Συρία: 11.000 πρόσφυγες κινδυνεύουν να πεθάνουν από το κρύο

Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες κινδυνεύουν να χάσουν τις ζωές τους από το κρύο στη Συρία, καθώς βροχές και πλημμύρες έχουν καταστρέψει τις παράγκες και τα καταφύγιά τους.

Συρία πλημμύρες βροχές

Καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν, εθελοντές που δραστηριοποιούνται στην περιοχή προειδοποιούν ότι τουλάχιστον 11.000 εκτοπισμένοι διατρέχουν «σοβαρό κίνδυνο». Στο μεταξύ, σφοδρές καταιγίδες βάλλουν στρατόπεδα και στο Λίβανο.

Ο κίνδυνος για τους πρόσφυγες είναι ιδιαίτερα σοβαρός αυτό το Σαββατοκύριακο, οπότε αναμένονται εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες –τα θερμόμετρα στην επαρχία Ιντλίμπ ήδη δείχνουν -1°C.

Όπως μεταδίδει ο Guardian, η κατάσταση είναι φρικτή και στο Λίβανο, όπου τα στρατόπεδα Σύρων προσφύγων βάλλονται από ισχυρούς ανέμους, βροχή και χιόνι εδώ και μία εβδομάδα. Σύμφωνα, δε, με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, 361 περιοχές που «φιλοξενούν» εκτοπισμένους έχουν επηρεαστεί.

Την Πέμπτη, τα Ηνωμένα Έθνη επιβεβαίωσαν πως ένα κοριτσάκι οκτώ ετών από τη Σύρο πέθανε στο Λίβανο, αφότου γλίστρησε και έπεσε σε ένα ποτάμι στη διάρκεια καταιγίδας.

Στη βορειοδυτική Συρία, η Save the Children διανέμει πλαστικά σεντονόπανα σε εκτοπισμένες οικογένειες. Σύμφωνα με την Caroline Anning, υπεύθυνη στη φιλανθρωπική οργάνωση για τη Συρία, την περασμένη χρονιά καταγράφηκαν περιπτώσεις μωρών που πέθαναν από τον παγετό. Όπως τόνισε, φέτος περισσότεροι άνθρωποι είναι εκτεθειμένοι στο κρύο και αντιμετωπίζουν θανάσιμο κίνδυνο.

«Ο αριθμός των ανθρώπων που μετακινήθηκαν προς το Ιντλίμπ στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου είναι τεράστιος και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να αυξηθούν», εξήγησε η Anning. «Είδαμε, πριν από περίπου δύο μήνες, να εντείνεται η βία στον νότο και χιλιάδες άνθρωποι να καταφεύγουν προς τα βόρεια. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα τεταμένη», κατέληξε.

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη