Newsroom

Newsroom

Συμπαιγνία κυβέρνησης – Χρυσής Αυγής με φόντο τη δίκη Μιχαήλ καταγγέλλει ο Guardian

“Είμαι η προσωποποίηση των φαντασιώσεων κάθε φασίστα. Είμαι Εβραίος, κομμουνιστής και μάλιστα αιρετικός κομμουνιστής, είμαι Τροτσκιστής. Δεν ταιριάζω πουθενά. Το…

“Είμαι η προσωποποίηση των φαντασιώσεων κάθε φασίστα. Είμαι Εβραίος, κομμουνιστής και μάλιστα αιρετικός κομμουνιστής, είμαι Τροτσκιστής. Δεν ταιριάζω πουθενά. Το μόνο που τυχαίνει να μην είμαι είναι ομοφυλόφιλος”.

Τα λόγια αυτά του Σάββα Μιχαήλ γράφηκαν στον Guardian, με αφορμή τη δίκη του την Τρίτη. Η Μαρία Μαργαρώνη, στο άρθρο της με τίτλο “Είναι παράλογο η Χρυσή Αυγή να καταδιώκει τον φίλο μου στα δικαστήρια”, επιτίθεται στην πρωτοφανή κίνηση της Χρυσής Αυγής να μηνύσει τον Σάββα Μιχαήλ για το σύνθημα “ο λαός δεν ξεχνά, τους φασίστες τους κρεμά”.

“Ο φίλος μου Σάββας Μιχαήλ”, αναφέρει στο άρθρο, “είναι ένας διεθνώς καταξιωμένος συγγραφέας σε θέματα φιλοσοφίας και λογοτεχνίας, γενικός γραμματέας του ΕΕΚ και ασπρομάλλης επιζών 17 χημειοθεραπειών. Αυτός ο άνθρωπος θα παραστεί σε δίκη την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου, για συκοφαντική δυσφήμηση, διατάραξη δημόσιας ειρήνης και υποκίνηση βίας και εμφύλιας διαμάχης”.

Τον Μάιο του 2009, το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα εξέδωσε ανακοίνωση για αντιφασιστική διαδήλωση που περιείχε το επίμαχο σύνθημα. Σύμφωνα με τον Guardian, πρόκειται για την πρώτη δίωξη αντιφασιστικού συνθήματος στην Ευρώπη.

Στη συνέχεια, το δημοσίευμα σημειώνει πως αρκετά μέλη του ακροδεξιού κόμματος «έχουν σοβαρές καταγγελίες αλλά κανείς από αυτούς δεν πηγαίνει στο δικαστήριο», παραθέτοντας την περίπτωση της Θέμιδας Σκορδέλη η οποία κατηγορείται πως μαχαίρωσε έναν Αφγανό τον Σεπτέμβριο του 2011 και του Ηλία Παναγιώταρου για τις δηλώσεις του στο BBC περί εμφυλίου.

«Είναι πέρα από την πραγματικότητα να επιλέγουν τον Εβραίο ως τον πρώτο που θα περπατήσει στη σανίδα, είναι ένα φθηνό τρόπαιο στη φασιστική γκαλερί. Η μήνυση κατά του κ. Μιχαήλ, έγινε επειδή είναι Εβραίος, Τροτσκιστής και με μακρύ μαλλί».

Ως τώρα, σύμφωνα το άρθρο, η πρόοδος της δίκης εγείρει ερωτηματικά για το αν και κατά πόσο υπάρχει συμπαιγνία των αρχών με τους νεοναζί. Η ελληνική κυβέρνηση, αναφέρει χαρακτηριστικά, έχει βρει κοινό χώρο με τους νεοναζί σε μια απελπισμένη προσπάθεια να περάσει την νεοφιλελεύθερη της ατζέντα, ώστε να ικανοποιήσει τους δανειστές και να προστατέψει την διεφθαρμένη αφρόκρεμα της χώρας.

Αναφορά γίνεται επίσης στον δεύτερο κατηγορούμενο που κλήθηκε σε δίκη, τον πρώην πρύτανη του ΕΜΠ, Κωνσταντίνου Μουτζούρη, επειδή επέτρεπε στην ιστοσελίδα indymedia να χρησιμοποιεί τον server του πανεπιστημίου. Η δίωξή του, σύμφωνα με τον Guardian, φαίνεται ως μέρος της κυβερνητικής προσπάθειας να αφανίσει τον εναλλακτικό χώρο, μέσα στον οποίο αριστεριστές, αναρχικοί και ακτιβιστές κατά των μέτρων λιτότητας εκφράζονταν και άκμαζαν για πολλά χρόνια.

“Ο παραλογισμός της υπόθεσης δεν μειώνει την επικινδυνότητά της”, αναφέρει το άρθρο. “Δεν υπάρχει τίποτα το καθησυχαστικό στην επανάληψη μιας ιστορικής τραγωδίας ως φάρσα”, γράφει ο Σάββας στο τελευταίο βιβλίο του, με τίτλο “Η Φρίκη μιας Παρωδίας: Τρεις ομιλίες για τη Χρυσή Αυγή”. Το άρθρο 192 του Ποινικού Κώδικα, βάσει του οποίου κατηγορείται ο κ. Μιχαήλ, έχει χρησιμοποιηθεί 2 φορές απέναντι σε μειονότητες τα τελευταία 25 χρόνια. Και τις δύο φορές υπήρξαν καταδίκες.

“Η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ελλάδα της κρίσης”, καταλήγει το άρθρο, τροφοδότησε έναν εθνικισμό και ένα μίσος για τον απέναντι που βασίζονται στο ιστορικό μοτίβο του αντισημιτισμού. “Πρώτα, σκότωσε τον Εβραίο που κουβαλάς μέσα σου και είναι ο κακός σου εαυτός, ανίκανος να σου δώσει νόημα στη ζωή σου μέσα από ένα ανώτερο ιδεώδες”, αναφέρει η πρώτη διακήρυξη ιδεολογικών αρχών της Χρυσής Αυγής. “Μετά, πολέμα τους Εβραίους γύρω σου”.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Guardian εδώ

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

ΦΙΤΕΣΕ

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

Η Φίτεσε υποβιβάστηκε εφέτος από την πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια,…