Newsroom

Newsroom

Τα ψέματα του Ανδρέα Λοβέρδου

Έκθετος για μια ακόμη φορά είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος, αναφορικά με τη δράση του, ως υφυπουργός Εξωτερικών την τριετία 2002-2004 και…

481984

Έκθετος για μια ακόμη φορά είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος, αναφορικά με τη δράση του, ως υφυπουργός Εξωτερικών την τριετία 2002-2004 και τις αθρόες χρηματοδοτήσεις συγκεκριμένης ΜΚΟ, η οποία λάμβανε παχυλές κρατικές επιχορηγήσεις για να κάνει δήθεν αποναρκοθετήσεις στον Λίβανο και όχι μόνο.

Ο Ανρέας Λοβέρδος είχε φροντίσει την περίοδο εκείνη, όχι μόνο να ενισχύσει οικονομικά την ΜΚΟ υπό τον βαρύγδουπο τίτλο «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» του προφυλακισμένου σήμερα Κωνσταντίνου Τζεβελέκου, αλλά και να ταξιδέψει μέχρι το Λίβανο, προκειμένου με συγκεκαλυμμένα ψεύδη, να την εκθειάσει και να υποστηρίξει τη δράση της, λέγοντας μάλιστα ότι υπήρχε και συνεργασία με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Σήμερα, τουλάχιστον μια δεκαετία μετά, αποκαλύπτεται ότι η συγκεκριμένη ΜΚΟ, πέρα από τα εκατομμύρια που λάμβανε, δεν είχε και καμιά απολύτως σχέση με τον ΟΗΕ. Η αποκάλυψη έρχεται από τον ίδιο τον Οργανισμό ο οποίος σε έγγραφό του, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι: «καμιά απολύτως συνεργασία δεν έχει υπάρξει ανάμεσα στον ΟΗΕ και τη ΜΚΟ ‘Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης’».

Οι σχέσεις Λοβέρδου – Τζεβελέκου

Επί των ημερών τού Ανδρέα Λοβέρδου, η χρηματοδότηση της ΜΚΟ του Κωνσταντίνου Τζεβελέκου αυξήθηκε κατακόρυφα, αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εξωτερικών, από 1.144.533 ευρώ που έλαβε κατά τα έτη 2000 και 2001, εκτοξεύτηκε σε 7.841.064 την τριετία 2002-2004.

Ο τότε υφυπουργός και μετέπειτα υπουργός των κυβερνήσεων του Γιώργου Παπανδρέου δεν έκρυβε την αγάπη που έτρεφε προς τη συγκεκριμένη ΜΚΟ. Μάλιστα στα τέλη του 2002 ο κ. Λοβέρδος μετέβη στον Λίβανο. Εκεί, εν μέσω επικοινωνιακού σόου το οποίο καλύφθηκε από τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης, περιηγήθηκε στο «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» και ενεργοποίησε τον μηχανισμό εξουδετέρωσης ναρκών. Φωτογραφίες της εποχής απεικονίζουν τον τότε υπουργό να ξεναγείται από τον κ. Τζεβελέκο στους χώρους όπου γινόταν η αποναρκοθέτηση, όπως επίσης και να συγχαίρει προσωπικά έναν-έναν τους άντρες του «Διεθνούς Κέντρου Αποναρκοθέτησης», οι οποίοι φορούν και τα ανάλογα διακριτικά.

Λίγους μήνες μετά, το φθινόπωρο του 2003, ο Ανδρέας Λοβέρδος εκθείαζε δημόσια το έργο του «Διεθνούς Κέντρου Αποναρκοθέτησης» λέγοντας: «Είχαμε πει και στο παρελθόν ότι μια από τις σημαντικότερες ανθρωπιστικές δράσεις που χρηματοδοτούνται από το υπουργείο Εξωτερικών είναι το έργο αποναρκοθέτησης στην περιοχή Ναμπατίγιε του νότιου Λιβάνου. Υπεύθυνη για την πορεία και την πρόοδο του έργου αυτού είναι η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης.

Είχαμε πρόσφατα την εξαιρετική τιμή η δράση αυτή να τύχει αναφοράς στην Έκθεση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για την Προσωρινή Δύναμη στον Λίβανο (UNIFIL), όπως κατατέθηκε και εξετάζεται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ειδικότερα, στην παραπάνω έκθεση για την περίοδο από 15 Ιανουαρίου 2003 έως 23 Ιουλίου 2003, και στο τμήμα που αναφέρεται στην κατάσταση στην περιοχή επιχειρήσεων της UNIFIL, γίνεται αναφορά στο πρόγραμμα αποναρκοθέτησης που χρηματοδοτείται από την Ελλάδα, το οποίο, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, συνέβαλε στην εντυπωσιακή πρόοδο που υπήρξε στις προσπάθειες αποναρκοθέτησης με τη συνεργασία των Ηνωμένων Εθνών, της κυβέρνησης του Λιβάνου και διαφόρων δωρητών».

Στην πραγματικότητα βέβαια η περιβόητη έκθεση του ΟΗΕ δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια απλή αναφορά στο πρόγραμμα αποναρκοθέτησης που χρηματοδοτούταν από τη χώρα μας. Εκείνο όμως που εν τέλει έχει σημασία, δεν είναι προφανώς η απλή αναφορά της ΜΚΟ στην έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, αλλά το γεγονός, ότι δεν υπήρξε ποτέ οποιαδήποτε συνεργασίας. 

Δείτε την απάντηση του ΟΗΕ 


Δείτε φωογραφίες του Ανδρέα Λοβέρδου από το ταξίδι του στον Λίβανο για τα “μάτια” της αγαπημένης του ΜΚΟ






 

K. Παπαδάκης για Μιχαλολιάκο: «Το δικαστήριο δεν ήταν υποχρεωμένο να προβεί σε αποφυλάκιση» (video)

mixaloliakos

K. Παπαδάκης για Μιχαλολιάκο: «Το δικαστήριο δεν ήταν υποχρεωμένο να προβεί σε αποφυλάκιση» (video)

Το δικαστήριο όφειλε να εξετάσει αν ο κρατούμενος θεωρείται επικίνδυνος για τέλεση νέων εγκληματικών πράξεων,…

Το… σκέφτεται η Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί

gaza 7

Το… σκέφτεται η Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί

Κατάρ, Αίγυπτος και ΗΠΑ αναμένουν την απάντηση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος - «Αν πρέπει να…

Σε κρίσιμη κατάσταση το 5χρονο αγοράκι που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

2ddc1139 418e 49d4 89e5 2ee2952e483b

Σε κρίσιμη κατάσταση το 5χρονο αγοράκι που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

Διασωληνωμένο στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παίδων - Πιο ελαφρά τραυματίστηκαν τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια του