Tα εμβόλια κατά του covid-19 και τα τρόφιμα

Δε γνωρίζουμε σήμερα αν αυτή η υψηλή αποτελεσματικότητα ισχύει και όταν το εμβόλιο παρέχεται σε ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα ή ισχύει μόνο για τις περιπτώσεις υγειών ανθρώπων που εμβολιάζονται.

AP 20343344250166

Ο ιός και τα εμβόλια 

Παρά τους αυξημένους αριθμούς διασωληνωμένων ασθενών και θανάτων από τον κορονοϊό, τα νέα που έρχονται από τις φαρμακοβιομηχανίες σχετικά με το νέο εμβόλιο για τον covid-19 είναι μάλλον ενθαρρυντικά. Τα νέα εμβόλια έχουν αποτελεσματικότητα που φτάνει το 95%. 

Αλλά φευ… δεν γνωρίζουμε σήμερα αν αυτή η υψηλή αποτελεσματικότητα ισχύει και όταν το εμβόλιο παρέχεται σε ασθενείς με  υποκείμενα νοσήματα ή ισχύει μόνο για τις περιπτώσεις υγειών ανθρώπων που εμβολιάζονται. Επίσης, ας μην κάνουμε ισχυρές τυμπανοκρουσίες μιας και στην αρχή θα εμβολιαστούν μόνο οι ομάδες υψηλού κινδύνου και θα πρέπει να περάσουν αρκετοί μήνες (ή χρόνος) για να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός!

Από άποψη ψυκτικής αλυσίδας, το πρόβλημα είναι ότι τα μέχρι σήμερα εγκεκριμένα εμβόλια  πρέπει να φυλάσσονται σε θερμοκρασίες -70ο C, θερμοκρασίες που δυσχεραίνει την ασφαλή τους μεταφορά. Ας σκεφτούμε πόσο δύσκολο είναι αυτό από λογιστικής (logistics) άποψης της μεταφοράς και της ψυκτικής αλυσίδας.  

Εκτός όμως από τον αγώνα δρόμου για το εμβόλιο, σε μεγάλα ερευνητικά ιατρικά κέντρα στο εξωτερικό γίνεται και άλλος ένας αγώνας. Εκείνος που παρατηρεί τις μεταλλάξεις του ιού. Στη Μεγάλη Βρετανία, η επιτροπή που μελετά τις γενετικές μεταλλάξεις του ιού ονομάζεται Covid-19 Genomics UK (COG-UK). Σύμφωνα με αυτή την επιτροπή, είναι πιθανό να έχει μεταλλαχθεί η εξωτερική επιφάνεια του ιού (που έχει μικρά «καρφάκια») και έτσι ο ιός ενδέχεται να έχει βρει πιο αποτελεσματικό τρόπο εισόδου στον ανθρώπινο οργανισμό. Η πιο επικίνδυνη μετάλλαξη είναι η λεγόμενη N439K και αυτή απασχολεί πολύ την COG-UK.

Αποτελεσματικότητα εμβολίων

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να θυμίσουμε ότι όλοι οι ιοί είναι δύσκολο να εξαλειφθούν ακόμα και αν έχουμε 100% αποτελεσματικά εμβόλια. Ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται 10.000 φορές κάθε χρόνο και το εμβόλιο της γρίπης περιέχει μόνο δύο (ναι 2!) στελέχη από τα 10.000 στελέχη του ιού. Καταλαβαίνουμε λοιπόν, ότι το εμβόλιο για τον covid-19 δε θα είναι πανάκεια αλλά απλά μια μικρή ασπίδα ειδικά για τους συμπολίτες μας που έχουν λανθάνουσες ασθένειες (π.χ. διαβήτη, παχυσαρκία, καρδιαγγειακά νοσήματα) και είναι πιο ευάλωτοι στον ιό. Ας είμαστε ρεαλιστές: οι ιικές ασθένειες δεν εξαφανίζονται με ένα εμβόλιο.

Αντιφλεγμονώδη τρόφιμα και τρόπος διαβίωσης

Τα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα είναι τρόφιμα που καταπολεμούν τη χρόνια (συστημική) φλεγμονή. Τρόφιμα όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, το ελαιόλαδο, οι ελιές, τα γαλακτοκομικά, οι ξηροί καρποί, το τσάι, τα θαλασσινά, τα ψάρια δεν πρέπει να λείπουν από το τραπέζι μας. Ο λόγος είναι απλός: αυτά τα τρόφιμα μειώνουν τη φλεγμονή, καταπολεμούν τις ΜΜΑ αλλά είναι και η καλύτερη ασπίδα μας κατά του ιού. Πρέπει να ξαναθυμηθούμε αυτή τη διατροφή αλλά παράλληλα να ασκούμαστε (ήπια) τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα. Καλό είναι επίσης να θυμηθούμε τους 9 παράγοντες που βοηθούν σε μακροημέρευση χωρίς ασθένειες όπως έχουν βρεθεί στις λεγόμενες μπλε ζώνες.

Ονομαστικά είναι: φυσική άσκηση, να έχουμε σκοπό στη ζωή μας, να χαλαρώνουμε, να τρώμε μέχρι να νιώσουμε μέχρι 80% πλήρεις, να τρώμε πολλά φρούτα και λαχανικά, κρασί στις 5μμ (μετά το πέρας της εργασίας), να ανήκουμε σε μια κοινότητα, να έχουμε πίστη και να βάζουμε σε πρώτη προτεραιότητα τους ανθρώπους που αγαπάμε. Αλλά για τις μπλε ζώνες θα μιλήσουμε πιο αναλυτικά σε επόμενο άρθρο μας.
 

* Ο Γιάννης Ζαμπετάκης, Πρόεδρος Τμήματος Βιολογικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Λίμερικ στην Ιρλανδία / @yanzabet / https://izab.net/

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

ΦΙΤΕΣΕ

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

Η Φίτεσε υποβιβάστηκε εφέτος από την πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια,…