Τα "αγκάθια" του Μητσοτάκη που αναγκάζουν τη ΝΔ να σωπαίνει

Αν και η ΝΔ συνηθίζει ακόμη και για ζητήματα όχι τόσο μεγάλης πολιτικής αξίας να απαντά είτε μέσω του γραφείου Τύπου της, είτε με δήλωση του ίδιου του προέδρου της ή έστω του εκπροσώπου Τύπου της στην κυβέρνηση, χθες η απάντηση στις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα κατά την παρουσίαση του τριετούς πλάνου για τη διοικητική μεταρρύθμιση, ήρθε από κάποιο μεσαίο στέλεχος και συγκεκριμένα από τον τομεάρχη Γιώργο Γεωργαντά.

5923ece51dc524d0118b4935

Για τους λάτρεις της σημειολογίας η επιλογή αυτή του Μοσχάτου κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν. Αντιθέτως φαίνεται πως η ΝΔ επέλεξε μια πιο ήπια αντίδραση ώστε να μην μπει στη συνέχεια σε διαδικασία να «απολογηθεί» για τα πεπραγμένα του σημερινού προέδρου κατά τη διάρκεια της δικής του θητείας στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι άλλωστε ο άνθρωπος που ταυτίστηκε όσο κανένας με τις απολύσεις, γεγονός που αναγκάζει τον ίδιο να τηρεί χαμηλούς τόνους.

Αυτό εξάλλου επεσήμανε στην ομιλία του χθες και ο πρωθυπουργός, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι η μόνη «μεταρρύθμιση» που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πολιτικός προϊστάμενος για το Δημόσιο ήταν απολύσεις καθαριστριών και σχολικών φυλάκων, ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση αντιπαραθέτει την ολιστική αξιολόγηση, την κινητικότητα βάσει καταγραφής αναγκών, την πλήρη ψηφιοποίηση του Δημοσίου και την αποκομματικοποίησή του.

Τα «αγκάθια» του Κυριάκου

Πράγματι, αν ανατρέξει κανείς στο πρόσφατο παρελθόν θα διαπιστώσει ότι η μεταρρύθμιση του Δημοσίου δεν ήταν το δυνατό σημείο του κ. Μητσοτάκη. Κατά την διάρκεια της θητείας του στο αρμόδιο υπουργείο, επιχειρήθηκαν άλλωστε καταργήσεις δημοσίων Υπηρεσιών, ενώ στο όνομα της κινητικότητας πολλοί εργαζόμενοι τέθηκαν σε διασημότητα. Ταυτόχρονα όμως, επιχειρήθηκαν και καταργήσεις συγκεκριμένων οργανικών θέσεων με απώτερο σκοπό την απόδοσή τους σε ιδιωτικά συμφέροντα παρόλο που στοιχίζουν πολύ περισσότερο στον προϋπολογισμό.

Ταυτόχρονα, στο επίκεντρο της πολιτικής του σημερινού προέδρου της ΝΔ βρέθηκαν απολύσεις, πράγμα που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι μόνο τη διετία ’13-’14 ενέταξε στο καθεστώς της διαθεσιμότητας περίπου 25.000 υπαλλήλους. Παρά πάντως τη διάθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να προχωρήσει όπως έλεγε σε 9.000-10.000 απολύσεις τελικά μόνο 1.000 εργαζόμενοι απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους και τούτο, διότι οι υπόλοιποι δικαιώθηκαν στα δικαστήρια.

Το σκάνδαλο της αξιολόγησης και οι διορισμοί

Εκτός των παραπάνω, δεν είναι εύκολο να ξεχαστεί και το σύστημα αξιολόγησης που πέρασε ο κ. Μητσοτάκης. Η καθιέρωση του συστήματος της συγκριτικής αξιολόγησης στη βάση υποχρεωτικών ποσοστώσεων (25% άριστα, 60% μέτρια, 15% αρνητικά) παρότι είχε συναντήσει την αντίδραση των επιστημονικών φορέων του χώρου ψηφίστηκε από τη Βουλή, τελικά όμως δεν εφαρμόστηκε. Αντιθέτως Μετά την καθολική αντίδραση των δημοσίων υπαλλήλων, με μια κομψή παραδοχή της αποτυχίας του, ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε στο νέο σύστημα αξιολόγησης, που ουσιαστικά αποτελούσε επιστροφή στο σύστημα του 1992.

Ένα ακόμη «αγκάθι» βέβαια για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι οι διορισμοί κομματικών προσώπων για τους οποίους σήμερα η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση. Επί Μητσοτάκη όμως διορίστηκαν στο γραφείο του 25 σύμβουλοι. Ήταν μάλιστα τόσοι οι διορισμοί που η Ένωση Αποφοίτων της ΕΣΔΔΑ κατήγγειλε «ρεσάλτο του κομματικού κράτους», υπογραμμίζοντας ότι το σύστημα είναι διαμορφωμένο ώστε να διαρκέσουν μόνο οι μεταβατικές διατάξεις. Ως αποτέλεσμα, θα παρέμεναν επί μακρόν σε θέσεις ευθύνης γενικοί γραμματείς και διευθυντές που είχαν επιλεγεί από τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων.

Ταυτόχρονα, ο κ. Μητσοτάκης κατηγορήθηκε για αδιαφάνεια, κυρίως λόγω της απόφασής του να καταργήσει την υποχρέωση δημοσίευσης των ισολογισμών στις εφημερίδες, αλλά και εξαιτίας των αλλαγών που έκανε στην Διαύγεια. Εντυπωσιακή ήταν παράλληλα και η προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να πληρώνονται υποχρεώσεις χωρίς να έχει προηγηθεί η σχετική ανάρτηση στη Διαύγεια. Η ρύθμιση αυτή επιχειρήθηκε να περάσει ως τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και τελικά αποσύρθηκε από την Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Ξέσπασε η μητέρα του Καλλιάνου: «Ακρωτηρίασαν τον άνδρα μου σε ένα απλό δωμάτιο» – Ο γιατρός πήρε φακελάκι (Video)

image 6

Ξέσπασε η μητέρα του Καλλιάνου: «Ακρωτηρίασαν τον άνδρα μου σε ένα απλό δωμάτιο» – Ο γιατρός πήρε φακελάκι (Video)

Στη συνέχεια μιλώντας για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έζησε ο σύζυγος της είπε…

«Μακιγιαρίστηκαν και διασύρθηκαν….» – Η «πράσινη» Παπαφωτίου απάντησε στο σεξιστικό δημοσίευμα για τις βολεϊμπολίστριες του Ολυμπιακού (video)

profile player 960x540 24

«Μακιγιαρίστηκαν και διασύρθηκαν….» – Η «πράσινη» Παπαφωτίου απάντησε στο σεξιστικό δημοσίευμα για τις βολεϊμπολίστριες του Ολυμπιακού (video)

Σπουδαίες δηλώσεις από την Αθηνά Παπαφωτίου η οποία υπερασπίστηκε της αθλήτριες του Ολυμπιακού σχετικά με…

Κούγιας: Καρφιά σε Άδωνι για την υπόθεση Καλλιάνου – «Μου έχει κάνει πολύ κακή εντύπωση η συμπεριφορά του» (video)

InCollage 20240426 151036859

Κούγιας: Καρφιά σε Άδωνι για την υπόθεση Καλλιάνου – «Μου έχει κάνει πολύ κακή εντύπωση η συμπεριφορά του» (video)

«Εδώ έχουμε μια ακραία υπεράσπιση του συστήματος και αγνοείται το τι συνέβη», τόνισε ο Αλέξης…