρκικό ελικόπτερο επανδρωμένο και με δεύτερο πλήρωμα αναμένεται να φθάσει στον Έβρο τη Δευτέρα ώστε να πραγματοποιηθεί η επιστροφή του πρώτου.

Όσον αφορά στους οκτώ Τούρκους πραξικοπηματίες που αιτήθηκαν άσυλο, η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου θα ξεκινήσει τη ίδια ημέρα, μόλις φτάσουν οι μεταφραστές στην Αλεξανδρούπολη.

Θα διαρκέσει 8 ημέρες και εάν υπάρξει έφεση θα διαρκέσει περίπου άλλες 8 ημέρες. Εντός 15-16 ημερών θα έχει ολοκληρωθεί συνολικά η διαδικασία. Παράλληλα, θα εξελίσσονται οι διαδικασίες έκδοσης, οι οποίες διαρκούν περίπου ανάλογο χρονικό διάστημα. 

Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι σε περίπτωση που οι συγκεκριμένοι άνθρωποι εμπλέκονται στο πραξικόπημα, είναι πολύ δύσκολο να αποτραπεί η έκδοσή τους, ενώ κρίσιμες είναι οι εκτιμήσεις που θα γίνουν για το εάν με την έκδοση των 8 συλληφθέντων μελών του πληρώματος στη χώρα τους, θα τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους, εάν δηλαδή θα δικαστούν ή αν υπάρχει περίπτωση να εκτεθεί η ζωή τους σε κίνδυνο λόγω θανατικής ποινής.

Πάντως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπογράμμισε στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της σημερινής τους επικοινωνίας πως στην Τουρκία δεν υπάρχει θανατική ποινή. 

Το χρονικό της προσγείωσης του ελικοπτέρου

Το τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο εξέπεμψε “Mayday” το Σάββατο, ενώ πετούσε πάνω από τα ελληνικά νησιά. Ζήτησε και πήρε άδεια εκτάκτου προσγείωσης στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος». Στο ελικόπτερο επέβαιναν οκτώ άτομα, τα οποία ζήτησαν πολιτικό άσυλο. 

Τρεις ταγματάρχες, τρεις λοχαγοί και δύο αρχιλοχίες επέβαιναν στο τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου Black Hawk, σύμφωνα με πηγές του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όλοι τους συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο στη χώρα και οδηγήθηκαν στη διεύθυνση αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, ενώ το στρατιωτικό ελικόπτερο φυλάσσεται.

«Αναφορικά με το περιστατικό προσγείωσης τουρκικού στρατιωτικού ελικοπτέρου τύπου Black Hawk στο αεροδρόμιο Αλεξανδρουπόλεως στις 11:51 της 16/7, σας γνωρίζεται ότι προγραμματίζεται η άμεση επιστροφή του στην Τουρκία και η εξέταση από τις αρμόδιες αρχές αιτημάτων ασύλου των επιβαινόντων σε αυτό» επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΓΕΕΘΑ.

 


Tweet από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών

«Ζητήσαμε την άμεση έκδοση των οκτώ προδοτών, οι οποίοι έχουν καταφύγει με ελικόπτερο στην Ελλάδα», αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν εδώ και λίγη ώρα την πληροφορία περί προσγείωσης τουρκικού ελικοπτέρου στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.

Δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου

, Όλγα Γεροβασίλη, σχετικά με την προσγείωση του τουρκικού στρατιωτικού ελικοπτέρου στην Αλεξανδρούπολη υπογραμμίζοντας ότι θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το Διεθνές Δίκαιο αλλά και ότι θα ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη πως οι συλληφθέντες, στη χώρα τους κατηγορούνται για παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας και απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας. 


Επικοινωνία Κοτζιά-Τσαβούσογλου 

Για τους 8 πραξικοπηματίες αξιωματικούς που βρίσκονταν στο ελικόπτερο μίλησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας.

Σε σχέση με το αίτημα χορήγησης ασύλου, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι το θέμα θα εξεταστεί με βάση όσα προβλέπονται από τη σχετική ελληνική και διεθνή νομοθεσία και θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το διεθνές δίκαιο, ωστόσο λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη ότι οι συλληφθέντες, στη χώρα τους κατηγορούνται για παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας και απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του, ο κ.Τσαβούσογλου είπε στους δημοσιογράφους ότι ενημέρωσε τον Έλληνα ομόλογό του για το τουρκικό αίτημα περί έκδοσης. Στις δηλώσεις που έκανε, ο Τσαβούσογλου είπε πως «ο κ. Κοτζιάς μού ανέφερε ότι οι αξιωματικοί έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο, ότι δεν μπορεί να τους δοθεί πολιτικό άσυλο, αλλά ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία. Συνεπώς μόλις ολοκληρωθεί ο διαδικασία θα γίνει η έκδοση».

Επικός πιτσιρικάς ξενέρωσε στο λιμάνι του Πειραιά: «Μόλις κατάλαβα ότι σε μια εβδομάδα αρχίζει το σχολείο» (video)

Πιτσιρικάς

Επικός πιτσιρικάς ξενέρωσε στο λιμάνι του Πειραιά: «Μόλις κατάλαβα ότι σε μια εβδομάδα αρχίζει το σχολείο» (video)

Ο μικρός ταξίδευε για τη Σύρο από τον Πειραιά αλλά από ότι φαίνεται δεν ήταν…

Χριστίνα Βίδου: Λύγισε με όσα είπε η καλεσμένη της – «Να μην υπάρξουν άλλες μανάδες σαν εμένα» (video)

ΕΡΤ

Χριστίνα Βίδου: Λύγισε με όσα είπε η καλεσμένη της – «Να μην υπάρξουν άλλες μανάδες σαν εμένα» (video)

Η παρουσιάστρια της ΕΡΤ υποδέχθηκε στην εκπομπή «Συνδέσεις» την μητέρα του αδικοχαμένου στην άσφαλτο, Αδαμάντιου…