Newsroom

Newsroom

Ταφόπλακα για την αγορά και τον τουρισμό τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές

Του Άγγελου Προβολισιάνου

louketa

Του Άγγελου Προβολισιάνου

Τον αντίκτυπο που θα έχει η εφαρμογή των νέων αιματηρών μέτρων που ζητούν οι πιστωτές, επισημαίνουν -μιλώντας στο koutipandoras.gr- εκπρόσωποι του εμπορίου, κάνοντας λόγο για ταφόπλακα τόσο της αγοράς όσο και της τουριστικής βιομηχανίας, εάν η ελληνική κυβέρνηση υιοθετήσει τις δημοσιονομικές επιταγές των εταίρων.

Συγκεκριμένα, οι δανειστές ζητούν δύο συντελεστές στο ΦΠΑ, απαιτώντας στον υψηλό να μπει η ενέργεια και η εστίαση. Ο πρώτος συντελεστής θα βρίσκεται στο 11% και θα αφορά φάρμακα, τρόφιμα και ξενοδοχεία, ενώ ο δεύτερος θα είναι στο 23%, στον οποίο θα υπάγονται όλα τα υπόλοιπα. Επίσης, ανένδοτη είναι η στάση τους αναφορικά με το ασφαλιστικό, ζητώντας νέες περικοπές σε συντάξεις, αλλά και κατάργηση του ΕΚΑΣ.

«Έχουμε εξαντλήσει κάθε φοροδοτική δυνατότητα των Ελλήνων και ως εκ τούτου οποιαδήποτε επιβάρυνση στην αγορά, η οποία βρίσκεται εδώ και μήνες σε ακινησία, θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τη κατάσταση» αναφέρει ο πρόεδρος της Εμπορικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης.

Και προσθέτει πως «έχουμε να κάνουμε με ένα παιχνίδι εκβιασμού, αφού κάθε φορά φτάνουμε στο παρά ένα και αναγκαζόμαστε να παίρνουμε κι άλλα επώδυνα μέτρα για τους έλληνες φορολογούμενους. Από τη μία έχουμε μπροστά μας το ¨τέλος¨, το οποίο είναι η χρεοκοπία, και από την άλλη επώδυνα κοστολογημένα μέτρα που δεν αντέχει η τσέπη των Ελλήνων».

Ειδικά οι μεταβολές στον ΦΠΑ, που μεταφράζονται ως έσοδα ύψους 1,8 δις -δηλαδή 1% του ΑΕΠ- θα έχουν τεράστιο αντίκτυπο στον τουρισμό, αφού θα καταργηθεί το προνομιακό καθεστώς που επικρατεί για τα νησιά, όπως λέει ο κ. Κορκίδης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργος Καββαθάς, ο οποίος χαρακτήρισε ως ταφόπλακα για την αγορά τα νέα υφεσιακά μέτρα που προτείνουν οι πιστωτές.

«Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις δεν αντέχουν άλλες περικοπές, πόσω μάλλον με την αναπροσαρμογή του ΦΠΑ που προτείνουν οι θεσμοί, μετακινώντας αρκετούς κλάδους του εμπορίου σε υψηλότερες κλίμακες» τονίζει και συμπληρώνει ότι «με την κατάργηση του χαμηλού συντελεστή στη νησιωτική Ελλάδα θα έχουμε την καταστροφή της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας. Και αυτό γιατί πρέπει να συνυπολογίσουμε την εποχικότητα, αλλά και την έλλειψη μεταφορικού ισοδύναμου γι’ αυτές τις επιχειρήσεις».

Ο κ. Καββαθάς κατέληξε λέγοντας πως «μην αμελούμε το γεγονός ότι ιδιώτες και επιχειρήσεις χρωστάνε στο Δημόσιο περίπου 75 δις ευρώ, συν τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Οπότε, είναι σίγουρο πως με αυτά τα μέτρα θα μπει ταφόπλακα στην αγορά».

 

Φωτογραφία: (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη