Ταξίδι στους τόπους που ενέπνευσαν τους πιο διάσημους πίνακες ζωγραφικής (εικόνα)

Πως θα ήταν αν μπορούσαμε να επισκεφθούμε τους τόπους που ενέπνευσαν τους μεγάλους ζωγράφους, μακριά από τα μουσεία και τις γκαλερί, αναζητώντας την ελευθερία που δημιουργεί η καλλιτεχνική έκφραση;

5b7ad76e1dc52470228b4569

Café Terrace at Night

Το 1888 ο μετα – ιμπρεσιονιστής ζωγράφος Vincent van Gogh επισκέφθηκε την Αρλ, μία πολύχρωμη πόλη στα νότια της Γαλλίας. Εκεί ανέπτυξε το στυλ ζωγραφικής του και ολοκλήρωσε μερικά από τα πιο γνωστά έργα του ανάμεσα τους και το Café Terrace at Night. Σε επιστολή του ο ζωγράφος έγραφε στον αδερφό του ότι ” ένα κίτρινο φανάρι φωτίζει την πρόσοψη, το πεζοδρόμιο και τα λιθόστρωτα του δρόμου που αποκτούν μία υπέροχη ροζ απόχρωση”. Σήμερα μπορεί ένας επισκέπτης να σταθεί δίπλα στο σημείο που κάποτε ο ζωγράφος έστησε το καβαλέτο του και να ταξιδέψει με τη φαντασία του. 

 

Ο κήπος του Μονέ στο Giverny

Ο ιμπρεσιονιστής Claude Monet μετακόμισε κάποτε σε ένα σπίτι στο Giverny στη βόρεια Γαλλία και δημιούργησε έναν πανέμορφο κήπο με θαμνώδεις ιτιές, πυκνή βλάστηση και μία λίμνη με υδρόβια λουλούδια. Αυτό το περιβάλλον του έδωσε ώθηση για μερικές από τις πιο διάσημες δημιουργίες του. “Δουλεύω στον κήπο μου όλη την ώρα με αγάπη. Αυτό που χρειάζεται περισσότερο η καρδιά μου είναι τα λουλούδια”, έλεγε ο ζωγράφος. Σήμερα το σπίτι του είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός που συγκεντρώνει περίπου 500.000 επισκέπτες κάθε χρόνο.

 

The Scream, Edvard Munch

Από το 1893 έως το 1910 ο νορβηγός ζωγράφος Edvard Munch δημιούργησε τη γνωστή σειρά του The Scream, μερικές από τις πιο αναγνωρισμένες εικόνες στην ιστορία της τέχνης. Ενώ η παλέτα χρωμάτων και οι λεπτομέρειες ποικίλλουν από κομμάτι σε κομμάτι, το μοτίβο είναι το ίδιο σε όλη τη σειρά.

Οπως περιέγραψε ο ζωγράφος στο ημερολόγιό του: “Ένα βράδυ περπατούσα σε ένα μονοπάτι, η πόλη ήταν στη μία πλευρά και το φιόρδ από κάτω. Ένιωθα κουρασμένος και άρρωστος. Σταμάτησα και κοίταξα πάνω από το φιόρδ – εκεί που ο ήλιος έβγαινε και τα σύννεφα γίνονταν κόκκινα. Μου φάνηκε ότι άκουσα και ένοιωσα μέσα μου μία κραυγή”.

Το μονοπάτι που περιγράφει ο Μουνς είναι ο δρόμος Valhallvegen, που βλέπει στον λόφο Ekeberg του Όσλο.

 

American Gothic, Grant Wood

Το 1930 ο καλλιτέχνης Grant Wood δημιούργησε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα νεωτεριστικά έργα.

Ο πίνακας απεικονίζει έναν άνδρα και μια γυναίκα οι οποίοι στέκονται μπροστά από ένα μικρό λευκό σπίτι.

Σήμερα, οι επισκέπτες μπορούν να ταξιδέψουν στο Dibble House (ένα όνομα εμπνευσμένο από τον πρώτο ιδιοκτήτη του γραφικού εξοχικού σπιτιού Charles Dibble) και να επισκεφθούν το μουσείο. 

 

Mount Saint Victoire, Paul Cezanne

O Cezanne εμπνεύστηκε από μία οροσειρά στην Προβηγκία και πειραματίστηκε με το χρώμα, τη σύνθεση και τα πινέλα με μία πασίγνωστη σειρά έργων. Η εκπληκτική θέα είναι προσβάσιμη πλέον για τους επισκέπτες και τους δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν από μία άλλη οπτική και από πιο κοντά τα βήματα του μεγάλου ζωγράφου. 

 

Ξέσπασε η μητέρα του Καλλιάνου: «Ακρωτηρίασαν τον άνδρα μου σε ένα απλό δωμάτιο» – Ο γιατρός πήρε φακελάκι (Video)

image 6

Ξέσπασε η μητέρα του Καλλιάνου: «Ακρωτηρίασαν τον άνδρα μου σε ένα απλό δωμάτιο» – Ο γιατρός πήρε φακελάκι (Video)

Στη συνέχεια μιλώντας για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έζησε ο σύζυγος της είπε…

«Μακιγιαρίστηκαν και διασύρθηκαν….» – Η «πράσινη» Παπαφωτίου απάντησε στο σεξιστικό δημοσίευμα για τις βολεϊμπολίστριες του Ολυμπιακού (video)

profile player 960x540 24

«Μακιγιαρίστηκαν και διασύρθηκαν….» – Η «πράσινη» Παπαφωτίου απάντησε στο σεξιστικό δημοσίευμα για τις βολεϊμπολίστριες του Ολυμπιακού (video)

Σπουδαίες δηλώσεις από την Αθηνά Παπαφωτίου η οποία υπερασπίστηκε της αθλήτριες του Ολυμπιακού σχετικά με…

Κούγιας: Καρφιά σε Άδωνι για την υπόθεση Καλλιάνου – «Μου έχει κάνει πολύ κακή εντύπωση η συμπεριφορά του» (video)

InCollage 20240426 151036859

Κούγιας: Καρφιά σε Άδωνι για την υπόθεση Καλλιάνου – «Μου έχει κάνει πολύ κακή εντύπωση η συμπεριφορά του» (video)

«Εδώ έχουμε μια ακραία υπεράσπιση του συστήματος και αγνοείται το τι συνέβη», τόνισε ο Αλέξης…