Το Σύνταγμα «μεταμορφώνεται» σε κόμικ

Ο Σλοβένος δημιουργός κόμικς Ζόραν Σμίλιανιτς απέδειξε ότι ακόμη και τα νομικά κείμενα μπορούν να πάρουν πιο κοινωνική «μορφή». 

NewsRoom 23/09/2019 | 14:51

Ακούγοντας τη λέξη Σύνταγμα, πολλοί είναι αυτοί που χάνονται σε έναν λαβύρινθο νομικών όρων και επεξηγήσεων. Άλλοι αναζητούν την ιστορική του πορεία, ενώ ορισμένοι, όπως ο Σλοβένος δημιουργός κόμικς Ζόραν Σμίλιανιτς (Zoran Smiljanic), μεταμορφώνουν κάτι αυστηρό και προκαθορισμένο, σε διαδραστική και διασκεδαστική ευκαιρία γνωριμίας.

Ο Ζόραν Σμίλιανιτς απέδειξε - όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του σλοβενικού Τύπου, αποσπάσματα των οποίων αναδημοσιεύει το πρακτορείο ειδήσεων STA- ότι ακόμη και τα νομικά κείμενα μπορούν να πάρουν πιο κοινωνική "μορφή". Ετσι, δημιούργησε κόμικς που μεταφέρουν την ουσία και το πνεύμα του Συντάγματος της Σλοβενίας, όχι όμως με το "παραδοσιακό" αυστηρό ύφος , αλλά ως ένα βιβλίο με πρωταγωνιστές εφήβους που ανακαλύπτουν την ουσία του Συντάγματος.

Η έκθεση με το κόμικς του Σμίλιανιτς (το βιβλίο κόμικς δημοσιεύθηκε αρχικά το 2011, έλαβε ψηφιακή "μορφή" το 2017 και μεταφράστηκε στα ιταλικά και τα αγγλικά) παρουσιάζεται στη Λιουμπλιάνα (μέχρι και τις 3 Δεκεμβρίου 2019) και αποτελεί μέρος μίας κοινής πρωτοβουλίας που είχε η σλοβενική Βουλή και το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας για τον πρόσφατο εορτασμό της 20ής επετείου από την έγκριση του Συντάγματος.

Πρωταγωνιστές του κόμικς που δημιούργησε ο Σμίλιανιτς, δύο έφηβοι ο Μίχα και η Μάγια που ακολουθούν το δικό τους ταξίδι, ανακαλύπτοντας με χιουμοριστικό και επεξηγηματικό τρόπο την παρουσίαση των άρθρων του Συντάγματος. Τα άρθρα του Συντάγματος δεν είναι ένα θέμα που μπορεί εύκολα να συζητηθεί με τα παιδιά, αλλά η "ερμηνεία" του Σμίλιανιτς φαίνεται ότι τους κεντρίζει την περιέργεια και το ενδιαφέρον, δήλωσε ο πρόεδρος του σλοβενικου κοινοβουλίου Ντέγιαν Ζιντάν, στη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης κόμικς.

Ο Ζόραν Σμίλιανιτς είναι καλλιτέχνης που ειδικεύεται σε κόμικς, εικόνες και κινούμενα σχέδια. Εργάζεται επίσης ως κριτικός, αρθρογράφος και κινηματογραφιστής.