Newsroom

Newsroom

Συρία: Πάνω από 2 εκατομμύρια πρόσφυγες

Πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Συρία, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Περίπου το ένα εκατομμύριο…

Πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Συρία, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Περίπου το ένα εκατομμύριο πρόκειται για παιδιά.

Ο εμφύλιος στη χώρα έχει πάρει τη ζωή από 110.000 ανθρώπους. Πριν από ένα χρόνο, ο αριθμός των σύρων προσφύγων μόλις που άγγιξε τις 230.000.

«Η Συρία έχει μεταβληθεί στη μεγάλη τραγωδία του αιώνα, σε αποτρόπαιη ανθρωπιστική καταστροφή με δεινά και ρυθμούς εξόδου για τον πληθυσμό άνευ προηγουμένου στην πρόσφατη ιστορία. Η μόνη παρηγοριά είναι ο ανθρωπισμός και το αίσθημα αδελφοσύνης που επιδεικνύουν οι γειτονικές χώρες υποδεχόμενες τόσους πρόσφυγες και σώζοντάς τους τη ζωή», τονίζει στη σχετική ανακοίνωση ο Υπατος Αρμοστής Αντόνιο Γκουτέρες.

Η ηθοποιός και πρέσβειρα καλής θέλησης της Υπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες Αντζελίνα Ζολί σημείωσε πως «εάν η κατάσταση συνεχίσει να επιδεινώνεται με τον ρυθμό αυτό, ο αριθμός των προσφύγων θα αυξηθεί και ορισμένες γειτονικές χώρες είναι πιθανόν να φθάσουν σε σημείο μη επιστροφής».

«Ο κόσμος είναι τραγικά κατακερματισμένος ως προς τον τρόπο τερματισμού της συριακής σύρραξης. Αλλά δεν πρέπει να υπάρχει καμία διαφωνία για την ανάγκη ανακούφισης των δεινών των ανθρώπων, ούτε αμφιβολία για την υποχρέωση της παγκόσμιας κοινότητας να προσπαθήσει περισσότερο. Οφείλουμε να συντρέξουμε τα εκατομμύρια των αθώων ανθρώπων που εκδιώκονται από τις εστίες τους και να αυξήσουμε τις ικανότητες των γειτονικών χωρών να διαχειρισθούν αυτήν την εισροή» προσφύγων, είπε.

Στους 2 εκατ. πρόσφυγες περιλαμβάνονται άτομα που έχουν καταγραφεί ή αναμένουν να καταγραφούν ως πρόσφυγες. Η Αίγυπτος, το Ιράκ, η Ιορδανία, ο Λίβανος και η Τουρκία είναι οι βασικές χώρες υποδοχής της πλειονότητας των σύρων προσφύγων.

Παράλληλα, όπως σημειώνει η Ύπατη Αρμοστεία, περίπου 4,25 εκατομμύρια άνθρωποι είναι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της Συρίας. Το σύνολο των προσφύγων εντός και εκτός Συρίας ανέρχεται σε 6 εκατομμύρια, αριθμός που δεν έχει προηγούμενο σε καμία χώρα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη διάσκεψη, σε υπουργικό επίπεδο, των χωρών υποδοχής των σύρων προσφύγων για την ενίσχυση της διεθνούς αρωγής.

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

ΦΙΤΕΣΕ

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

Η Φίτεσε υποβιβάστηκε εφέτος από την πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια,…