Newsroom

Newsroom

Συναγερμός: Συνεδριάζει εκτάκτως η Επιτροπή για τις λοιμώξεις – Τι θα γίνει με τις μάσκες

Για ποιους λόγους η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων έχει βάλει εκτάκτως στο τραπέζι τη μερική επιστροφή της μάσκας.

engin akyurt sY7897 Sps0 unsplash

Λόγω σημαντικής αύξησης που καταγράφεται τόσο στα κρούσματα όσο και στις νοσηλείες λόγω covid-19, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τον κορονοϊό του υπουργείου Υγείας συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα, Πέμπτη (28/12).

Παράλληλα, η γρίπη έχει περάσει σε επιδημική φάση, ενώ αύξηση παρατηρείται και στα κρούσματα αναπνευστικού συγκυτιακού ιού-RSV. Στα παιδιατρικά νοσοκομεία, οι αναμονές στα Επείγοντα είναι πολύωρες, ενώ γενικά το σύστημα έχει αρχίσει να πιέζεται.

Για το λόγο αυτό, η Επιτροπή έχει βάλει στο τραπέζι τη μερική επιστροφή της μάσκας, τουλάχιστον για τις μονάδες υγείας. Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν πως δεν συζητείται το ενδεχόμενο για υποχρεωτική χρήση της στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Σε κάθε περίπτωση, για την πρόληψη των ιώσεων γενικότερα συστείνεται η χρήση μάσκας σε χώρους με συγχρωτισμό, ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες. Υπενθυμίζεται, επίσης η ανάγκη υγιεινής των χεριών και ο συχνός αερισμός των κλειστών χώρων. Όσοι δε, έχουν συμπτώματα όπως βήχα, πονόλαιμο και πυρετό θα πρέπει να αποφεύγουν τις επαφές με άλλους και κυρίως με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Γιατί είναι κρίσιμη η επόμενη έκθεση του ΕΟΔΥ

Οι νοσηλείες ασθενών με Covid-19 αυξάνονται, εντούτοις ερωτηματικό παραμένει όσον αφορά στην επίδραση της αύξησης αυτής στις διασωληνώσεις και τους θανάτους.

«Παρατηρείται μία αυξητική τάση στις νοσηλείες. Το θετικό είναι ότι δεν έχουμε δει ακόμα επίδραση στις διασωληνώσεις, γεγονός που καταδεικνύει ότι, λόγω της ανοσίας και της χορήγησης αντιιικών φαρμάκων, η νόσος έχει περιοριστεί σημαντικά. Τουλάχιστον προς το παρόν…», αναφέρει μιλώντας στο Insider ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, μέλος ΔΣ του ΕΟΔΥ, Δημήτριος Παρασκευής.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, τα διαγνωσμένα εβδομαδιαία κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας είναι 36.379, ενώ η θετικότητα αυξήθηκε κατά 2 μονάδες, αγγίζοντας το 17,70%. Ωστόσο, οι αριθμοί είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτεροι, καθώς τα περιστατικά που διαγιγνώσκονται στο σπίτι με self test δεν δηλώνονται στις υγειονομικές αρχές.

Οι νέες εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 200, φτάνοντας τις 1.373, καταγράφοντας μια αύξησης της τάξης του 45%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο εβδομαδιαίο αριθμό κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες. Μάλιστα, ο αριθμός των νέων εισαγωγών κατά την τελευταία εβδομάδα (11-17 Δεκεμβρίου) ήταν υψηλότερος από τον αντίστοιχο αριθμό, κατά την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022.Οι νέες εισαγωγές ασθενών σε ΜΕΘ ήταν 26, ενώ οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 62 (+3) και οι θάνατοι τους 60 (+6).

Η επόμενη επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, η οποία λόγω της εορταστικής περιόδου θα δημοσιευτεί την Παρασκευή (29/12) αντί της Πέμπτης (28/12), αναμένεται να δείξει κατά πόσο η επίδραση του ιού έχει περιοριστεί όσον αφορά στις διασωληνώσεις και τους θανάτους.

«Περιμένουμε να συνεχιστεί η αύξηση στις απλές νοσηλείες, ωστόσο, εκτιμώ ότι η επίδραση στις βαριές νοσηλείες θα είναι μικρή. Συνήθως το αποτύπωμα σε διασωληνώσεις και θανάτους είναι ορατό μετά από μία έως δύο εβδομάδες, κατά συνέπεια η επόμενη έκθεση είναι κρίσιμη. Κανονικά θα πρέπει να φανεί το αποτύπωμα. Εάν δεν είναι ορατό, σημαίνει ότι η επίδραση του ιού είναι μικρή όσον αφορά στη βαριά νόσηση», εξηγεί ο καθηγητής.

Αναγκαία τα μέτρα ατομικής προστασίας

Παρόλα αυτά και παρά το γεγονός ότι οι καιρικές συνθήκες είναι ακόμα καλές, οι ειδικοί επισείουν την προσοχή κατά τις γιορτινές συγκεντρώσεις.

«Παρότι ο καιρός είναι καλός, τον περισσότερο χρόνο τον περνάμε σε εσωτερικούς χώρους. Εξάλλου έχει φανεί πως οι καιρικές συνθήκες δεν παίζουν καθοριστικό ρόλο. Μην ξεχνάμε ότι το 2022 είχαμε μεγάλο κύμα μέσα στον Ιούλιο», τονίζει ο κ. Παρασκευής και επισημαίνει τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν οι πολίτες, ιδιαίτερα κατά την εορταστική περίοδο, που έρχεται σε επαφή με περισσότερο κόσμο:

  • Μάσκα σε χώρους με συγχρωτισμό
  • Οι ευπαθείς ομάδες να κάνουν τεστ όταν έχουν συμπτώματα ή όταν υπάρχει υποψία επαφής υψηλού κινδύνου, ούτως ώστε να διαγνωστούν όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα και να απευθυνθούν στο γιατρό για χορήγηση αντιιικών φαρμάκων
  • Οι υπόλοιποι, εφόσον εμφανίζουν συμπτώματα θα πρέπει να περιορίσουν τις επαφές τους, ιδιαίτερα με άτομα των ευπαθών ομάδων, και να κάνουν συχνά τεστ
  • Σε κάθε περίπτωση καλό θα ήταν οι πολίτες να κάνουν ένα self test πριν από τις εορταστικές συγκεντρώσεις, εάν πρόκειται να έρθουν σε στενή επαφή με άτομα των ευπαθών ομάδων
  • Επαρκής αερισμός και υγιεινή των χεριών.

Με πληροφορίες από το insider.gr

23 λόγους για τους οποίους θα κινηθεί δικαστικά για τον θάνατο του πατέρα του ο Γ. Καλλιάνος

kallianos

23 λόγους για τους οποίους θα κινηθεί δικαστικά για τον θάνατο του πατέρα του ο Γ. Καλλιάνος

Απευθυνόμενος στη διοίκηση του νοσοκομείου «Αττικόν», το Διοικητικό Συμβούλιο της Επαγγελματικής Ένωσης Αγγειοχειρουργών Ελλάδος (ΕΕΑΕ), στην…

Μοριοδοτούμενα σεμινάρια έως και 10 μόρια σε συνεργασία με το ΚΔΒΜ Πελοποννήσου στη σχολική ψυχολογία και στην ειδική αγωγή

eikona2

Μοριοδοτούμενα σεμινάρια έως και 10 μόρια σε συνεργασία με το ΚΔΒΜ Πελοποννήσου στη σχολική ψυχολογία και στην ειδική αγωγή

Η έναρξη των μαθημάτων του επόμενου κύκλου είναι 17 Μαΐου 2024.

Σοκ στη Νάουσα: Ιδιοκτήτης στάβλου παρενόχλησε ανήλικα κορίτσια σε εκδρομή ενώ έκαναν ιππασία (Video)

ναουσα

Σοκ στη Νάουσα: Ιδιοκτήτης στάβλου παρενόχλησε ανήλικα κορίτσια σε εκδρομή ενώ έκαναν ιππασία (Video)

Ο διευθυντής του Γυμνασίου κατήγγειλε τον 59χρονο ιδιοκτήτη του στάβλου