Newsroom

Newsroom

Τα αποκαλυπτικά πρακτικά με τις ομολογίες Καπράνου

Αποκαλυπτικά στοιχεία για την υπόθεση του προφυλακισμένου για το τοξικό ομόλογο του ΤΣΠΕΑΘ, Δημήτρη Καπράνου, περιλαμβάνουν τα πρακτικά του διοικητικού…

kas

Αποκαλυπτικά στοιχεία για την υπόθεση του προφυλακισμένου για το τοξικό ομόλογο του ΤΣΠΕΑΘ, Δημήτρη Καπράνου, περιλαμβάνουν τα πρακτικά του διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ στις 3 Απριλίου του 2007, που θα συζητηθούν.
Τότε κλήθηκε για εξηγήσεις ο σήμερα προφυλακισμένος για σειρά κακουργημάτων, πρόεδρος του δσ του ΤΣΠΕΑΘ, Δημήτρης Καπράνος.
Υπενθυμίζεται ότι ο Δημήτρης Καπράνος βρίσκεται στη φυλακή από τις 10 Νοεμβρίου με σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα και του ανακριτή.

Οι κατηγορίες που βαρύνουν τον Δημήτρη Καπράνο είναι απιστία, απάτη, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και δωροδοκία. Ο πρώην πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΤΣΠΕΑΘ κατηγορείται για την αγορά από το Ταμείο των δημοσιογράφων, τον Ιούλιο του 2006, του δομημένου ομολόγου των 130 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για τα λεφτά χιλιάδων δημοσιογράφων που ο Δ. Καπράνος με ελλιπέστατο ΔΣ του ΤΣΠΕΑΘ (καθώς τα βασικά μέλη έλειπαν λόγω ασθενείας) συνεδρίασε και αποφάσισε να αγοράσει ένα δομημένο ομόλογο χωρίς να ρωτήσει στην κυριολεξία κανέναν.

Για αυτές τις κινήσεις δεν ήταν ενημερωμένοι, ούτε το διοικητικό συμβούλιου της ΕΣΗΕΑ (όπως προκύπτει και από τα πρακτικά του συμβουλίου) ούτε ο ΕΔΟΕΑΠ και το βασικότερο, ούτε οι ασφαλισμένοι δημοσιογράφοι.

Ο προφυλακισμένος Δ. Καπράνος, όπως προκύπτει και από τα πρακτικά του διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ στο οποίο είχε κληθεί να δώσει εξηγήσεις, παραδέχτηκε μετά από επίμονες ερωτήσεις ότι το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου στις 26 Ιουνίου του 2006, όταν πάρθηκε η απόφαση για το ομόλογο ήταν ελλιπές. Η απόφαση για την αγορά του τοξικού ομολόγου ανέφερε χαρακτηριστικά: «…αποφασίζει ομοφώνως πρώτον την αγορά ομολόγου… δεύτερον την επικύρωση των πρακτικών ως προς το θέμα αυτό αυθημερόν λόγω του επείγοντος».

Μείζον θέμα ανοίγει και ως προς την επιλογή της εταιρείας που διαχειρίστηκε το εν λόγω ομόλογο. Ο Δ. Καπράνος παραδέχεται ότι δεν επιλέχθηκε με διαγωνισμό αλλά μετά από συζητήσεις με διάφορες ενδιαφερόμενες εταιρείες, ενώ στην συνέχεια αποδεικνύεται, όπως φαίνεται και από τα πρακτικά της συνεδρίασης, ότι η εταιρεία ΤΡΩΥΛΟΣ ltd που τελικά επιλέχθηκε δεν είχε καν διαπίστευση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα ακόμη σημείο, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ. Η Νανά Νταουντάκη, τότε μέλος του διοικητικού συμβουλίου ρωτούσε επίμονα τόσο τον Δημήτρη Καπράνο όσο και τον πρώην πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, Πάνο Σόμπολο για μια συνάντηση των δυο με τον τότε υπουργό Επικρατείας, Θόδωρο Ρουσόπουλο ή τον τότε γενικό γραμματέα του υπουργείου με σκοπό να συζητήσουν για το ομόλογο. Πρόκειται για μια συνάντηση την οποία διαψεύδουν, όπως φαίνεται από τα πρακτικά, τόσο ο Πάνος Σομπολός, όσο και ο Δ. Καπράνος. «Πρόεδρε, δεν είχαμε πάει μαζί και μ’ έστειλες πίσω μόνη μου με το αυτοκίνητο, γιατί θα έμενες σε σύσκεψη, στην οποία ήρθε και ο κ. Ρουσόπουλος;», επιμένει στη συνεδρίαση του δσ. της ΕΣΗΕΑ, η κ. Νταουντάκη.

Το www.koutipandoras.gr παραθέτει το επίμαχο απόσπασμα των πρακτικών:

Ν.ΝΤΑΟΥΝΤΑΚΗ: Όχι, δεν κάνατε σωστή διαχείριση, καθόλου σωστή και κυρίως δεν λάβατε υπόψη κανέναν από τους οργανισμούς, που έχουν έννομο συμφέρον στο Ταμείο. Οφείλατε να το κάνετε. Παρ’ όλο που παρεξηγήθηκε ο πρόεδρος, εγώ στην περίπτωση αυτή θα έλεγα έστω μια σύσκεψη προέδρων, αν όχι Δ.Σ., έστω προέδρων. Ούτε αυτό; Εκτός εάν έγινε και δεν θέλεις να το πεις…

Δ.ΚΑΠΡΑΝΟΣ: Δεν έγινε.

Π.ΣΟΜΠΟΛΟΣ: Τι θέλεις να πεις; Ναι, εγώ πήγα εν κρυπτώ με τον Καπράνο και κάναμε την… Τι είναι αυτά τα πράγματα που λες τώρα;

Ν.ΝΤΑΟΥΝΤΑΚΗ: Γιατί, όταν κόπηκε η πίτα, δεν πήγατε εν κρυπτώ; Κύριε Τρίμη δεν ήμασταν όλοι εκεί αλλά έγινε σύσκεψη μόνο των προέδρων;

Δ.ΚΑΠΡΑΝΟΣ: Ποτέ δεν έγινε αυτό.

Ν.ΝΤΑΟΥΝΤΑΚΗ: Μη μου λέτε τέτοια, γι’ αυτό επικαλούμαι τη μαρτυρία του Γεν. Γραμματέα.

Δ.ΚΑΠΡΑΝΟΣ: Σας παρακαλώ, κ. Νταουντάκη. Δεν έγινε ποτέ…

Ν.ΝΤΑΟΥΝΤΑΚΗ: Πρόεδρε, δεν είχαμε πάει μαζί και με έστειλες πίσω μόνη μου με το αυτοκίνητο, γιατί θα έμενες σε σύσκεψη, στην οποία ήρθε και ο κ. Ρουσόπουλος;

Δ.ΚΑΠΡΑΝΟΣ: Δεν έγινε ποτέ…

Π.ΣΟΜΠΟΛΟΣ: Έλα τώρα δεν θα τρώμε την ώρα μας με …

Ν.ΝΤΑΟΥΝΤΑΚΗ: Δεν εμφανίστηκε ο κ. Ρουσόπουλος;

Π.ΣΟΜΠΟΛΟΣ: Δεν ήταν εκεί ο Ρουσόπουλος.

Δ.ΚΑΠΡΑΝΟΣ: Ουδέποτε.

Ν.ΝΤΑΟΥΝΤΑΚΗ: Δεν μου είπες στο τέλος «πάρε το αυτοκίνητο και πήγαινε στην ΕΣΗΕΑ, γιατί τώρα ήρθε ο υπουργός»;

Δ.ΚΑΠΡΑΝΟΣ: Δεν ήρθε κανένας υπουργός, δυστυχώς. Σας λέω εν τιμή δεν ήρθε κανένας υπουργός.

Ν.ΝΤΑΟΥΝΤΑΚΗ: Καλά, πρέπει να σας μαγνητοφωνούμε και να σας βγάζουμε φωτογραφίες; Τι να λέμε δηλαδή; Την άλλη φορά θα βγάλω με το κινητό φωτογραφίες και μην τολμήσετε να με κατηγορήσετε…

(Μιλούν όλοι μαζί).

Ν.ΝΤΑΟΥΝΤΑΚΗ: Ποιος ήταν; Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου;

Δ.ΚΑΠΡΑΝΟΣ: Κανείς.

Π.ΣΟΜΠΟΛΟΣ: Προχωράμε στον κ. Ράμμο τώρα. Νανά, γιατί επιμένεις; Επειδή δηλαδή εσύ έχεις έμμονη ιδέα, να συμφωνήσουμε όλοι;

Ν.ΝΤΑΟΥΝΤΑΚΗ: Επειδή γίνεσαι και προσβλητικός όταν έχεις τη φωλιά σου λερωμένη, σου υπόσχομαι ότι θα κρατάω και μαγνητόφωνο και κινητό. Και δηλώνω δημόσια: Μην τολμήσει και μου κάνει κανείς κριτική, ότι «μας παρακολουθείτε» κ.λ.π., γιατί δεν έχουμε άλλο τρόπο προστασίας εδώ μέσα! Διαψεύδετε και τα μάτια και τα αυτιά μας!

Έβγαλε σύνταξη στον εαυτό του, πριν «σκάσει» το ομόλογο

Όπως προκύπτει ο Δημήτρης Καπράνος λίγο πριν «σκάσει» το σκάνδαλο με το ομόλογο, εγκρίνει για τον εαυτό του, αίτημα του, για να συνταξιοδοτηθεί και αμέσως μετά κάνει αίτημα στο ΕΔΟΕΑΠ ώστε να πάρει και το εφάπαξ ύψους περίπου 57.000 ευρώ. Αμέσως ξεκινάει ένας αγώνας δρόμου από την πλευρά του ΕΔΟΕΑΠ και συγκεκριμένα από την πρόεδρο του, Ελένη Σπανοπούλου αλλά και τον Δημήτρη Τριμη πρώην γραμματέα και νυν προέδρου της ΕΣΗΕΑ, ώστε να διαγραφεί από μέλος της ΕΣΗΕΑ ο Καπράνος με στόχο να μην δικαιούται σύνταξη και εφαπαξ χωρίς όμως να μπορέσουν να τα καταφέρουν με αποτέλεσμα στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2007 ο Δημήτρης Καπράνος να είναι πλέον συνταξιούχος και κάτοχος του εφάπαξ.
Όπως δήλωσε το www.koutipandoras.gr η πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ, Ελένη Σπανοπούλου «Νοιώθω ντροπή. Ο πρώην συνάδελφος πήγε να ανάψει κερί στην εκκλησιά (διότι το Ταμείο μας είναι εκκλησιά) και έκλεψε το παγκάρι. Δεν μπόρεσα να εμποδίσω να πάρει το εφάπαξ» και προσθέτει «θα ήθελα να εξάρω την συμβολή του κ Ζορμπά και του κ. Λέκκα από το ΣΔΟΕ και να πω ότι ο ΕΔΟΕΑΠ θα ζητήσει να οριστεί παράσταση πολιτικής αγωγής στη δίκη».
Όπως αναφέρει στο www.koutipandoras.gr ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ κ. Τρίμης «την ίδια ώρα που ζητούσα στοιχεία από το Ταμείο και δεν μου τα έδινε με αποτέλεσμα να απευθυνθώ στον Συνήγορο του Πολίτη ώστε να βρω τα στοιχεία της κακοδιαχείρισης, την ίδια εποχή η διοίκηση του Ταμείου αγόραζε το ομόλογο».
Διαβάστε εδώ τα αποκαλυπτικά πρακτικά της συνεδρίασης του ΔΣ της Ένωσης Συντακτών

Το… σκέφτεται η Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί

gaza 7

Το… σκέφτεται η Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί

Κατάρ, Αίγυπτος και ΗΠΑ αναμένουν την απάντηση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος - «Αν πρέπει να…

Σε κρίσιμη κατάσταση το 5χρονο αγοράκι που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

2ddc1139 418e 49d4 89e5 2ee2952e483b

Σε κρίσιμη κατάσταση το 5χρονο αγοράκι που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

Διασωληνωμένο στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παίδων - Πιο ελαφρά τραυματίστηκαν τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια του

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

4944461

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

Μετά την θύελλα αντιδράσεων ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας αναμένεται να ασκήσει έφεση στο βούλευμα, αναφέροντας ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί…