Newsroom

Newsroom

Συνεχίζεται η μεταφορά αμάχων από το Azovstal

Το Σεβεροντόνετσκ περικυκλώνει ο ρωσικός στρατός

bus 4

Ένα τρίτο λεωφορείο, που μετέφερε 23 πολίτες, αναχώρησε σήμερα, Παρασκευή, από την χαλυβουργία Azovstal στη Μαριούπολη, η οποία πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις, μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο τον απεσταλμένο του ρωσικού πρακτορείου RIA στην περιοχή.

Νωρίτερα, άλλοι 25 άμαχοι – μεταξύ των οποίων ήταν παιδιά – μεταφέρθηκαν με δύο λεωφορεία από το Αζοφστάλ σε ένα κέντρο υποδοχής στην πόλη Μπεζιμένε, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων.

Ουκρανοί αξιωματούχοι είχαν κατηγορήσει σήμερα τη Ρωσία ότι παραβίασε την εκεχειρία που είχε στόχο την απομάκρυνση πολλών αμάχων που παραμένουν παγιδευμένοι σε υπόγεια των εγκαταστάσεων της βομβαρδισμένης χαλυβουργίας.

 

Μάχες συγκλόνισαν τα εδάφη του Azovstal κατά τη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης, αφού οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στο συγκρότημα όπου κρατούνταν οι τελευταίοι Ουκρανοί μαχητές, ακόμη και όταν μια αυτοκινητοπομπή εκκένωσης επρόκειτο να φτάσει για να βοηθήσει στη διάσωση των εναπομεινάντων αμάχων.

Η αποστολή της αυτοκινητοπομπής βρισκόταν σε εξέλιξη – πρόκειται για την τρίτη προσπάθεια εκκένωσης αμάχων σε μία από τις πιο βάναυσες μάχες του πολέμου, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη και τους Ουκρανούς αξιωματούχους.

Ωστόσο, παρέμενε ασαφές εάν οι άμαχοι θα μπορούσαν να φτάσουν στα οχήματα εκκένωσης εν μέσω των ανελέητων βομβαρδισμών και των πυρών πυροβολικού, που έχουν μετατρέψει το εργοστάσιο σε ένα ερείπιο που ένας αξιωματούχος της πόλης ονόμασε «εικόνα απόλυτης κόλασης».

Ζελένσκι: Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο Ουκρανοί «αναγκάστηκαν» να πάνε στη Ρωσία

Περισσότεροι από «500.000 Ουκρανοί έχουν απελαθεί στη Ρωσία» από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε στο μεταξύ ο πρόεδρος της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια ομιλίας στο κοινοβούλιο της Ισλανδίας.

Ο Ζελένσκι είπε: «Αναγκάστηκαν να πάνε εκεί. Τα έγγραφα και τα μέσα επικοινωνίας τους κατασχέθηκαν. Τους στέλνουν σε μακρινές περιοχές για να αφομοιωθούν εκεί». Στην ομιλία του στο ισλανδικό κοινοβούλιο, ο Ζελένσκι υπογράμμισε τους αιώνες δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών και ευχαρίστησε την Ισλανδία για τη συμμετοχή στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Τα ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν να εισβάλουν στο Σεβεροντόνετσκ

Την ίδια ώρα, ο Ολεξάντ Στρίουκ, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Σεβεροντόνετσκ, δήλωσε: Η πόλη είναι σχεδόν περικυκλωμένη από ρωσικά και (αποσχιστικά) στρατεύματα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ. Προσπαθούν να εισβάλουν στην πόλη μέσα από κοντινά χωριά.

Πρόκειται για την πιο ανατολική πόλη της Ουκρανίας που κατέχει το Κίεβο.

Η κατάληψη του Σεβεροντόνετσκ θα ήταν ένα σημαντικό κέρδος για τον ρωσικό στρατό, ο οποίος έχει επικεντρώσει εκ νέου τις προσπάθειές του στην κατάληψη ολόκληρης της ανατολικής περιοχής του Ντονμπάς, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι συνεχιζόμενες μάχες διεξάγονταν σε ένα χωριό ακριβώς βόρεια της πόλης, είπε ο Στρίουκ.

«Ο ουκρανικός στρατός μέχρι στιγμής απέκρουε αυτές τις επιθέσεις, αλλά οι Ρώσοι πίεζαν. Η πόλη κρατάει, αλλά μπορεί κανείς να νιώσει ότι προσπαθούν να κυκλοφορήσουν».

Περίπου 15.000 άνθρωποι παρέμειναν στο Σεβεροντόνετσκ, το οποίο είχε πληθυσμό περίπου 100.000 πριν από τον πόλεμο. Οι περιφερειακές αρχές εδώ και εβδομάδες παροτρύνουν τον κόσμο να εγκαταλείψει την πόλη.

Ο Μπάιντεν εγκρίνει νέο πακέτο στρατιωτικής, την Κυριακή η τηλεδιάσκεψη των G7

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται τις επόμενες ημέρες να εγκρίνει ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, αξίας τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του πρακτορείου Reuters.

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι αξιωματούχοι, οι οποίοι δεν κατονομάζονται, το νέο πακέτο πιθανότατα θα περιλαμβάνει πυρομαχικά για οπλικά συστήματα όπως π.χ. τα αυτοκινούμενα πυροβόλα Howitzer.

Εν τω μεταξύ, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι διέψευσε την αναφορά μέσων ενημέρωσης ότι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες βοήθησαν την Ουκρανία να εξοντώσει Ρώσους στρατηγούς.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και οι υπόλοιποι ηγέτες της G7 θα πραγματοποιήσουν συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε διαδικτυακή συνάντηση την Κυριακή, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Ο ανεκδιήγητος Τραμπ εξισώνει τους διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης με τους νεοναζί της Σάρλοτσβιλ

5a621d8a1dc5248e048b4573 1

Ο ανεκδιήγητος Τραμπ εξισώνει τους διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης με τους νεοναζί της Σάρλοτσβιλ

«Η Σάρλοτσβιλ δεν ήταν τίποτε απολύτως, τίποτε σε σύγκριση με το επίπεδο μίσους που έχετε…