Newsroom

Newsroom

Συνελήφθη ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ

Συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος συλλήψεως που εκδόθηκε από τη Σουηδία.…

Συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος συλλήψεως που εκδόθηκε από τη Σουηδία.

Ο 39χρονος Αυστραλός αντιμετωπίζει κατηγορίες για βιασμό και σεξουαλική παρενόχληση.

Αντιμετωπίζει ενώπιον των σουηδικών αρχών μία κατηγορία για παράνομο εξαναγκασμό, δύο κατηγορίες για παράνομο εξαναγκασμό, δύο κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση και μία κατηγορία για βιασμό, για πράξεις του τον Αύγουστο του 2010″, αναφέρεται σε ανακοίνωση της αστυνομίας του Λονδίνου.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει τις κατηγορίες “αβάσιμες” και το γεγονός ότι βγαίνουν αυτή τη στιγμή “εξαιρετικά ενοχλητικό”.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο Τζούλιαν Ασάνζ συνελήφθη στις 9.30 (ώρα Βρετανίας και GMT) κατόπιν ραντεβού σε αστυνομικό τμήμα του Λονδίνου και εντός της ημέρας, θα προσαχθεί σε δικαστήριο του Γουέστμίνστερ στο Λονδίνο.

Ο δικηγόρος του Ασάντζ είχε ανακοινώσει νωρίτερα την πρόθεση του πελάτη του να παραδοθεί στις βρετανικές Αρχές, τονίζοντας ότι ο πελάτης του ήθελε να μάθει περισσότερα για τις κατηγορίες που του προσάπτουν και να αποκαταστήσει το όνομά του.

Ο δικηγόρος έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι θα ασκήσει έφεση σε ενδεχόμενη απόφαση έκδοσης του Ασάνζ, εκφράζοντας την ανησυχία του για πιθανή έκδοσή του προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι ΗΠΑ από την πλευρα τους, τον απειλούν με δίωξη, ως απάντηση για τη σταδιακή δημοσίευση εδώ και πολλές ημέρες από το WikiLeaks 250.000 αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων που αφορούν σχεδόν όλα τα μεγάλα διεθνή ζητήματα. Παρόλα αυτά, δεν εφει βρεθεί ακόμα αποδεκτή διατύπωση κατηγορητηρίου.

Εάν μία απόφαση για έκδοση ληφθεί τελικά, ο Ασάνζ έχει στη διάθεσή του 7 ημέρες για να ασκήσει έφεση. Οι διαδοχικές εφέσεις προκαλούν κάθε φορά την αναπομπή της υπόθεσης σε πιο υψηλόβαθμο δικαστικό όργανο, σε μία διαδικασία που είναι πιθανόν να διαρκέσει πολλούς μήνες.

Εκπρόσωπος του ιστότοπου WikiLeaks ανακοίνωσε ότι η σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ δεν μεταβάλλει τα σχέδια για τη δημοσίευση νέου υλικού και ο ίδιος έχει δηλώσει ότι η λειτουργία του ιστότοπου θα συνεχιστεί και στο Λονδίνο και αλλού.

Πηγή: skai.gr

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

ΦΙΤΕΣΕ

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

Η Φίτεσε υποβιβάστηκε εφέτος από την πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια,…