ΧΑ

Χρηστος Αβραμίδης

Τα ΜΑΤ έφυγαν απ’το ΑΠΘ σφραγίζοντας το Βατερλό της «Πανεπιστημιακής Αστυνομίας» (φωτο)

Μετά από δύο χρόνια σκληρών συγκρούσεων στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, η αστυνομία αποχωρεί και από το τελευταίο κάμπους, στο οποίο παρέμενε μέχρι σήμερα.

βιολογικο

Η κλούβα των ΜΑΤ έφυγε έξω από το Βιολογικό του ΑΠΘ, στο οποίο θα χτιζόταν η περίφημη βιβλιοθήκη, και το μόνο που έμεινε να θυμίζει αυτήν την περιπέτεια είναι τα βίντεο με τους
αιμόφυρτους φοιτητές που πήγαιναν να δώσουν μαθήματα και κατέληγαν στο νοσοκομείο.

Η αστυνομία στο ΑΠΘ εγκαταστάθηκε σε μόνιμη βάση στα τέλη του 2021 όταν εκκενώθηκε ένα πολιτικό- πολιτιστικός χώρος στο Βιολογικό προκειμένου υποτίθεται να χτιστεί κάποια βιβλιοθήκη, η οποία δεν έγινε ποτέ. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντιμετώπισε αμέσως τις αντιδράσεις με σκληρή καταστολή και εκμεταλλεύτηκε το κλίμα έντασης, μετατρέποντας το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο σε ένα πειραματόζωο πάνω στο οποίο θα δοκιμαζόταν το επικίνδυνο πείραμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Οι αντιδράσεις ολόκληρης της πανεπιστημιακής κοινότητας ήταν πολύ έντονες και όσο εξελίσσονταν, η αστυνομία δρούσε όλο και πιο βίαια, στοχοποιώντας κυρίως τους φοιτητές. Τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι επιθέσεις με ρίψη δακρυγόνων σε ευθεία βολή, οι οποίες σε δύο περιπτώσεις τραυμάτισαν πολύ σοβαρά φοιτητές στο κεφάλι.

Οι φωτογραφίες με τον φοιτητή ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ Γιάννη Ντουσάκη να κείτεται αιμόφυρτος στο έδαφος χωρίς τις αισθήσεις του, σόκαραν ολόκληρη την χώρα.

 

Φωτο Ντουσάκης
Ο Γιάννης Ντουσάκης μόλις έχει δεχθεί ευθεία βολή από την
αστυνομία

Μεγάλες διαστάσεις πήρε και η ρίψη δακρυγόνου στο κεφάλι του φοιτητή πληροφορικής Γιώργου Μαύρου, ο οποίος, μάλιστα, είχε πάει εκείνη την ημέρα να δώσει μάθημα, το οποίο ακυρώθηκε λόγω της έντασης που προκάλεσε η παρουσία της αστυνομίας και τελικά αντί για την αίθουσα των εξετάσεων κατέληξε στο νοσοκομείο με μερική απώλεια ακοής.

Εγκληματική ήταν αναμφισβήτητα και η επίθεση της αστυνομίας στη συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου που έλαβε χώρα στα πλαίσια του φεστιβάλ Ελευθεριακού Φεστιβάλ Κατειλημμένων Χώρων και Συλλογικοτήτων. Στην συγκεκριμένη περίπτωση η αστυνομία είχε διακόψει τη συναυλία πετώντας δακρυγόνα σε έναν ημίκλειστο χώρο που βρίσκονταν συγκεντρωμένοι πάνω από 5.000 άνθρωποι με αποτέλεσμα πολλοί να κινδυνέψουν ή να πάθουν κρίσεις πανικού κατά την προσπάθειά τους να φύγουν ώστε να μπορέσουν να αναπνεύσουν. Πολλοί ακόμα φοιτητές μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο ή στα κρατητήρια
μετά από επιθέσεις της αστυνομίας, ενώ καθηγητές αναγκάζονταν πολλές φορές να διακόψουν τα μαθήματα εξαιτίας των δακρυγόνων και πήγαιναν να διαμαρτυρηθούν στην αστυνομία

Η κυβέρνηση προσπάθησε να εγκαταστήσει την πανεπιστημιακή αστυνομία και στην Αθήνα, όμως μετά από αυθόρμητες συγκεντρώσεις χιλιάδων ανθρώπων της ακαδημαϊκής κοινότητας, οι δυνάμεις της αστυνομίας αποσύρθηκαν άμεσα. Όσο συνέβαιναν αυτά γινόμασταν μάρτυρες μιας κωμικοτραγικής συνθήκης κατά την οποία η κυβέρνηση έβαζε την Πανεπιστημιακή Αστυνομία μέσα στο κάμπους του ΑΠΘ για μερικά λεπτά, έβγαιναν κάποιες φωτογραφίες, οι φοιτητικοί σύλλογοι μόλις μάθαιναν ότι η Πανεπιστημιακή Αστυνομία μπήκε στο ΑΠΘ, έσπευδαν να την διώξουν και στη συνέχεια, έρχονταν τα ΜΑΤ για να προστατεύουν τους συναδέλφους του.

Σε όλη αυτήν την διάρκεια αυτής της επιχείρησης;, οι κυβερνητικοί παράγοντες, δήλωναν ψευδώς ότι το σχέδιο της «Πανεπιστημιακής Αστυνομίας» προχωράει κανονικά, αποκρύπτοντας τα εμπόδια που συναντούσε απ’τις τεράστιες αντιδράσεις φοιτητών και καθηγητών. Κύκνειο άσμα του κυβερνητικού σχεδίου αποτελεί η προσπάθεια να απαγορευτεί στις αρχές Δεκέμβρη η διεξαγωγή πολιτιστικής εκδήλωσης με ρεμπέτικο γλέντι στο ΑΠΘ, με τα ΜΑΤ να πνίγουν με δακρυγόνα αέρια ακόμα και το παρακείμενο νοσοκομείο που εφημέρευε.

Όμως, όλα αυτά αποτελούν παρελθόν, καθώς εδώ και πολλούς μήνες οι φοιτητές κυκλοφορούν ελεύθεροι χωρίς να κινδυνεύουν να τους έρθει κανα δακρυγόνο στο κεφάλι, ενώ το Βατερλό της κυβέρνησης σφραγίστηκε και επίσημα πριν λίγες εβδομάδες, με την απομάκρυνση των ΜΑΤ ακόμα και από το πεζοδρόμιο που επικοινωνεί με το πανεπιστήμιο. Πρόκειται αναμφίβολα για μια σημαντική νίκη του φοιτητικού κινήματος που αποκτά ιδιαίτερη σημασία σήμερα καθώς δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν είναι ανίκητη, ακριβώς τη στιγμή που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να υλοποιήσει την ίδρυση «Μη κρατικών Πανεπιστημίων».

Σωματείο Εργαζομένων «Αττικόν» για Καλλιάνο: Αυτός που ψήφισε για την εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ, τώρα απειλεί γιατρούς

kallianos4

Σωματείο Εργαζομένων «Αττικόν» για Καλλιάνο: Αυτός που ψήφισε για την εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ, τώρα απειλεί γιατρούς

Εξοργισμένοι δηλώνουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Αττικόν για τα όσα καταγγέλλει ο βουλευτής της Νέας…

Δολοφονία Λυγγερίδη: Δύο νέες προφυλακίσεις – Ανάμεσά τους και ο φερόμενος ως «καθοδηγητής» της Θύρας 7

filaki

Δολοφονία Λυγγερίδη: Δύο νέες προφυλακίσεις – Ανάμεσά τους και ο φερόμενος ως «καθοδηγητής» της Θύρας 7

Ενώπιον του ανακριτή οι κατηγορούμενος αρνήθηκαν τα όσα καταλογίζονται σε βάρος τους

Αιμιλία Υψυλάντη: Οι γυναίκες σήμερα σκοτώνονται όλη μέρα στα καθήκοντά τους και νιώθουν ενοχές

Screenshot 2024 04 28 175209

Αιμιλία Υψυλάντη: Οι γυναίκες σήμερα σκοτώνονται όλη μέρα στα καθήκοντά τους και νιώθουν ενοχές

Ξέσπασε η γνωστή ηθοποιός σχετικά με την καθημερινότητα των σύγχρονων γυναικών, ενώ παράλληλα μίλησε και…

Καθηγητές Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ προς Καλλιάνο: Το ΕΣΥ παρέχει παρέχει υψηλότατο επίπεδο υπηρεσιών

eka

Καθηγητές Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ προς Καλλιάνο: Το ΕΣΥ παρέχει παρέχει υψηλότατο επίπεδο υπηρεσιών

Ο Σύλλογος του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ καταγγέλλουν τον Γιάννη…

Πάτρα: Συγγενείς των συλληφθέντων επιχείρησαν να περάσουν στα κρατητήρια, χασίς μέσα σε κρουασάν!

σχολειο

Πάτρα: Συγγενείς των συλληφθέντων επιχείρησαν να περάσουν στα κρατητήρια, χασίς μέσα σε κρουασάν!

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, συγγενείς συλληφθέντων που κρατούνται στην Ασφάλεια Πατρών, για την υπόθεση…