Newsroom

Newsroom

Tα πρώτα ραβασάκια… από τη Gazprom για πληρωμές σε ρούβλια

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός άρχισε να στέλνει στους πελάτες της οδηγίες για το πώς θα πληρώσουν για το φυσικό αέριο ενώ ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει κάνει σαφές ότι οι αγορές από «μη φιλικές» χώρες θα πρέπει από εδώ και πέρα να διευθετηθούν σε ρούβλια

gazprom 7 0

Ειδοποιήσεις για τη νέα εντολή πληρωμής αποστέλλονται στους πελάτες από την Παρασκευή, ανέφερε ο ρωσικός γίγαντας της προμήθειας φυσικού αερίου στο επίσημο κανάλι του στο Telegram.

Το Κρεμλίνο έχει διευκρινίσει από την Πέμπτη ότι οι ευρωπαίοι αγοραστές θα πρέπει να έχουν δύο λογαριασμούς, έναν σε ευρώ και έναν σε ρούβλια, και ότι η Gazprombank θα είναι υπεύθυνη για τη μετατροπή συναλλάγματος.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, η αυστριακή OMV AG και η ιταλική Eni επιβεβαίωσαν ότι έλαβαν οδηγίες για τις πληρωμές.

Να θυμίσουμε πως ο πρόεδρος της Ρωσίας άναψε για τα καλά προχθές το ενεργειακό «φιτίλι» υπογράφοντας διάταγμα με το οποίο η Ρωσία απαιτεί από τις «μη φιλικές» χώρες να πληρώνουν τις αγορές φυσικού αερίου σε ρούβλια με τη Δύση να μην αποδέχεται αλλαγή των όρων στις συμβάσεις ωστόσο, στο βάθος διαφαίνεται συμβιβαστική λύση που θα αφήσει όλες τις πλευρές ικανοποιημένες.

Οι εξαγωγές φυσικού αερίου θα συνεχισθούν με τους ρωσικούς όρους ανακοίνωσε χθες η Gazprom. Καθησυχάζει ότι παραμένει αξιόπιστος εταίρος και ότι θα διατηρήσει ασφαλή την προμήθεια φυσικού αερίου με τη Δύση να παραμένει επιφυλακτική αναζητώντας παράλληλα τρόπους για άρση του αδιεξόδου καθώς εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο κατά 40%.

Η λύση στον… γρίφο

Στο μεταξύ, η Ρωσία διαμηνύει (μέσω του ο εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ,) ότι δεν θα διακόψει την τροφοδοσία άμεσα καθώς οι πληρωμές για τις παραδόσεις μετά την 1η Απριλίου πραγματοποιούνται κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου και τον Μάιο.

Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι η διαταγή του Βλαντίμιρ Πούτιν για την πληρωμή της προμήθειας φυσικού αερίου σε ρούβλια είναι μη αναστρέψιμη και ότι το ρούβλι είναι το προτιμώμενο και ασφαλέστερο νόμισμα για την Ρωσία αυτήν την στιγμή χωρίς όμως να αποκλείσει πως «αν αλλάξουν οι συνθήκες» τότε «μπορεί να αλλάξει και η συγκεκριμένη απόφαση».

Με το διάταγμα που υπέγραψε την Πέμπτη (31/03) ο Πούτιν το αίτημα ενεργοποιείται άμεσα, από την 1η Απρίλιου. Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος φέρεται να έδωσε εντολή για το άνοιγμα ειδικών λογαριασμών στην Gazprombank.

Εδώ ίσως κρύβεται και το «κλειδί» για να ξεπεραστεί το εμπόδιο.

Η Ε.Ε. θα πληρώνει με ευρώ την Gazprombank (βρίσκεται εκτός των αποκλεισμένων απ΄το σύστημα SWIFT Ρωσικών Τραπεζών) και η τράπεζα με τη σειρά της θα πληρώνει σε ρούβλια τη Ρωσία.

«Οι πληροφορίες που λαμβάνουμε τις τελευταίες ημέρες και ώρες από τη Μόσχα μας κάνουν να καταλάβουμε ότι, τελικά, οι εταιρείες μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν σε ευρώ στη Gazprombank και εκείνη θα τα μετατρέπει σε ρούβλια» δήλωσε η Γαλλίδα

Πρωτοφανείς δηλώσεις από τον υφυπουργό Υγείας: «Το θηλυκό είναι για άλλες δουλειές, για να τίκτει»(video)

βερτζοπουλος

Πρωτοφανείς δηλώσεις από τον υφυπουργό Υγείας: «Το θηλυκό είναι για άλλες δουλειές, για να τίκτει»(video)

Απόψεις που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, εξέφρασε ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε.

«Λευκός καπνός» για τον τελικό κυπέλλου Ελλάδος: Oριστικά το Σάββατο 25 Μαΐου στο Πανθεσσαλικό

5732019

«Λευκός καπνός» για τον τελικό κυπέλλου Ελλάδος: Oριστικά το Σάββατο 25 Μαΐου στο Πανθεσσαλικό

Η ΕΠΟ ανακοίνωσε ότι ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας Betsson ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον…

Δικαίωση 18 χρόνια μετά: Στη φυλακή γνωστός δικηγόρος της Αθήνας για βιασμό ανηλίκων (Video)

βιασμος 2

Δικαίωση 18 χρόνια μετά: Στη φυλακή γνωστός δικηγόρος της Αθήνας για βιασμό ανηλίκων (Video)

«Η δικαιοσύνη έδωσε μια ομόφωνη και πολύχρονη καταδίκη σε έναν επικίνδυνο άνθρωπο, πράγμα που μας…

Σκάνδαλο Ασημακοπούλου: Άνθρωπο της ΝΔ έδειξε ο Θεοδωρόπουλος – Εκτεθειμένο το Μαξίμου

misel

Σκάνδαλο Ασημακοπούλου: Άνθρωπο της ΝΔ έδειξε ο Θεοδωρόπουλος – Εκτεθειμένο το Μαξίμου

Σημειώνεται, ότι το στέλεχος που υπέδειξε ο Θεοδωρόπουλος, διαφοροποιείται από τις αρχικές διαρροές του Μεγάρου…