Τα ξαδέλφια Σαμαρά παραδέχονται την ύπαρξή τους στη λίστα Λαγκάρντ

Με επιστολή τους στο koutipandoras.gr τα ξαδέλφια του Αντώνη Σαμαρά παραδέχονται πως είναι αυτοί που βρίσκονται στη λίστα Λαγκάρντ και όχι κάποια συνώνυμα πρόσωπα. Εκφράζουν απορία γιατί ενώ είναι γνωστή η λίστα από το 2012, εμφανίζεται τώρα το δημοσίευμα, το οποίο θεωρούν λιβελογράφημα με σκοπό να πληγεί ο Σαμαράς.

570b4eb41dc52405098b4598

Διαβάστε την επιστολή αλλά και την απάντηση του Κώστα Βαξεβάνη:

«Κύριε Βαξεβάνη,

Διαβάσαμε το ανυπόγραφο κείμενο στην ιστοσελίδα που διευθύνετε (https://www.koutipandoras.gr/article/kai-ta-prwta-adelfia-toy-samara-sth-lista-lagkarnt#disqus_thread).

Ως ημερομηνία και ώρα δημοσίευσης εμφανίζεται η 10η Απριλίου 2016 και ώρα 13:31. Μας προκαλεί εντύπωση η άμεση δημοσίευση 181 σχολίων, τα περισσότερα αν όχι το σύνολό τους ανώνυμα και υβριστικά χωρίς κάποιο ειδικό βάρος ή συμβολή στο θέμα. Θεωρούμε ότι το κείμενο είναι λιβελογράφημα που θέλει να πλήξει τον Αντώνη Σαμαρά.

Σημειώνουμε ότι τα ονόματά μας είχαν δημοσιευθεί στην έντυπη έκδοση του HotDoc το 2012 όταν δημοσιεύσατε την «Λίστα Lagarde». Είναι συνεπώς γνωστά εδώ και περισσότερο από τρία χρόνια. Μεγάλη μερίδα του τύπου καθώς και ιστοσελίδες αναδημοσίευσαν την λίστα αυτή, κάνοντας μάλιστα και μνεία της συγγενικής μας σχέσης με τον Αντώνη Σαμαρά. Στην περίπτωση του σημερινού δημοσιεύματος απλώς αναμασάτε παλαιότερα στοιχεία με τον μόνο πρόδηλο σκοπό να πλήξετε στον τέως πρωθυπουργό.

Στο δημοσίευμά σας αναφέρονται εκτενώς προσωπικά δεδομένα που μας αφορούν αμφότερους, σχετικά με τους λογαριασμούς που είχαμε στην Τράπεζα HSBC. Λυπούμαστε που δεν προνοήσατε για την διαγραφή τους. Για το θέμα αυτό έχουμε τις επιφυλάξεις κάθε νομίμου δικαιώματός μας. Είναι επίσης άσκοπο να πρέπει να αναφερθεί κανείς στην νομιμότητα της προέλευσης των αποδεδειγμένα φορολογημένων χρημάτων που κατείχαμε στην εν λόγω τράπεζα, καθώς η στόχευση του εν λόγω αρθρογράφου είναι άλλη: ο Αντώνης Σαμαράς.

Αναρωτιόμαστε σε ποια χώρα του δυτικού κόσμου δημοσιοποιούνται ανεξέλεγκτα προσωπικά δεδομένα, με τα πλέον απαράδεκτα υπονοούμενα για κρυφές συναλλαγές και αποκρύψεις στοιχείων συγγενών πολιτικών προσώπων, για διαπλεκόμενα οικογενειακά συμφέροντα και ότι άλλο η κακόπιστη αυτή μορφή της δημοσιογραφίας σκαρφίζεται κάθε λίγο. Η δυτική κουλτούρα της ορθής δημοσιογραφίας βασίζεται στην ενδελεχή διερεύνηση των πηγών προέλευσης της όποιας πληροφορίας, στην εκτενή διερεύνηση των στοιχείων που έρχονται στο φως και τέλος στην δημοσίευση αυτών με αυστηρό δημοσιογραφικό τρόπο, που να μην δέχεται αμφισβήτηση από κανέναν.

Σε ότι αφορά την ουσία του δημοσιεύματός σας, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

Δεν θεωρούμε ότι ο ξάδερφός μας απέκρυψε τη συγγενική μας σχέση, αντίθετα έχει αναφερθεί πολλές φορές στις οικογενειακές του καταβολές και στον πατέρα μας και την φυλάκισή του στα χρόνια της δικτατορίας των συνταγματαρχών. Οι συγγενικές σχέσεις δεν υποδηλώνουν και οικονομικές σχέσεις. Δεν απολογούμαστε για τις συγγενικές μας σχέσεις. Τα δε στοιχεία των προσώπων της Λίστας Λαγκαρντ είναι γνωστά, όπως αναφέρουμε και παραπάνω, εδώ και τουλάχιστον 3 χρόνια.

Τέλος λυπούμαστε για τον τρόπο με τον οποίο προσπαθείτε να πλήξετε πολιτικά τον Αντώνη Σαμαρά. Για εμάς, άλλο είναι η πολιτική αντιπαράθεση και άλλο η λιβελογραφία.

Λυπούμαστε ακόμη και για τον τρόπο που η παρούσα κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο φιλικός ή αντιπολιτευόμενος σε αυτόν τύπος – έντυπος και ηλεκτρονικός -, υιοθέτησαν άκριτα τις «αποκαλύψεις» σας.

Ζητούμε τη δημοσίευση όλης της επιστολής μας ως απάντηση στο σημερινό λιβελογράφημά σας και με την αντίστοιχη προβολή. Η δημοσίευση της επιστολής στο τμήμα των σχολίων των αναγνωστών δεν θεωρείται δημοσίευση της απάντησης από την πλευρά μας.

Με μεγάλη λύπη

Αλέκος Π. Ζάννας

Επιμελητής του αρχείου Πηνελόπης Δέλτα

Πρόεδρος των Φίλων των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ)

Ανδρέας Π. Ζάννας

Αρχιτέκτονας».

Η απάντηση του Κώστα Βαξεβάνη: Έχετε δικαίωμα να είσαστε και στη λίστα Λαγκάρντ και να τιμάτε τον άνθρωπο που έκανε Γενικό Γραμματέα Υπουργείου το στρατοδίκη του πατέρα σας

Η ύπαρξή κάποιου στη λίστα Λαγκάρντ, όπως έχουμε γράψει από τη δημοσίευση της λίστας Λαγκάρντ, δεν ενοχοποιεί κανένα για την παρουσία του. Πρέπει όμως να σημειώσω, πως αυτοί που ενοχοποίησαν επί 4 χρόνια όσους ήταν στη λίστα, ήταν αυτοί που προσπάθησαν με κάθε τρόπο να κρύψουν τη λίστα, να την εμφανίσουν μη αξιοποιήσιμη ακόμη και παράνομη μόνο και μόνο για να καλύψουν το σύστημα της διαπλοκής και της φοροδιαφυγής που προστάτευαν.

Έτσι δημιούργησαν στον κόσμο καχυποψία και την εντύπωση πως όποιος είναι στη λίστα είναι φοροφυγάς. Αν έπρατταν το αυτονόητο, να ελέγξουν δηλαδή όσους είναι στη λίστα, όπως έκαναν πολλά ευρωπαϊκά κράτη, στη συνείδηση του κόσμου θα ήταν απλώς μια λίστα υπό έλεγχο και όχι κάποιοι που τους κρύβουν οι κυβερνώντες.

Ο κύριος Βενιζέλος που πρωτοστάτησε σε αυτή την υπόθεση, δήλωνε πως η λίστα είναι παράνομη και δεν περιέχει τίποτα σπουδαίο. Το δήλωνε μάλιστα ευθαρσώς στα κανάλια αυτών που ήταν στη λίστα και τους απέκρυπτε.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και ξάδερφός σας, όχι μόνο δεν προχώρησε την έρευνα, αλλά κάλυψε τον στενό συνεργάτη του Σταύρο Παπασταύρου, ο οποίος είχε καταθέσεις 5,5 εκ που δεν καλύπτονταν από τα εισοδήματά του. Τις μέρες που έβγαινε η λίστα, ο “λίσταρχος” Παπασταύρου διαπραγματευόταν το μέλλον της χώρας δίπλα στο Σαμαρά, ο οποίος δήλωσε αργότερα μέσα στη Βουλή πως θα επιθυμούσε δέκα Παπασταύρου.

Το περιοδικό και εγώ προσωπικά έχουμε υποστεί ένα ανελέητο κυνηγητό γι’ αυτή τη δημοσίευση από την κυβέρνηση Σαμαρά. Ακόμη και η Επιτροπή της Βουλής για τη λίστα, με εντολή και πλειοψηφία Σαμαρά, προσπάθησε να με ενοχοποιήσει για τη δημοσίευση και την κριτική που άσκησα με αρθρογραφία μου στο εξωτερικό. Στη δε Επιτροπή συμμετείχαν ο Μ. Βαρβιτσιώτης του οποίου η οικογένεια (Λαναρά) πρωταγωνιστεί στη λίστα και ο Άδωνις Γεωργιάδης του οποίου η σύζυγος έχει επίσης εμπλοκή στη λίστα.

Ο καθένας λοιπόν αντιλαμβάνεται πως όλες οι διαδικασίες με «εντολή Σαμαρά» ήταν συγκαλυπτικές.

Σήμερα αποκαλύπτεται πως τόσο η οικογένεια της συζύγου του Αλέξανδρου Σαμαρά όσο και εσείς είσαστε στη λίστα. Και για τις δύο περιπτώσεις, ο Αντώνης Σαμαράς, δεν έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει. Να δηλώσει δηλαδή ο ίδιος ότι συγγενείς του είναι στη λίστα αλλά αυτό δεν είναι κάτι δεσμευτικό για την αλήθεια. Αντιθέτως σιώπησε, ευελπιστώντας πως η έρευνα θα σταματήσει ή θα την σταματήσει ο ίδιος. Μόλις προχθές διέρρευσε μέσω κύκλων του πως όσοι έγραφαν για την οικογένεια της νύφης του είναι συκοφάντες, αλλά και πάλι ξέχασε να πει ποιά είναι η αλήθεια σε σχέση με τη συκοφαντία που αορίστως ανέφερε.

Η προκαταβολική ενοχοποίησή σας λοιπόν, προέρχεται από το Σαμαρά και τη στάση του. Εμείς καταγράψαμε απλώς την αλήθεια.

Όσα αναφέρετε για παρουσίαση των προσωπικών σας δεδομένων από τις καρτέλες σας στη λίστα Λαγκάρντ, είναι στοιχεία τα οποία είναι ελεύθερα στο διαδίκτυο. Από τις διευθύνσεις των σπιτιών σας έως τα τηλέφωνά σας και τους αριθμούς ταυτότητας υπάρχουν στις καταχωρίσεις του ΟΤΕ, σε ΦΕΚ και σε δικές σας ιστοσελίδες. Έτσι άλλωστε έγινε η διασταύρωση από τη μεριά των δημοσιογράφων πως πρόκειται για εσάς και όχι για συνωνυμία.

Δεν κάνουμε καμιά προσπάθεια να χτυπήσουμε το Σαμαρά, αλλά να αποκαλύψουμε την αλήθεια που συνδέεται με ένα δημόσιο πρόσωπο που διετέλεσε πρωθυπουργός. Έχετε κάθε δικαίωμα να τον εκτιμάτε ή να προσπαθείτε να τον καλύψετε, αλλά πρώτα πρέπει να απαντηθεί από τον ίδιο και όχι από εσάς, γιατί δεν έκανε ξεκάθαρο στον κόσμο πως στη λίστα που δεν προωθούσε ιδιαίτερα, υπήρχαν συγγενείς τους. Στην περίπτωση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και των συγγενών του, αυτό δεν ήταν απλώς ένα ηθικό θέμα αλλά ένα ποινικό που τον οδήγησε στο Ειδικό Δικαστήριο.

Δεν ξέρω πάντως αν στην εκτίμηση που διαφαίνεται από το κείμενό σας στο πρόσωπο του Σαμαρά, συνυπολογίζεται πως είναι ο πρωθυπουργός που έκανε Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, τον Θανάση Ανδρεουλάκο, τον στρατοδίκη που καταδίκασε τον πατέρα σας, αντιστασιακό επί Χούντας Παύλο Ζάννα. Και αυτού η οικογένεια είναι στη λίστα Λαγκάρντ. Είδατε κάτι συμπτώσεις;

Κώστας Βαξεβάνης».

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

ΦΙΤΕΣΕ

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

Η Φίτεσε υποβιβάστηκε εφέτος από την πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια,…