Newsroom

Newsroom

Συμφωνία για τις επόμενες κινήσεις

Πλήρης συναντίληψη για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα και την Ευρώπη για να ξεπεραστεί η δημοσιονομική κρίση…

Πλήρης συναντίληψη για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα και την Ευρώπη για να ξεπεραστεί η δημοσιονομική κρίση διαπιστώθηκε στη χθεσινή συνάντηση Γ. Παπανδρέου – Ντ. Στρος Καν. Η επιμήκυνση, τα ευρωομόλογα, ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης, η συμμετοχή ιδιωτών στη «χασούρα» και στο βάθος οι εκλογές για τη γαλλική προεδρία ήταν τα θέματα που βρέθηκαν στο «τραπέζι» των συζητήσεων.
Δεδομένης της βαρύτητας της Γερμανίας στα ευρωπαϊκά δρώμενα, η στάση της Α. Μέρκελ κυριάρχησε σε ένα μεγάλο μέρος της συνάντησης των δύο ανδρών. Αναλυτικά:

Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ υποστήριξε την ανάγκη επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γάλλος πολιτικός ενημέρωσε τον Ελληνα πρωθυπουργό πως «είναι κάτι που το θέλει και η Γερμανία, καθώς αντιλαμβάνεται πως αν καταρρεύσει η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων θα θιγούν και οι δικοί της εργαζόμενοι».

Κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν πως «το Βερολίνο επιμένει στο ερωτηματικό, προκειμένου να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο». Οι οποίες, βέβαια, αποτελούν εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για την καταβολή της τέταρτης δόσης του κοινού δανείου της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

«Η ολοκλήρωση του δανείου σε συνδυασμό με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του αποτελούν τη μοναδική οδό για την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς χρηματαγορές» σημειώνουν οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου.

Το θέμα είναι τόσο κρίσιμο, που ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ αξιοποίησε την κοινή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό, προκειμένου να στείλει μήνυμα στην Α. Μέρκελ και δημόσια: «Διαπιστώσαμε ότι υπάρχει πρόβλημα με τη διάρκεια αποπληρωμής του χρέους και νομίζω πως θα πρέπει να επιμηκύνουμε τη διάρκεια της αποπληρωμής. Ολοι στην ΕΕ καταλαβαίνουν νομίζω ότι υπάρχει τέτοια ανάγκη. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε πολύ, από τη δική μας πλευρά είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε».

Με αφορμή ερώτηση αν η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής σημαίνει και λήψη περαιτέρω μέτρων, διευκρίνισε την αρχική δήλωσή του. «Το δεν πρέπει να πιστεύετε ότι τα χειρότερα έχουν περάσει δεν εννοεί απαραίτητα πως πρέπει να πιστεύετε ότι τα χειρότερα έρχονται.

Δεν έχει τελειώσει ακόμα η πορεία, δεν έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα» είπε χαρακτηριστικά. «Η προοπτική που έχει ανοίξει για τον χρόνο αποπληρωμής των δανείων είναι μόνο ένα δείγμα της αναγνώρισης της προσπάθειας που καταβάλλουμε» υπογράμμισε από την πλευρά του ο Γ. Παπανδρέου και ευχαρίστησε τον επικεφαλής του ΔΝΤ για το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή τοποθετήθηκε ανοιχτά υπέρ του ενδεχομένου αυτού.

Γ. Παπανδρέου και Ντ. Στρος Καν ανέλυσαν το τοπίο που έχει διαμορφωθεί γύρω από την υπόθεση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης. Εκεί, τα βασικά θέματα είναι δύο: τα ευρωομόλογα και η συμμετοχή των ιδιωτών σε ένα πιθανό «κούρεμα» των ομολόγων. Συμφώνησαν πως η επιμονή της Γερμανίας στο δεύτερο θέμα είναι η αιτία που απέτρεψε την αποκλιμάκωση των ελληνικών spreads, μετά την απόφαση του Εκοφίν για την Ιρλανδία.

Οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν ακόμη πως θα πρέπει να παίξει πιο ενεργό ρόλο η ΕΚΤ. Η οδός της κοπής νέου χρήματος ώστε να αναθερμανθεί η αγορά, έστω και με πληθωριστικό χρήμα, αποκτά καθημερινά όλο και περισσότερους θιασώτες στη Γηραιά Hπειρο. Αυτή, άλλωστε, είναι η πολιτική της FED των Ηνωμένων Πολιτειών.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΕ

Γ. Παπανδρέου και Ντ. Στρος Καν συμφώνησαν και στο θέμα του φόρου επί των συναλλαγών, προκειμένου να αποκτήσει η ΕΕ πόρους για τη δημιουργία του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, του λεγόμενου Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου. «Οι αγορές περιμένουν να δουν ποιες θα είναι οι αντιδράσεις της Ευρώπης, πώς θα αντιμετωπίσει την κρίση, αν έχει τη βούληση» σημείωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός και επισήμανε πως οι ηγέτες θα πρέπει στην επικείμενη σύνοδο κορυφής να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ντομινίκ Στρος Καν: Μη μάχεστε εναντίον του «γιατρού»
«Μέτωπο» κατά της Μέρκελ

«Η κυβέρνηση είναι γενναία, αλλά χρειάζεται και πολιτική υποστήριξη από τον λαό και ει δυνατόν από όλα τα πολιτικά κόμματα», τόνισε ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ και προσέθεσε πως η κρίση χρέους στην Ευρώπη απαιτεί πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση

«Στην επόμενη επίσκεψή μου στην Ελλάδα θα μιλώ ελληνικά» υποσχέθηκε ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ κι ίσως γι’ αυτό να συμπεριέλαβε στις δηλώσεις του μηνύματα προς την κοινή γνώμη και τα πολιτικά κόμματα. «Πολλοί θεωρούν ότι είμαστε οι κακοί. Όμως πηγαίνουμε σε μια χώρα που μας προσκαλεί για να βοηθήσουμε, να παρέχουμε πόρους. Μη μάχεστε εναντίον του γιατρού», σημείωσε.

Ακολούθως υπογράμμισε την ανάγκη συναίνεσης τόσο από τον ελληνικό λαό όσο και από τα κόμματα, επισημαίνοντας πως «διακυβεύεται το μέλλον της Ελλάδας». «Η κυβέρνηση είναι γενναία, αλλά χρειάζεται και πολιτική υποστήριξη από τον λαό και ει δυνατόν από όλα τα πολιτικά κόμματα», ανέφερε. «Πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά, αλλά τα όσα έγιναν δείχνουν ότι όλα είναι εφικτά», προσέθεσε και έθεσε την ατζέντα: αποκατάσταση της ανάπτυξης, μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα και να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή. Αν γίνουν αυτά, εμφανίστηκε αισιόδοξος πως «οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης θα επανέλθουν το 2012».

Για την ανάπτυξη
«Αν το 2010 λάβαμε επίπονα μέτρα άμεσης απόδοσης», απάντησε ο Ελληνας πρωθυπουργός, «το 2011 δίνεται η ένταση στις διαρθρωτικές αλλαγές, όχι μόνο για τη μείωση του ελλείμματος, αλλά για να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ώστε το 2012 να επιστρέψουμε σε θετική ανάπτυξη». Η ανάπτυξη ήταν το επόμενο «μέτωπο» των δύο πολιτικών κατά της σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας που θέλει να επιβάλει στην Ευρώπη η Γερμανία. Ο Ντ. Στρος Καν χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ευρώπη «σοβαρή», επισημαίνοντας πως «η ανάπτυξη είναι πολύ αργή».

Στο πλαίσιο αυτό, έδωσε και τη? «συμβουλή» του στην Α. Μέρκελ: «Σαφώς η Ευρωζώνη έχει ένα πρόβλημα υψηλού χρέους σε ένα μέρος των μελών της. Δεν είναι τεράστιο πρόβλημα για την Ευρωζώνη. Δεν συμφωνώ με όσους διατείνονται ότι διακυβεύεται το μέλλον της Ευρωζώνης, αλλά είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Και για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, πρέπει αυτό να γίνει με ολοκληρωμένο και εκτενή τρόπο. Συνεπώς, αυτό το οποίο συμβουλεύω στα μέλη μου, της Ευρωζώνης, είναι να υπάρξει μια τέτοια ολοκληρωμένη προσέγγιση. Βεβαίως πρέπει να συζητηθεί, ακολουθώντας τους κανόνες της Ευρωζώνης. Αυτό χρειάζεται χρόνο, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι θα γίνει». «Αν έχετε 3%-4% σταθερή ανάπτυξη στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ας πούμε σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, κανείς πλέον δεν θα μιλά για κρίση χρέους. Το θέμα του χρέους θα μπορεί εύκολα να επιλυθεί. Αυτό είναι το πραγματικό θέμα», προσέθεσε.

Η Ευρώπη
«Συμφωνώ μαζί σου για την ολοκληρωμένη προσέγγιση», έσπευσε να τονίσει ο Γ. Παπανδρέου. «Εχουμε και πάλι τον χρόνο και τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε τις δυσκολίες της Ευρώπης και των κρατών-μελών της, για να τις μετατρέψουμε σε ευκαιρία, προκειμένου να δούμε πώς θα ενισχύσουμε την οικονομική διακυβέρνηση και πώς θα έχουμε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, που θα περιλαμβάνει αφενός ρυθμιστικά θέματα, είτε για το τραπεζικό σύστημα είτε για την εποπτεία και την επιτήρηση χωρών και οικονομιών».

ΔΥΣΚΟΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ 2011
Επιμονή για τις διαρθρωτικές αλλαγές

Η επιμονή του Ντομινίκ Στρος Καν για την άμεση προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών ήταν πασίδηλη από την πρώτη στιγμή του γεύματος στο Μέγαρο Μαξίμου.

Εμφανίστηκε έτοιμος να κατανοήσει τις χρονίζουσες αγκυλώσεις της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης, ωστόσο με απόλυτα στακάτο τρόπο έκοβε τη… συζήτηση όταν έφτανε στην αναζήτηση περαιτέρω χρονικών περιθωρίων.

Εξήγησε ότι το 2011 θα είναι εξίσου δύσκολη χρονιά, αλλά κι ότι θα αποτελέσει την αναγκαστική γέφυρα για την επιστροφή στην ανάπτυξη.

Δεν απέφυγε να αναφερθεί στους υψηλούς μισθούς και τις συντάξεις των τελευταίων χρόνων στη χώρα, για να μιλήσει για την «ισορροπία» μεταξύ παραγωγής και μισθών, μεταξύ της ανάγκης να υπάρξουν όρια, αλλά και να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα. Και όταν η κουβέντα και με τη συμβολή των έτερων γαλλομαθών, όπως ο κ. Πάγκαλος, «ανοίχτηκε» στις διεθνείς εξελίξεις και την οικονομική κρίση, ο επικεφαλής του ΔΝΤ έδωσε έμφαση στην αναπτυξιακή δυναμική της Ασίας, επεσήμανε τα της ανάπτυξης στις ΗΠΑ (η έδρα του ως γνωστόν είναι στην Ουάσιγκτον…), έστρεψε το ενδιαφέρον του στα συμβαίνοντα στην Ευρώπη και υποστήριξε ότι «αν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν σταθερή ανάπτυξη 3%-4%, τότε κανείς δεν θα μιλούσε για κρίση χρέους».

Με έναν Γάλλο κορυφαίο καλεσμένο, που οδεύει προς τις προεδρικές εκλογές, δεν θα μπορούσε η συζήτηση να μη φτάσει και στο… Παρίσι. Αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στη Γαλλία, αλλά όταν εις εκ των ομοτράπεζων έκανε σχόλια χαριτολογώντας για τις προεδρικές φιλοδοξίες του, απέφυγε κάθε αναφορά.

«Κύριοι ας το θυμηθούμε: Μάιος του 2012. Είναι πολύ μακριά αυτή η στιγμή…». Είχαν φτάσει ήδη στο δεύτερο πιάτο.

Μετά τις πρώτες γεύσεις από θαλασσινά και σαλάτες εποχής, πέρασαν στο ψητό – κρέας φιλέτο και χόρτα.

Τα ευρωομόλογα
Πριν από το επιδόρπιο, με τη… σαρακοστιανή καρυδόπιτα, η πολιτική συγγένεια Παπανδρέου-Στρος Καν λετούργησε υπέρ του… σοσιαλισμού: ανέδειξαν την πρόταση των Ευρωπαίων σοσιαλιστών- συντρόφων τους για τα ευρωομόλογα και φυσικά μίλησαν για τα «νάιν» της κυρίας Μέρκελ.

Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ:
Η Γερμανία έχει στυλώσει τα πόδια της

Τη στάση της Γερμανίας επέκρινε -με διπλωματική γλώσσα- ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας: «Η Γερμανία έχει στυλώσει τα πόδια της», είπε χθες, στη συνάντηση που είχε με τον Στρος Καν και ζήτησε να μάθει τις απόψεις του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ, αναφορικά με το θέμα του ευρωομολόγου. Στη συνάντηση αυτή ο Κ. Παπούλιας εστίασε στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα, θέση που φάνηκε να συμμερίζεται ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, ο οποίος τόνισε την ανάγκη πάταξης της φοροδιαφυγής, είσπραξης των φόρων και μεγαλύτερης συμβολής των πλουσιότερων στην έξοδο από την κρίση. Στα ισχυρά οικονομικά στρώματα που πρέπει να συμμετάσχουν περισσότερο αναφέρθηκε και το απόγευμα, μιλώντας στη Βουλή.
http://www.ethnos.gr

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

ΦΙΤΕΣΕ

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

Η Φίτεσε υποβιβάστηκε εφέτος από την πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια,…