Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καλεί όλα τα μέλη του να πολεμήσουν τον ISIS

Να συμμετάσχουν στον πόλεμο ενάντια στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στη Συρία και το Ιράκ και να διπλασιάσουν τις προσπάθειες τους για να αποτρέψουν άλλες επιθέσεις της οργάνωσης κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών χθες όλα τα κράτη μέλη του Οργανισμού.

cover
NewsRoom 21/11/2015 | 10:16

Να συμμετάσχουν στον πόλεμο ενάντια στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στη Συρία και το Ιράκ και να διπλασιάσουν τις προσπάθειες τους για να αποτρέψουν άλλες επιθέσεις της οργάνωσης κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών χθες όλα τα κράτη μέλη του Οργανισμού.

Τα 15 κράτη μέλη του ΣΑ υιοθέτησαν ομόφωνα το ψήφισμα που υπέβαλε η Γαλλία, με το οποίο καλεί να ληφθούν «όλα τα αναγκαία μέτρα» για να αντιμετωπιστεί το Ισλαμικό Κράτος, που ανέλαβε την ευθύνη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της περασμένης Παρασκευής στο Παρίσι.

«Το Ισλαμικό Κράτος αποτελεί μια παγκόσμια και πρωτόγνωρη απειλή για την διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», υπογραμμίζεται στο κείμενο του ψηφίσματος.

Παράλληλα καλούνται «όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ, που έχουν την ικανότητα, να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα...στα εδάφη που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του ΙΚ...στη Συρία και το Ιράκ». Επιπρόσθετα ζητείται από τα κράτη να εντείνουν τις προσπάθειες τους για να περιορίσουν το ρεύμα των ξένων που επιδιώκουν να πολεμήσουν με την οργάνωση στο Ιράκ και τη Συρία, να αποτρέψουν και να εμποδίσουν την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

«Καλωσορίζω όποιον επιτέλους ξύπνησε και εντάχθηκε στην ομάδα που καταπολεμά τρομοκράτες» , δήλωσε ο πρεσβευτής της Συρίας στον ΟΗΕ, Μπασάρ Τζαφάρι, στους δημοσιογράφους, πριν την ψήφιση του γαλλικού σχεδίου ψηφίσματος.

Οι κινήσεις Κάμερον

Ο πρωθυπουργός Κάμερον δεσμεύτηκε ότι θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει υποστήριξη στο βρετανικό κοινοβούλιο για την διεξαγωγή αεροπορικών επιθέσεων ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον υποστήριξε ότι η υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ του ψηφίσματος για την ανάληψη δράσης ενάντια στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στο Ιράκ και τη Συρία δείχνει ότι ο κόσμος στέκεται ενωμένος εναντίον αυτού του «κακού», ενώ παράλληλα δεσμεύτηκε ότι θα ασκήσει πίεση ώστε να εξασφαλίσει μεγαλύτερη υποστήριξη μέσα στο βρετανικό κοινοβούλιο για την διεξαγωγή επιθέσεων από την Πολεμική Αεροπορία της Βρετανίας ενάντια στους τζιχαντιστές του ΙΚ στο Ιράκ και τη Συρία.

«Η Βρετανία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους συμμάχους της που μάχονται ενάντια στο ΙΚ στη Συρία. Εγώ (με τη σειρά μου) θα συνεχίσω να επισημαίνω ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα από την μεριά μας και να εξασφαλίσουμε την υποστήριξη μέσα στο κοινοβούλιο για τη δράση –που πιστεύω ότι είναι απαραίτητο η Βρετανία να αναλάβει, για να θωρακίσουμε την δική μας ασφάλεια– σε μέρος μιας αποφασιστικής διεθνούς στρατηγικής», δήλωσε ο Κάμερον σε χθεσινή ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, έπειτα από την ομόφωνη ψήφιση από το ΣΑ του γαλλικού σχεδίου για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους.

«Αυτή είναι μια σημαντική στιγμή. Σήμερα ο κόσμος έχει ενωθεί ενάντια στο ΙΚ. Η διεθνής κοινότητα συνασπίστηκε και αποφάσισε να συντρίψει αυτό το κακό, που απειλεί τους ανθρώπους κάθε χώρας και κάθε θρησκείας», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Όπως σημείωσε παράλληλα χθες ο πρεσβευτής της Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη Μάθιου Ράικροφτ, η προσπάθεια του Κάμερον να ξεκινήσει η Βρετανία αεροπορικές επιθέσεις ενάντια στο ΙΚ στη Συρία ενδεχομένως να τονώθηκε από το ψήφισμα του ΣΑ.

«Το ψήφισμα είναι ένα κάλεσμα για ανάληψη δράσης από τα κράτη μέλη του Οργανισμού που έχουν την ικανότητα να λάβουν με όλα τα απαραίτητα μέτρα ενάντια στο ΙΚ και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις», δήλωσε ο Ράικροφτ στους δημοσιογράφους.

«Πιστεύω ότι αυτό αποτελεί ένα ισχυρό μέρος της επιχειρηματολογίας που προσπαθεί να αναπτύξει ο πρωθυπουργός για τους όρους του ρόλου της Βρετανίας στη Συρία και αλλού», σημείωσε.

Την Πέμπτη ο Κάμερον δήλωσε ότι θα παρουσιάσει στο κοινοβούλιο μια «εκτενή στρατηγική» για την αντιμετώπιση του ΙΚ, που θα περιλαμβάνει τη διεξαγωγή αεροπορικών επιθέσεων της βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας στη Συρία.

Τα σχέδια του για βομβαρδισμό των δυνάμεων του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ το 2013 είχαν καταψηφιστεί από την πλειοψηφία των μελών του βρετανικού κοινοβουλίου.

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.