Συνεδρίαση στο Μαξίμου με το βλέμμα στην ατζέντα του φθινοπώρου

Με στόχο τον σχεδιασμό του κυβερνητικού έργου εν όψει του φθινοπώρου συνεδριάζει υπό τον πρωθυπουργό το άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου.

5763de991dc524fd798b4650

Στις συσκέψεις της Δευτέρας ο Αλέξης Τσίπρας συζήτησε με τους συνεργάτες του και με κυβερνητικά στελέχη τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν πριν την Σύνοδο των ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου και της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Υπενθυμίζεται ότι η Σύνοδος των ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου, θα πραγματοποιηθεί στις 9 Σεπτεμβρίου, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου.

Βασικός στόχος της Συνόδου στην οποία θα λάβουν μέρος οι ηγέτες της Γαλλίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Κύπρου, θα είναι η διερεύνηση της δυνατότητας των χωρών της Μεσογείου να επηρεάσουν την ευρωπαϊκή ατζέντα, σε θέματα όπως η υπεράσπιση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου, η ανάπτυξη αλλά και το προσφυγικό.

Η επίσκεψη στη ΔΕΘ

Όσον αφορά την ΔΕΘ, κεντρικός άξονας της ομιλίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ θα είναι ο απολογισμός του κυβερνητικού έργου και κυβερνητικές προτάσεις με ορίζοντα το 2021 «ώστε το 2021 να είμαστε κανονική χώρα με κανονική ανεργία» όπως τόνιζαν κυβερνητικές πηγές.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε στους συνεργάτες του ότι το αναπτυξιακό πρόγραμμα είναι αλληλένδετο με το κοινωνικό καθώς «Δεν έχει σημασία μόνο να μεγαλώνει η πίτα αλλά και να μοιράζεται πιο δίκαια».

Συντονισμός του κυβερνητικού έργου

Στο άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο, τίθενται επί τάπητος ακόμα και θέματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος της Παιδείας ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή από το αρμόδιο υπουργείο, στις 30-31 Αυγούστου.

Ακόμη, στη συζήτηση και ο περαιτέρω συντονισμός στις επενδύσεις και η δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών η οποία θα γίνει στον χρόνο που ήδη έχει ανακοινωθεί από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Εντός Σεπτεμβρίου στο πρόγραμμα της κυβέρνησης είναι:

• να ψηφιστεί από τη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής 2017-2020

• να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του εξορθολογισμού των ειδικών μισθολογίων που αφορά σε στρατιωτικούς, δικαστικούς, καθηγητές πανεπιστημίου και γιατρούς του ΕΣΥ

• να νομοθετηθεί το νέο μόνιμο σύστημα κινητικότητας στο Δημόσιο και να ενεργοποιηθούν οι εφαρμοστικές διατάξεις για το νέο καθεστώς αξιολόγησης

• να αναλυθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να τροποποιηθεί το νομικό πλαίσιο για την εξωδικαστική διευθέτηση

• να αλλάξει το νομικό πλαίσιο της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων

Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα πρέπει να έχουν προχωρήσει μια σειρά εκκρεμότητες που σχετίζονται κυρίως με τις ιδιωτικοποιήσεις:

• να επιτευχθεί συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών για τη στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων

• να μεταφερθεί στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων η δεύτερη ομάδα των ΔΕΚΟ

• να μεταφερθούν στο ΤΑΙΠΕΔ οι μετοχές του ΟΤΕ και να ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις που σχετίζονται με τη συντήρηση του δικτύου σιδηροδρομικής υποδομής

• να γίνουν οι αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών και του ΤΧΣ

• να διοριστεί συμβούλιο της νέας Αρχής Εσόδων

• να εκκινήσει ο διαγωνισμός της ΔΕΗ για την πώληση τουλάχιστον του 20% του ΑΔΜΗΕ

Τελεσίγραφο του Iσραήλ: Μια εβδομάδα προθεσμία στη Χαμάς για τους ομήρους αλλιώς επιτίθεται στη Ράφα

tanks israel

Τελεσίγραφο του Iσραήλ: Μια εβδομάδα προθεσμία στη Χαμάς για τους ομήρους αλλιώς επιτίθεται στη Ράφα

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απειλεί εδώ και μήνες να εισέλθει στη Ράφα.