Newsroom

Newsroom

Συμβιβασμός στο προσφυγικό μετά τον εκβιασμό, Frontex στα σύνορα

Σε μια σειρά από κινήσεις προχώρησε η κυβέρνηση προκειμένου να ικανοποιήσει σε κάποιο βαθμό τα ζητήματα των υπερ-συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης που εκβιάζουν από χθες Πέμπτη τη χώρας μας με έξοδο από τη ζώνη Σένγκεν. Τα ζητήματα αυτά κι η σύνδεσή τους με το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το Σένγκεν περιγράφονται αναλυτικά σε εσωτερικό έγγραφο του προεδρίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που διέρρευσε χθες Τρίτη στους Financial Times. Παράλληλα με επιστολή του ο Λιθουανός Επίτροπος που επισκέφθηκε τη Λέσβο, παρουσιάζει την Ελλάδα ως τριτοκοσμική χώρα, βάζοντας κι αυτός ένα λιθαράκι στο "στρίμωγμα" της Ελλάδας.

eidomeni 13 1

Σε μια σειρά από κινήσεις προχώρησε η κυβέρνηση προκειμένου να ικανοποιήσει σε κάποιο βαθμό τα ζητήματα των υπερ-συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης που εκβιάζουν από χθες Πέμπτη τη χώρας μας με έξοδο από τη ζώνη Σένγκεν. Τα ζητήματα αυτά κι η σύνδεσή τους με το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το Σένγκεν περιγράφονται αναλυτικά σε εσωτερικό έγγραφο του προεδρίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που διέρρευσε χθες Τρίτη στους Financial Times. Παράλληλα με επιστολή του ο Λιθουανός Επίτροπος που επισκέφθηκε τη Λέσβο, παρουσιάζει την Ελλάδα ως τριτοκοσμική χώρα, βάζοντας κι αυτός ένα λιθαράκι στο “στρίμωγμα” της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο αυτό, η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας κατέθεσε χθες μετά από παρέμβαση του αρμόδιου υπουργού κ. Γ. Μουζάλα, αίτημα για ενεργοποίηση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ειδομένη, την Αττική και τα νησιά του Αιγαίου λόγω της προσφυγικής κρίσης. Συγκεκριμένα, ζητούνται μεταξύ άλλων ασθενοφόρα, κρεβάτια, κινητές τουαλέτες κ.ά. 

Παράλληλα, επήλθε συμφωνία της κυβέρνησης με την Frontex, ώστε η τελευταία να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στα σύνορα της χώρας με την ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Frontex, οι υπάλληλοί της, που θα εγκατασταθούν στα σύνορα, θα βοηθήσουν με την ταυτοποίηση των μεταναστών. Το ότι η Αθήνα ως χθες είχε αρνηθεί να ζητήσει τη συνδρομή της στα σύνορα με την ΠΓΔΜ με το επιχείρημα, πως η φύλαξη των συνόρων αποτελεί αποκλειστικά εθνική αρμοδιότητα, είχε προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια στα κράτη-μέλη της ΕΕ και τους κύκλους που βρίσκονται πίσω από το χθεσινό εσωτερικό κείμενο που διέρρευσε στους Financial Times.

Πέρα από αυτά, η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα για την ανάπτυξη της Ομάδας Αμεσης Επέμβασης της Frontex (RABIT) στα νησιά του Αιγαίου, προκειμένου να ενισχυθεί η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Και οι τρεις αυτές κινήσεις αποβλέπουν στην εκτόνωση του κλίματος που έχει δημιουργηθεί και το οποίο, εσκεμμένα ή μη, τροφοδοτεί μια άτυπη συζήτηση για ενδεχόμενη έξοδο της χώρας μας από το ευρωπαϊκό οικοδόμημα γενικότερα.

Γεροβασίλη: Ψευδή όσα λέγονται ότι δεν ζητήθηκε βοήθεια από τη Frontex

Απαντώντας ουσιαστικά στους κύκλους από την Ευρώπη που ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα δεν έχει αξιοποιήσει τη βοήθεια που της έχει παρασχεθεί στο προσφυγικό, η Όλγα Γεροβασίλη είπε πως όχι μόνο έχει ζητήσει βοήθεια αλλά δεν της έχει δοθεί ως έπρεπε. 

«Η Ελλάδα έχει ζητήσει τη βοήθεια της Frontex με επίσημα αιτήματα και τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Από όσα ζητήθηκαν η Frontex ανταποκρίθηκε περίπου στο 1/10», υποστήριξε, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, το πρωί της Παρασκευής. 

Η κυβερνητική εκπρόσωπος απέκλεισε επίσης για άλλη μια φορά το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι έχει καθυστερήσει η δημιουργία των hot spots, αλλά πρόσθεσε ότι έχουν εντατικοποιηθεί οι ενέργειες ώστε η χώρα να είναι συνεπής στη συγκεκριμένη υποχρέωση ως τα τέλη του χρόνου.

Ποιοί είναι αυτοί που θέλουν την Ελλάδα εκτός Σένγκεν ή χώρα – φρούριο

Το ερώτημα που προκύπτει είναι ποιά είναι αυτά τα κράτη – μέλη και οι κύκλοι που πιέζουν τη χώρα μας είτε να αποδεχθεί την κοινή φύλαξη των συνόρων της με τη Frontex είτε να βγει από τη ζώνη Σένγκεν. 

Μιλώντας χθες στη βουλή, ο κ. Μουζάλας παραδέχτηκε πως μεμονωμένες χώρες προσπαθούν να προκαλέσουν τέτοιο πρόβλημα για τη χώρα μας και ότι επιχειρείται το θέμα να τεθεί μέσω προπαρασκευαστικών εγγράφων, ενόψει της σημερινής συνεδρίασης των υπουργών Εσωτερικών υποθέσεων στις Βρυξέλλες. Κατονόμασε μάλιστα την Ουγγαρία ως μία από αυτές.

Πρόκειται για την Ουγγαρία, με τον ακροδεξιό, τύπου Σαμαρά, πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν. Είναι η Ουγγαρία που ύψωσε πρώτη φράχτη στα σύνορά της και είναι ο Όρμπαν που πρώτος και δημόσια είχε καταγγείλει την Ελλάδα ως «πηγή» του προσφυγικού προβλήματος και είχε ζητήσει, από τις 15 Οκτωβρίου, «να πάμε νότια και να σφραγίσουμε τα ελληνικά σύνορα».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Σλοβακία, της οποίας ο πρωθυπουργός κι ο υπουργός Οικονομικών υπήρξαν οι πλέον πιστοί σύμμαχοι – ακόλουθοι του Σόιμπλε στις κρίσιμες στιγμές της διαπραγμάτευσης το πρώτο εξάμηνο του έτους, με τη γνωστή κατάληξη. 

Συνοδοιπόροι τους και οι βαλτικές χώρες, με τον Επίτροπο από τη Λιθουανία να ρίχνει λάδι στη φωτιά με επιστολή του προς το Κολέγιο των Επιτρόπων. Πρόκειται για τον Επίτροπο για την Υγεία και την Ασφάλεια Τροφίμων, Βυτένις Αντριουκάιτις, ο οποίος αφού επισκέφτηκε τη Λέσβο, παρουσίασε τις δομές υποδοχής ως τριτοκοσμικές. “Ήμουν σε μια ακτή, όταν έφτασε μια μικρή βάρκα, όπου βρίσκονταν γυναίκες και παιδιά, κάποια άρρωστα, κάποια απλών εξαντλημένα, παγωνένα και αφυδατωμένα. Δεν υπήρχε μέρος για την εξέταση ή την περίθαλψή τους.[…] κανένα ασθενοφόρο, καμία κουβέρτα. Πρόεδρε, δεν ήμουν στην Αφρική. Τα είδα όλα αυτά εδώ, στην ΕΕ, στο νησί της Λέσβου, στην Ελλάδα.΄Σοκαρίστηκα, έφριξα…”, φέρεται να έγραψε ο Επίτροπος στους συναδέλφους του.

ΦΩΤΟ: ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, eurokinissi

Κασσελάκης για Τέμπη: Ζητώ την επίσπευση των ερευνών μετά τις νέες πληροφορίες για το ξυλόλιο

Κασσελάκης 2

Κασσελάκης για Τέμπη: Ζητώ την επίσπευση των ερευνών μετά τις νέες πληροφορίες για το ξυλόλιο

«Υπήρχε παράνομη μεταφορά υλικού από την εμπορική αμαξοστοιχία; Ανιχνεύτηκε ξυλόλιο και πιθανώς λοιπές ουσίες στα…