Το τέλος του καπνίσματος; Η Νέα Ζηλανδία σχεδιάζει να δημιουργήσει μια γενιά απαλλαγμένη από τσιγάρο

Μεταξύ των προτάσεων είναι και η απαγόρευση πώλησης τσιγάρων σε όσους έχουν γεννηθεί μετά το 2004

NewsRoom 16/04/2021 | 19:36

Μία σειρά από μέτρα προκειμένου να θέσει εκτός νόμου το κάπνισμα για τη νέα γενιά και να κάνει ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο να γίνει μια χώρα χωρίς τσιγάρο έως το 2025, εξετάζει η Νέα Ζηλανδία.

Το σχέδιο περιλαμβάνει τη σταδιακή αύξηση της νόμιμης ηλικίας του καπνίσματος, κάτι που μπορεί να επεκταθεί σε απαγόρευση πώλησης τσιγάρων και καπνικών προϊόντων σε οποιονδήποτε έχει γεννηθεί μετά το 2004. Αυτό ουσιαστικά θα καταστήσει παράνομο το κάπνισμα για αυτή τη γενιά.

Παράλληλα, εξετάζεται σημαντική μείωση του επιπέδου νικοτίνης που θα επιτρέπεται στα προϊόντα καπνού, η απαγόρευση φίλτρων, ο ορισμός ελάχιστης τιμής για τον καπνό και ο περιορισμός των σημείων στα οποία μπορούν να πωληθούν τσιγάρα και καπνικά προϊόντα.

«Χρειαζόμαστε μια νέα προσέγγιση», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας δρ. Αγιέσα Βεράλ, ανακοινώνοντας τις προτάσεις. «Περίπου 4.500 Νεοζηλανδοί πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας του καπνίσματος και πρέπει να επισπεύσουμε την πρόοδο, προκειμένου να πετύχουμε τον στόχο του 2025», συμπλήρωσε.

Τις προτάσεις χαιρέτισε μια σειρά από οργανισμούς δημόσιας υγείας. «Αυτή η πρόταση δεν βοηθά απλώς τους ανθρώπους να κόψουν το κάπνισμα», δήλωσε η επικεφαλής της Αντικαρκινικής Εταιρείας, Λούσι Έλγουντ σε ανακοίνωσή της. Σημείωσε ότι ο αριθμός των σημείων πώλησης καπνού είναι τέσσερις φορές υψηλότερος στις κοινότητες χαμηλών εισοδημάτων, όπου και καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά καπνιστών.
«Αυτές οι τεράστιες ανισότητες είναι η αιτία που πρέπει να προστατεύσουμε τις μελλοντικές γενιές από τους κινδύνους του καπνού», δήλωσε η Έλγουντ. «Ο καπνός είναι το πιο επιβλαβές καταναλωτικό προϊόν στην ιστορία και θα πρέπει να το αφήσουμε στο παρελθόν».

Ωστόσο υπήρξαν και μια σειρά από επικριτικά σχόλια για τις συνέπειες που μπορεί να έχουν αυτά τα μέτρα, όπως ο κίνδυνος χρεοκοπίας για μικρά καταστήματα και η πιθανότητα να δημιουργηθεί μια εκτεταμένη μαύρη αγορά καπνού, με την κυβέρνηση να αναγνωρίζει ότι υπάρχει ο κίνδυνος για το τελευταίο. «Οι αποδείξεις δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά η ποσότητα των καπνικών προϊόντων που μπαίνουν λαθραία στη Ν. Ζηλανδία και ότι οργανωμένες εγκληματικές ομάδες εμπλέκονται σε παράνομη διακίνηση μεγάλης κλίμακας», ανέφερε σε ανακοίνωση.

Από την άλλη το δεξιό κόμμα ACT σχολίασε πως η μείωση του επιπέδου νικοτίνης θα έχει ως αποτέλεσμα οι καπνιστές να αγοράζουν και να καπνίζουν περισσότερα τσιγάρα. Ένας στους τέσσερις θανάτους από καρκίνο στη Ν. Ζηλανδία αποδίδεται στο τσιγάρο, ενώ περίπου μισό εκατομμύριο πολίτες της χώρας καπνίζουν καθημερινά.

Η κίνηση αυτή έχει δημιουργήσει και εύλογα ερωτήματα σχετικά με τον βαθμό στον οποίο μια κυβέρνηση έχει δικαίωμα να εμπλέκεται στη ζωή των πολιτών της: «Υπάρχει μια φιλοσοφική αρχή που προστάζει ότι οι ενήλικες θα πρέπει να μπορούν να αποφασίζουν για τον εαυτό τους, σε λογικά πλαίσια», έγραψε ο δημοσιογράφος Άλεξ Μπραε σε σχετική ανάλυση για το Spinoff.

Το κάπνισμα ευθύνεται για έναν στους τέσσερις θανάτους από καρκίνο στη Νέα Ζηλανδία και περίπου μισό εκατομμύριο Νεοζηλανδοί καπνίζουν καθημερινά. Τις επιπτώσεις του καπνίσματος βιώνουν σφοδρότερα οι Μαορί, οι αυτόχθονες κάτοικοι της χώρα, με τις γυναίκες Μαορί να έχουν το υψηλότερο ποσοστό καπνιστών της χώρας, καθώς το 30% καπνίζει σε καθημερινή βάση. Ο καρκίνος είναι επίσης η συχνότερη αιτία θανάτου των γυναικών Μαορί και η δεύτερη συχνότερη για τους άνδρες Μαορί.

Με πληροφορίες από Guardian