Συνεχίζεται ο «κατήφορος» για την ελευθερία του τύπου στην Ελλάδα -Τι αναφέρουν οι πρώτες εκθέσεις

Μια από τα ίδια σε ότι αφορά την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στη χώρα μας. Τα όσα αναφέρουν οι δύο πρώτές σχετικές εκθέσεις για το 2023 δείχνουν δυστυχώς μια περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης με τις ευθύνες της κυβέρνησης πλέον να μην μπορούν να κρυφτούν.

ελευθερια τυποσ

Οι εκθέσεις τόσο του Economist όσο και της Media Freedom Rapid Response κάνουν λόγο για έλλειψη ελευθερίας των δημοσιογράφων «να ερευνούν δυσάρεστες αλήθειες». Για συνεχή κρούσματα λογοκρισίας «σε θέματα που
σχετίζονται με την αστυνομία, τον στρατό και την εκκλησία». Για παρενοχλήσεις, απειλές και βία κατά δημοσιογράφων. Ειδική αναφορά γίνεται και στις διώξεις που έχει υποστεί ο Κ. Βαξεβάνης αλλά και άλλοι δημοσιογράφοι για το σκάνδαλο Novartis.

Τα έργα και οι ημέρες της κυβέρνηση των… «κοριών» έχουν ξεχωριστή θέση και στις δυο εκθέσεις. Η υπόθεση χαρακτηρίζεται ως σκάνδαλο με το «κράτος να εμπλέκεται σε υποκλοπές δημοσιογράφων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν. Και πάλι, στην έκθεση της της Media Freedom Rapid Response, γίνονται εκτενής αναφορές στις αποκαλύψεις του Documento.

To ενδιαφέρον είναι πως συνδέουν τον πρωθυπουργικό ανιψιό και πρώην Γ.Γ της κυβέρνησης κ. Γ. Δημητριάδη και με μια άλλη πτυχή του σκανδάλου. Η εκδικητική αγωγή (Slapp) που έχει ασκήσει εναντίον των Reporters United, με
στόχο την παύση των αποκαλύψεων και τη φίμωση των δημοσιογράφων, χαρακτηρίζεται ως η πιο σημαντική αυτού του είδους των αγωγών εναντίον του Τύπου.

 

Υπενθυμίζεται πως με τροπολογία στο ν.4915/2022 η κυβέρνηση έκανε ακόμα πιο ευάλωτα τα έντυπα που ασκούν ερευνητική δημοσιογραφία σε εκδικητικές αγωγές φίμωσης. Πλέον, εάν μια εφημερίδα καταδικαστεί λόγω μιας τέτοιας
αγωγής (και συνήθως οι αγωγές SLAPP εναντίον εφημερίδων ζητούν υπέρογκα ποσά) χάνει κάθε ελπίδα να παραμείνει εν λειτουργία. Είναι μια διάταξη που πλήττει ευθέως τα συνεταιριστικά, συνεργατικά σχήματα και όχι μόνο μιας και
οδηγεί -με βεβαιότητα- σε λουκέτο έντυπα τα οποία δεν έχουν ισχυρούς και πλούσιους ιδιοκτήτες, οι οποίοι να μπορούν να καλύψουν ενδεχόμενες χρηματικές ποινές.

Αυτοί είναι ίσως μερικοί από τους βασικούς λόγους που η κα. Γιουροβα τα «έψαλε» στον άνθρωπο «ειδικών αποστολών» του Πρωθυπουργού, Γ. Γεραπετρίτη προχθές (σημ.07.02.2023). Όπως ανέφερε χθες σε ανάρτηση της η ευρωπαία Επίτροπος, τόνισε στον κ. Γεραπετρίτη πως «οι δημοσιογράφοι πρέπει να προστατεύονται από την χρήση κακόβουλων λογισμικών και η ελευθερία του Τύπου να εξασφαλίζετα

Κι αν κρίνουμε από το ύφος του υπουργού Επικρατείας -στις φωτογραφίες που δημοσίευσε η ίδια η Επίτροπος- μάλλον δεν ήταν αυτά που ήθελε να ακούσει από την κα. Γουροβα. (φωτογραφίες από στο σχετικό tweet)

Μετά από όλα αυτά δεν αποτελεί παράδοξο γιατί το Μαξίμου, κυβερνητικά στελέχη αλλά και βουλευτές της πλειοψηφίας έτρεξαν να κρύψουν την «αυτοψία» της εκπρόσωπου του ΟΑΣΕ για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης, Τερέζα Ριμπέϊρο στη χώρα μας. Και πως να μην σπεύσουν να περάσουν την επίσκεψη στα μουλωχτά, χωρίς ούτε μισή ανακοίνωση για τις επαφές, όταν η ίδια η κα. Ριμπέϊρο σε ανακοίνωση της δηλώνει πως οι υποκλοπές θέτουν σε κίνδυνο τις θεμελιώδεις αξίες της δημοσιογραφίας και εμποδίζουν τους δημοσιογράφους να ασκήσουν μια σημαντική δημοκρατική λειτουργία.

536870

Το τραγελαφικό είναι πως οι κυβερνητικοί «άριστοι» των διώξεων, της χειραγώγησης και των υποκλοπών, παρουσίασαν στην κα. Ριμπέϊρο, ως μέτρο ενίσχυσης της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα, την κατάργηση της διάταξης για τα fake news. Το περίφημο, δηλαδή, άρθρο 191 του Ποινικού Κώδικά το οποίο οι ίδιοι είχαν ψηφίσει και με το οποίο επέβαλαν προληπτική λογοκρισία στα ΜΜΕ. Το άρθρο για το οποίο ξεσηκώθηκαν άπαντες εντός και εκτός συνόρωνκαι για το οποίο υπήρξε σκληρή παρέμβαση της Κομισιόν. Το ίδιο άρθρο το οποίο τελικά αναγκάστηκαν να αποσύρουν -με τροπολογία- λίγο πριν τα Χριστούγεννα και να επαναφέρουν την διάταξη όπως ακριβώς ίσχυε πριν το 2019. Η «γαλάζια» αριστεία σε όλο της το «επιτελικό» μεγαλείο.

Με την κατάσταση λοιπόν να πηγαίνει από το κακό στο…χείριστο και στο θέμα της ελευθερίας του Τύπου, οδεύουμε προς τις εκλογές. Με αγωγές να επικρέμανται πάνω από Μέσα τα οποία αποκαλύπτουν σκάνδαλα της Κυβέρνησης, με διώξεις σε όσους ασκούν ερευνητική δημοσιογραφία ακόμα σε αυτό τον τόπο, με στοχοποιήσεις μη «αρεστών» δημοσιογράφων και παρακολουθήσεις «ενοχλητικών» ρεπόρτερ. Αλλά και με τον Κώδικα Δεοντολογίας του ΕΣΡ να ετοιμάζεται να επιβάλλει σιωπητήριο σε όσους έχουν το…θράσος να ασκούν κριτική στον Κ. Μητσοτάκη ή έχουν τολμούν να εκφράσουν διαφορετικές απόψεις από εκείνες της υπερσυντηρητικής Δεξιάς. Η διαβούλευση για τον Κώδικα Δεοντολογίας, ο οποίος αν παραμείνει ως έχει θα καταλήξει Κώδικας Λογοκρισίας, ολοκληρώνεται στις 20 Φλεβάρη. Η Κυβέρνηση φαίνεται πως έχει αποφασίσει να τον μετατρέψει σε νόμο του κράτους με Προεδρικό Διάταγμα, όπως έπραξε και με την υποβάθμιση των πτυχίων των καλλιτεχνών.

Ο κ. Μητσοτάκης και η «αυλή» του προσπαθούν με Λουδοβίκεια εμμονή και αλαζονεία, σε μια εκλογική χρονιά και με την προεκλογική περίοδο να τρέχει ήδη, να επιβάλλουν με κάθε τρόπο, κόστος και μέσο, να ακούγεται η δική τους και μόνο φωνή. Να θεσπίσουν νέους, ακόμα πιο σκληρούς αποκλεισμούς και να γείρουν αποφασιστικά υπέρ τους την ήδη κεκλιμένη μιντιακή «πλάστιγγα».

Πρόκειται για μια συνειδητή προσπάθεια η οποία έχει ξεκινήσει από το 2019 και την υπαγωγή της ΕΡΤ, του ΑΠΕ-ΜΠΕ αλλά και της ΕΥΠ στο πρωθυπουργικό γραφείο. Η οποία συνεχίστηκε με τις Λίστες Πέτσα, οι οποίες -όπως προέκυψε από την Εξεταστική Επιτροπή- επίσης «έφευγαν» και αυτές από το πρωθυπουργικό Γραφείο. Κορυφώθηκε δε με τις υποκλοπές, τους «κοριούς» και τις παρακολουθήσεις, τα πειστήρια των οποίων δείχνουν, που αλλού; Στο Πρωθυπουργικό Γραφείο.

Η θέση της Έλενας Ακρίτα για την υπόθεση Καλλιάνου: «Με όλο το σεβασμό στον πόνο του…»

Ακρίτα

Η θέση της Έλενας Ακρίτα για την υπόθεση Καλλιάνου: «Με όλο το σεβασμό στον πόνο του…»

«H δήλωση του βουλευτή («εκλιπαρεί» υπουργό να…μεσολαβήσει) είναι ηθικά και πολιτικά ελεγκτέα», αναφέρει με εμφατικό…

Νέα προφυλάκιση για τη δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή ο «Κοντός», ηθικός αυτουργός της επίθεσης

ΜΑΤπΡέντη

Νέα προφυλάκιση για τη δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή ο «Κοντός», ηθικός αυτουργός της επίθεσης

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε ένας ακόμη εκ των πέντε ηγετικών στελεχών της εγκληματικής οργάνωσης των χουλιγκαν…