Τα fake news της απανθρωπιάς-Απόγνωση και εμπόριο ελπίδας στα Διαβατά

Ολόκληρο τον περασμένο μήνα κυκλοφορούσαν στα social media και σε άλλες εφαρμογές τα καλέσματα για τη μετακίνηση μεταναστών και προσφύγων προς τα σύνορα, με τα σχετικά μηνύματα να κάνουν λόγο για κίνηση αιτούντων άσυλο που θα οδηγούσε στην έξοδό τους από την Ελλάδα με κατεύθυνσή άλλες χώρες της Ευρώπης.  

D3dNeY1W4AEjqsN

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, σε δήλωση του χθες, Παρασκευή, χαρακτήρισε τους πρόσφυγες που έχουν συγκεντρωθεί από την Πέμπτη έξω από το κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών, «θύματα παραπληροφόρησης».

«Ποιος μοιράζει αυτή την παραπληροφόρηση; Κατά κύριο λόγο τη μοιράζουν διακινητές, οι οποίοι λένε για κάποιο λόγο, που κανείς δεν μπορεί να καταλάβει, ότι θα ανοίξουν τα σύνορα. Δεν πρόκειται να ανοίξουν τα σύνορα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

«Τι πρέπει να κάνουμε;»

Ένα από τα μηνύματα με αποδέκτη τους αιτούντες άσυλο που συγκεντρώθηκαν στα Διαβατά, στη Θεσσαλονίκη, αλλά και που κατέλαβαν, χθες το πρωί, τον Σταθμό Λαρίσης στην Αθήνα, ανέφερε: «τι πρέπει να κάνουμε τώρα, εμείς, στις χειρότερες και πιο απάνθρωπες συνθήκες; Να περιμένουμε, όπως τα τελευταία τρία χρόνια; Πώς είναι δυνατόν να ενσωματωθούμε σε μια χώρα που βρίσκεται η ίδια σε οικονομική κρίση και με αυτή την ανεργία;».

Σύμφωνα με πληροφορίες του news247.gr το μήνυμα αυτό έχει σταλεί από τις 5 Μαρτίου, σε μία από τις εφαρμογές αποστολής μηνυμάτων που χρησιμοποιούνται για να επικοινωνούνται τα καλέσματα. Όπως τονίζεται σε αυτό «σε συγκεκριμένη ημερομηνία μέσα στον Απρίλη» θα κορυφωθεί η προσπάθεια για αποδοχή «ενός ανθρωπιστικού αιτήματος, να βρούμε καταφύγιο σε ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα πάντα με τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ψεύτικες ελπίδες

Τα μηνύματα αυτά δημιούργησαν τις ψεύτικες ελπίδες στους πρόσφυγες, ενώ το ερώτημα για το ποιοι ξεκίνησαν για μια ακόμη φορά να διακινούν τις πληροφορίες, επιχειρώντας να παραπλανήσουν εγκλωβισμένους στη χώρα ανθρώπους, δεν έχει ακόμα απαντηθεί.

Σε ένα άλλο κείμενο που δημοσιεύει η ίδια ιστοσελίδα, με αναφορά στο υποτιθέμενο «άνοιγμα των συνόρων», καλεί στην «εξόρμηση» της 4ης και 5ης Απριλίου:

«Οι έξοδοι στις 5/4/2019 από την Θεσσαλονίκη θα ανακοινωθούν τη νύχτα αναχώρησης ή ώρες πριν από την αναχώρηση. Γι αυτό, θα πρέπει να είστε την ίδια μέρα στη Θεσσαλονίκη. Αυτή η μεταφορά δεν περιμένει κανέναν. Επί του παρόντος, υπάρχουν τακτικά λεωφορεία και τρένα, κοστίζουν λιγότερο και είναι πιο εύκολο να φτάσετε. Ο καθένας έχει προσωπική ευθύνη για τον τόπο διαμονής του στη Θεσσαλονίκη μέχρι την ώρα της μετακίνησης. Δεν έχουμε ανακοινώσει το σημείο της Θεσσαλονίκης για να το προστατεύσουμε μέχρι σήμερα και θα το ανακοινώσουμε 24 ώρες πριν την αναχώρηση.

Ο καθένας πρέπει να έχει όλα τα υπάρχοντά του, όπως ρούχα, φαγητό, νερό, κάποια χρήματα και άλλα απαραίτητα για ένα ταξίδι που μπορεί να κρατήσει από μια εβδομάδα ως δέκα ημέρες ή παραπάνω».

Την ίδια ώρα, ο κίνδυνος έχει αναγνωριστεί από πλατφόρμες που χρησιμοποιούν οι αιτούντες άσυλο για την επικοινωνία τους, όπως το Facebook και το WhatsApp, οι οποίες καταβάλλουν προσπάθειες να εμποδίσουν την διακίνηση των ψευδών ειδήσεων, ενημερώνοντας πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σύνορα.

Αποτέλεσμα των παραπάνω καλεσμάτων, όμως, ήταν η συγκέντρωση των προσφύγων και μεταναστών στα Διαβατά και τον Σταθμό Λαρίσης, με την ένταση ανάμεσα στις ομάδες αυτές, που σε πολλές περιπτώσεις μετακινήθηκαν χιλιόμετρα μακρυά από τα σημεία όπου φιλοξενούνταν, να μην έχει καταλαγιάσει, αν και οι περισσότεροι βρίσκονται στο δρόμο της επιστροφής στις δομές για τους αιτούντες άσυλο.

Υποσχέσεις που «δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα»

«Γίνεται μια προσπάθεια να καταλάβουν οι άνθρωποι ότι όλες οι διαβεβαιώσεις και οι υποσχέσεις που τους δόθηκαν δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Διακινδυνεύουν πιο πολλά από αυτά που ελπίζουν να κερδίσουν.

Τους ενημερώνουμε συνέχεια και ήδη έχουν αρχίσει να αποχωρούν», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Κλάπας στο ΑΠΕ, ο οποίος μετέβη χθες, με κλιμάκιο του υπουργείου, στον σταθμό Λαρίσης.

Σημειώνεται πως σε όσους πρόσφυγες είχαν αγοράσει εισιτήρια για το τρένο, τους επεστράφησαν τα χρήματα, ενώ οι προσπάθειες για την ενημέρωση τους σχετικά με το ψευδές των ισχυρισμών ανά τα groups στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τους κινδύνους που εγκυμονούν αυτά τα εγχειρήματα για τους ίδιους, συνεχιζονται από τους αρμόδιους φορείς.
 

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη