Το ΤΕΕ στηρίζει την κυβερνητική πρωτοβουλία για την καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης

Τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης και την ολοκλήρωση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, με άμεσες καταδεφίσεις αυθαιρέτων, επικροτεί το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ).

5b61dc3c1dc52464388b45ee

Σε συνέχεια των κυβερνητικών ανακοινώσεων από τους αρμόδιους υπουργούς Γ. Σταθάκη, Π. Σκουρλέτη και Σ. Φάμελλο, της πρωτοβουλίας για πολεοδομικά και χωροταξικά μέτρα στην Ανατολική Αττική και της κατάθεσης τροπολογίας για τα ζητήματα αυτά, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Στασινός προέταξε την ανάγκη διακομματικής συναίνεσης και ουσιαστικής συνεργασίας της Πολιτείας με όλους τους επιστημονικούς φορείς. «Αν υπάρξει διακομματική συναίνεση και ουσιαστική συνεργασία της Πολιτείας με όλους τους επιστημονικούς φορείς, μπορούμε στα δύο επόμενα χρόνια να έχουμε κάνει όσα δεν έχουν γίνει επί δεκαετίες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στασινός.

Σε ό,τι αφορά τη συμβολή του ΤΕΕ, ανέφερε ότι «μέσα από το πληροφοριακό του σύστημα και την εργασία χιλιάδων μηχανικών σε όλη τη χώρα εφαρμόζονται στην πράξη οι νόμοι 4178 και 4495 που βάζουν κόκκινη γραμμή στην αυθαίρετη δόμηση το 2011, απαγορεύουν νόμιμη και αυθαίρετη δόμηση σε δάση-δασικές περιοχές-αιγιαλό-ρέματα κ.λπ., καταγράφουν με ακρίβεια εκατοστού τα αυθαίρετα που υπάρχουν σε περιοχές που επιτρέπεται η δόμηση, δημιουργούν πόρους μέσα από τα πρόστιμα για κατεδαφίσεις, πολεοδομικό σχεδιασμό και κοινόχρηστους χώρους». Όλα αυτά, που έχουν ήδη κριθεί συνταγματικά (τουλάχιστον για τον νόμο 4178), είναι ένα πρώτο βήμα, τόνισε και συμπλήρωσε πως σήμερα «η κυβέρνηση έκανε επιτέλους το επόμενο, δημοσιεύοντας την υπουργική απόφαση για το ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης οικοδομικών αδειών».

Ωστόσο, ο κ. Στασινός επισήμανε ότι η προσπάθεια αυτή δεν αρκεί, υποστηρίζοντας ότι για «να υπάρξει αλλαγή νοοτροπίας και να εμπεδωθεί κουλτούρα νομιμότητας στην ελληνική κοινωνία, που επί δεκαετίες έχτιζε αυθαίρετα χωρίς μελέτη και επίβλεψη από μηχανικούς, χρειάζεται έμπρακτο μήνυμα τέλους εποχής». Και αυτό, όπως υπογράμμισε, είναι οι κατεδαφίσεις, οι οποίες υποστήριξε ότι πρέπει να προχωρήσουν άμεσα, εκεί που υπάρχουν τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης.

Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτήρισε πολύ θετικό ότι η κυβέρνηση φέρνει τροπολογία για επίσπευση των σχετικών διαδικασιών και εξέφρασε την υποστήριξη του ΤΕΕ σε αυτήν την προσπάθεια της πολιτείας να εφαρμόσει τον νόμο. Επισήμανε ότι για να είναι σαφές το μήνυμα προς όλους, οι κατεδαφίσεις πρέπει να ξεκινήσουν από τις αναδασωτέες περιοχές της Αττικής.

Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη κατάρτισης πολεοδομικού σχεδιασμού σε ολόκληρη τη χώρα, για να σταματήσει κάποια στιγμή η Ελλάδα να έχει άναρχη δόμηση και οι Έλληνες να περπατούν σε στενά και αδιέξοδα δρομάκια. Υπενθύμισε ότι το ΤΕΕ έχει καταθέσει δημόσια, συνεχώς, επί δεκαετίες, προτάσεις για την επίσπευση του σχεδιασμού και προέταξε πως σήμερα είναι απαραίτητο να προχωρήσουν άμεσα τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια που θα θέσουν όρους και προϋποθέσεις χρήσεων και δόμησης σε ολόκληρη την έκταση κάθε δήμου, ώστε να σταματήσει να υπάρχει η έννοια της «εκτός σχεδίου» περιοχής. Στην κατεύθυνση αυτή, επανέλαβε την πρόταση του ΤΕΕ για ένα ενιαίο πληροφοριακό σύστημα – ομπρέλα, μία ολοκληρωμένη λύση για τη δημιουργία ενός ενιαίου ψηφιακού χάρτη, κοινού για όλη την δημόσια διοίκηση αλλά και τους πολίτες, με όλες τις «θεσμικές γραμμές», δηλαδή με όλα τα απαραίτητα γεωχωρικά δεδομένα, ώστε να είναι ξεκάθαρο σε όλους τι επιτρέπεται και πού».

Καταληκτικά, ο κ. Στασινός θέλησε να εκφράσει την υποστήριξη του ΤΕΕ στις πρωτοβουλίες του ΥΠΕΝ και της Πολιτείας στο Μάτι και ανακοίνωσε πως την Παρασκευή θα διεξαχθεί συνάντηση του επιμελητηρίου με τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Σταθάκη για να συμβάλουν αποτελεσματικά στην επόμενη ημέρα στην κατεστραμμένη περιοχή.

Τρομακτικό ατύχημα στη «μικρή» Formula: Μονοθέσιο έφερνε τούμπες στον αέρα – Η τεχνολογία Halo που έσωσε τον οδηγό (video)

Καταγραφή 11

Τρομακτικό ατύχημα στη «μικρή» Formula: Μονοθέσιο έφερνε τούμπες στον αέρα – Η τεχνολογία Halo που έσωσε τον οδηγό (video)

Μάλιστα ενδέχεται η τεχνολογία «Halo» να έσωσε τη ζωή του οδηγού

Θρήνος στο αμερικάνικο ποδόσφαιρο: Πέθανε στον ύπνο του ο Τζακόμπι Τζόουνς – Άγνωστα τα αίτια (Video)

AP22337641479608

Θρήνος στο αμερικάνικο ποδόσφαιρο: Πέθανε στον ύπνο του ο Τζακόμπι Τζόουνς – Άγνωστα τα αίτια (Video)

Ο θάνατος του παραμένει μυστήριο, καθώς σχεδόν δύο ημέρες μετά, δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα τα…

Κάρυστος: H απάντηση του συζύγου της ηθοποιού Φαίης Ζαφειράκου για τον ξυλοδαρμό – «Φαιδρά δημοσιεύματα»

Ηθοποιός

Κάρυστος: H απάντηση του συζύγου της ηθοποιού Φαίης Ζαφειράκου για τον ξυλοδαρμό – «Φαιδρά δημοσιεύματα»

Ο σύζυγος της ηθοποιού ανάρτησε μια κοινή φωτογραφία τους και σχολίασε όσα συνέβησαν

Νεαρός άφησε άφωνους τους πάντες στο Mega: «Δεν θέλω να το δει η κοπέλα μου, αν είσαι player, είσαι player!» (video)

Mega

Νεαρός άφησε άφωνους τους πάντες στο Mega: «Δεν θέλω να το δει η κοπέλα μου, αν είσαι player, είσαι player!» (video)

Συνεχίζουν να «κεντάνε» απ' το λιμάνι του Πειραιά οι νέοι με τις δηλώσεις τους