Newsroom

Newsroom

Τα μακάβρια ευρήματα από τα πειράματα των Ναζί

Βάζα με ανθρώπινα μέλη και μυαλά θυμάτων από μακάβρια πειράματα, που διεξάγονταν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, βρέθηκαν στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικών Ερευνών Μαξ Πλανκ στο Μόναχο. Τα ευρήματα εντοπίστηκαν την άνοιξη του 2015 κατά τη διάρκεια ανακαίνισης.

57c811221dc5249f3b8b4628

Τα δείγματα είχαν χρησιμοποιηθεί από το νευροεπιστήμονα των Ναζί Τζούλιους Χάλερβορντεν, που διεξήγαγε πολλά από τα πειράματά του σε εγκέφαλους εκτελεσθέντων από στρατόπεδα συγκέντρωσης, συμπεριλαμβανομένου και του Άουσβιτς.

«Νιώθουμε ντροπή για αυτά τα ευρήματα, που αποτελούν μια μαύρη κηλίδα στα αρχεία μας. Θα ενημερώνουμε το κοινό με απόλυτη διαφάνεια, για όποια νέα πληροφορία προκύψει» δήλωσε σε ανακοίνωση εκπρόσωπος του ινστιτούτου.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, το ινστιτούτο είχε διεξάγει την πρώτη έρευνα για την προέλευση των δειγμάτων στα τμήματά του στην Φρανκφούρτη, στη Κολωνία και στο Μόναχο, οπότε αποφασίστηκε ότι τα δείγματα που παράχθηκαν από το 1933 ώς το 1945, των οποίων η προέλευση δεν μπορούσε να καθοριστεί, θα έπρεπε να ενταφιαστούν.

Επιτροπή έχει συσταθεί προκειμένου να αναγνωριστούν τα θύματα και να ενταφιαστούν, μαζί με εκείνα που είχαν βρεθεί στις προηγούμενες έρευνες. Σύμφωνα με το ινστιτούτο η διαδικασία προβλέπεται να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια.

Ο Χάλερβορντεν, κατά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν επικεφαλής του τμήματος νευροπαθολογίας του ινστιτούτου Κάιζερ Βίλχελμ, τη διοίκηση του οποίου ανέλαβε μετά τη λήξη του πολέμου το ινστιτούτο Μαξ Πλανκ.

Ο ίδιος παραδέχθηκε στη δίκη της Νυρεμβέργης ότι χρησιμοποιούσε ανθρώπινα μέλη προερχόμενα από στρατόπεδα συγκέντρωσης, ενώ είχε δηλώσει ότι δεν τον αφορούσε η προέλευσή τους, καθώς οι εγκέφαλοι παρουσίαζαν μεγάλο ενδιαφέρον για τη μελέτη ανωμαλιών, παιδικών ασθενειών και διανοητικά κατώτερων ανθρώπων.

Το ινστιτούτο δεχόταν επίσης ανθρώπινα μέλη από το διαβόητο Γιόζεφ Μένγκελε, γνωστός για τα ανατριχιαστικά πειράματα που διεξήγαγε χωρίς αναισθησία σε ενήλικες και παιδιά, κυρίως σε δίδυμα.