Newsroom

Newsroom

Τεράστιο ενδιαφέρον για τον σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) Αλεξανδρούπολης   

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για δέσμευση χωρητικότητας, μεγαλύτερο μάλιστα από ότι ανέμεναν τα στελέχη του project, εκδηλώθηκε κατά τη διαδικασία του market test για τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που ετοιμάζεται να εγκαταστήσει στην Αλεξανδρούπολη η εταιρεία Gastrade.

shutterstock 33420946

Το ενδιαφέρον αναμένεται να είναι αρκετά μεγαλύτερο, καθώς κάποιες πολύ σημαντικές εταιρείες ζήτησαν ολιγοήμερη παράταση καθώς δεν είχαν προλάβει να φέρουν τα συνοδευτικά έγγραφα για να επισημοποιήσουν το ενδιαφέρον τους. Η παράταση δόθηκε κι έτσι η διαδικασία του market test θα συνεχιστεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Πέραν των γνωστών ενδιαφερομένων (ΔΕΠΑ, Βουλγαρική Βulgarian Εnergy Ηolding) προσήλθαν για δέσμευση χωρητικότητας όλοι οι μεγάλοι traders, εταιρείες από Ουγγαρία, Σερβία, αλλά και – σύμφωνα με μια γραμμή πληροφόρησης – και η ΔΕΗ.

Σύμφωνα με τις δημόσιες δεσμεύσεις της Gasrade, το έργο θα είναι έτοιμο στο τέλος του 2020. Το επόμενο βήμα είναι η οριστικοποίηση του μετοχικού σχήματος. Σύντομα αναμένεται η επίσημη συμμετοχή της ΔΕΠΑ και της βουλγαρικής εταιρίας φυσικού αερίου Βulgarian Εnergy Ηolding (BEH).

Όσον αφορά τη ΔΕΠΑ εκκρεμεί η έγκριση από το ΔΣ της εταιρείας, όπως και από τη Γενική Συνέλευση Μετόχων, της συμφωνίας συμμετοχής της εταιρείας στο μετοχικό κεφάλαιο του FSRU.

Σχετικά με τη βουλγαρική συμμετοχή, στις 30 Νοεμβρίου το βουλγαρικό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Ενεργειακή Στρατηγική της χώρας όπου αναφέρεται ρητά ότι η κρατική εταιρεία Bulgartransgaz (Διαχειριστής Βουλγαρικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) θα συμμετάσχει στο έργο του πλωτού σταθμού LNG FSRU της Αλεξανδρούπολης.

Στόχος σε κάθε περίπτωση είναι όταν τελειώσουν όλες οι παραπάνω διεργασίες, η σύνθεση της εταιρείας του FSRU, να απαρτίζεται από πέντε μετόχους: Τη Gaslog του εφοπλιστή Πήτερ Λιβανού (20%), τη ΔΕΠΑ (20%), τη ΒΕΗ (20%), τη Gastrade του ομίλου Κοπελούζου (20%), και έναν 5ο επενδυτή, επίσης με 20%, το οποίο και θα έχει εξαγοράσει από τη Gastrade (σήμερα έχει 40%).

Για τον 5ο επενδυτή φαίνεται ότι το ενδιαφέρον είναι μεγάλο από σημαντικούς μάλιστα «παίχτες» της διεθνούς σκηνής, τόσο υπερατλαντικούς όσο και ευρωπαϊκούς. Η μεγάλη συμμετοχή ενδιαφερομένων στο market test αναμένεται να αυξήσει ακόμα περισσότερο την επιμονή των μνηστήρων του τελευταίου 20%.

Το έργο του Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης αποτελεί ένα σύγχρονο, πρωτοποριακό και υψηλής τεχνολογίας έργο που αποτελείται από μία υπεράκτια πλωτή μονάδα παραλαβής, αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου και από ένα σύστημα υποθαλάσσιου και χερσαίου αγωγού μέσω του οποίου το φυσικό αέριο προωθείται στο Εθνικό Σύστημα (Μεταφοράς) Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) και από εκεί προς τους τελικούς καταναλωτές. 

Το ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης έχει επίσης την δυνατότητα να συνδεθεί και να τροφοδοτεί με φυσικό αέριο και άλλα συστήματα μεταφοράς φυσικού αερίου που προγραμματίζεται να αναπτυχθούν στο μέλλον όπως ο TAP (Trans Adriatic Pipeline). 

Το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (ΥΦΑ) θα φθάνει στην πλωτή μονάδα με δεξαμενόπλοια μεταφοράς ΥΦΑ, θα μεταγγίζεται με βραχίονες και θα αποθηκεύεται προσωρινά στις κρυογενικές δεξαμενές της μονάδας.

Πηγή:e-evros.gr

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη